perjantai 27. marraskuuta 2015

Iltalehti: Amirkhani vaatii turvapaikanhakijoilta kunnioitusta Suomea kohtaan: "Muussa tapauksessa voi painua helvettiin"

Iltalehti: Amirkhani vaatii turvapaikanhakijoilta kunnioitusta Suomea kohtaan: "Muussa tapauksessa voi painua helvettiin" 27.11.2015

Vapaaottelija Makwan Amirkhani sanoo, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden odotukset ovat täysin ylimitoitettuja.

- Todella moni luulee, että täällä pyörii vain kauniita naisia ympärillä ja taivaalta sataa rahaa, Amirkhani sanoo.

Amirkhani oli viisivuotias, kun hänen iranilaistaustainen kurdiperheensä muutti Suomeen Irakista. Nykyään vapaaottelija asuu ja harjoittelee Turussa sekä Tukholmassa. Hän kertoo, että on törmännyt maahanmuuttajien ylisuuriin odotuksiin myös Ruotsissa.

- Törmäsin kebab-pizzeriassa työskentelevään iranilaismieheen. Hän asuu siellä ravintolassa ja kuljettaa pitsoja kotiin. Työpäivät ovat kaksitoistatuntisia.

- Hänkin oli kuvitellut, että Ruotsissa sataa taivaalta rahaa.

Amirkhanin mukaan on turha kuvitella, että Suomeen tulisi vain täydellisiä turvapaikanhakijoita.

- Luuleeko joku tosiaan, ettei mukaan mahtuisi sellaisia ihmisiä, joiden ideologia ja maailmankuva ovat täysin sairaita.

Amirkhani kuitenkin muistuttaa, että valtaosa turvapaikanhakijoista ja pakolaisista on aivan tavallisia, kunnollisia ja fiksuja ihmisiä, jotka ovat lähteneet pakoon kotimaansa kauheuksia.

- Maahanmuuttajista esimerkkinä käy urheilun puolelta vaikkapa kosovolaissyntyinen nyrkkeilijä Edis Tatli. Hän on todella hyvä roolimalli nuorille. Futiksen alle 21-vuotiaiden maajoukkueen varakapteeni taas on Afganistanissa syntynyt Moshtagh Yaghoubi. Näitä esimerkkejä kyllä riittää. Enköhän minäkin käy hyvästä roolimallista, Amirkhani sanoo.

Maahanmuuttovirasto kertoi eilen, että Suomeen on tullut tänä vuonna jo yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Amirkhani sanoo, että maan lakeja ja kulttuuria pitää kunnioittaa.

- Muussa tapauksessa voi painua helvettiin Suomesta, hän lataa.

- Rasistiksi muuttuminen on maailman helpoin asia, se ei vaadi mitään ponnistuksia. Siksi siihen ei saa antaa mahdollisuutta.

Amirkhani nostaa esiin myös huolen, joka vanhemmilla on nuorista tytöistä.

- Minullakin on viisi siskoa. En voi luvata, mitä tapahtuisi, jos joku tekisi heille pahaa, hän kertoo.

- Ilmoittakaa, kenen kanssa liikutte ja minne menette yöllä. Viikonloppuisin ei myöskään ole pakko vetää päätä täyteen. Vanhemmat saisivat ottaa myös vähän kovemmat otteet käyttöön lasten kurin suhteen. On parempi olla ylivarovainen. Silloin ei tarvitse ainakaan jälkikäteen jossitella.