keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Yle: Turvapaikanhakijat häiriköineet myös Satakunnassa: "Pelisäännöt tehtävä selviksi"

Yle: Turvapaikanhakijat häiriköineet myös Satakunnassa: "Pelisäännöt tehtävä selviksi" 25.11.2015

Vastaanottokeskukset ovat kasvattaneet poliisin työmäärää Satakunnassa. Eniten hälytyksiä tulee turvapaikanhakijoiden keskinäisistä nahisteluista. Myös naisiin kohdistuvaa häiriökäyttäytymistä on poliisin mukaan esiintynyt.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset ovat lisänneet poliisin töitä myös Satakunnassa. Lounais-Suomen apulaispoliisipäällikön Timo Vuolan mukaan mitään vakavaa ei ole sattunut eikä paikallisiin asukkaisiin ole kohdistunut väkivaltaa. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa huutelua ja häiriökäyttäytymistä on kuitenkin havaittu.

– Meille on tullut tietoa esimerkiksi huutelusta ja seurailusta, kertoo Timo Vuola.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvisti eilen Ylelle, että vastaanottokeskuksissa ja niiden läheisyydessä poliisin tehtävät ovat lisääntyneet. Poliisin tietoon on tullut muun muassa naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää. Lounais-Suomen poliisin alueella on tutkittavana yksi seksuaalisen hyväksikäytön epäily.

Rikosten kasvu vähäistä

Apulaispoliisipäällikkö Timo Vuolan mukaan levottomuus vastaanottokeskusten ympärillä on lisääntynyt. Keskuksiin on tullut hälytyksiä lähinnä turvapaikanhakijoiden keskinäisten tappeluiden ja nahistelun vuoksi. Lisäksi paikalliset ovat käyneet keskuksissa häiriköimässä.

Poliisille on tullut ilmoituksia myös omaisuusrikoksista kuten näpistyksistä.

– Rikosjuttujen määrän kasvu on kuitenkin ollut hyvin vähäistä.

Pelisäännöt selviksi

Naisten seksuaalisessa härinnässä on poliisin mukaan paljolti kyse kulttuurieroista. Poliisi on käynyt vastaanottokeskuksissa kertomassa suomalaisista pelisäännöistä. Vuola korostaa yhteistyön merkitystä.

- Maahanmuuttajille pitää kertoa, miten täällä suhtaudutaan esimerkiksi naisiin ja tyttöihin. Maan laki pitää tehdä selväksi.

Kantaväestöltä poliisi toivoo rauhallisuutta.

– Aihetta ylimääräiseen pelkoon ei ole. Kempeleen tapaus on valitettava yksittäistapaus. Hysteriaan ei ole syytä.