torstai 14. tammikuuta 2016

Yle: Katupartion puheenjohtaja: Rasisteillakin on oikeus kokoontua

Yle: Katupartion puheenjohtaja: Rasisteillakin on oikeus kokoontua 15.1.2016
Yle: Suomen rasistiset katupartiot noteerattiin kansainvälisessä mediassa

Asikkalan turva ry:n puheenjohtaja ei ymmärrä millä perusteella katupartiot voisi kieltää. Hänen mielestään kaikilla on oikeus kokoontua niin kauan kuin he eivät riko lakia. Valtiovarainministeri haluaisi kieltää rasistiset katupartiot.

Asikkalan turva ry:n puheenjohtaja Toni Filppula ihmettelee kuka ihmisten perään katsoo, kun poliisien määrää vähennetään.

– Jos puhutaan vain partioiden näkökulmasta, en ole Stubbin kanssa yhtään samaa mieltä. Nyt aiotaan vähentää poliisejakin, niin ihmetyttää hänen lausuntonsa, Filppula summaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan kaikki rasistiset katupartiot olisi tuomittava ja kiellettävä.

Asikkalan turva ei ole rasistinen yhdistys, mutta Filppulan mukaan rasisteillakin on oikeus kokoontua. Hän ei näe asiaa ongelmana, niin kauan kuin lakia ei rikota.

– Jos partioilla on jonkinlainen aate, vaikka nyt uusnatsiaate tai rasistinen aate, niin heillä on oma huoli ja jokin syy minkä takia he ovat siellä. He eivät riko lakia niin kauan kuin eivät riko lakia.

– Eli siinä vaiheessa tällaisia partioita voidaan kieltää, jos ne rikkovat lakia. Mutta kenenkään vapaata liikkuvuutta ja ryhmässä liikkuvuutta ei voida kieltää olivat ne sitten partioita tai tavallisia lenkkeilijöitä omine mielipiteineen tai aatteineen, Filppula tiivistää.

Filppula: Liivit kertovat keneltä voi pyytää apua

Ulkoministeri Soinin mukaan katupartioiden ei tulisi käyttää erityisiä tunnuksia kuten liivejä. Sellaiset on kuitenkin tilattu myös Asikkalan katupartiolaisille.

– Sellaiset tarvitaan, jotta tiedetään ketä voi nykäistä hihasta, jos tarvitsee apua jossain.

Nykyihmiselle tyypillinen tapa kiinnittää huomiota ympärillä tapahtuviin asioihin saa Filppulalta kritiikkiä.

– Otetaan vaan kännykällä video ja laitetaan facebookiin, mutta ei puututa tilanteisiin.

Asikkalan Turva ry on jo neuvotellut kuntaan perustetun vastaanottokeskuksen kanssa yhteistyöstä, joka sisältäisi ainakin molemminpuolista tiedottamista.

– Tässä nimenomaan haetaan sitä, että yhteistyö ja yhteisymmärrys voisivat olla niitä tapoja, joilla ennalta ehkäistään mahdollisia yhteenottoja.

__________________________________

Yle: Suomen rasistiset katupartiot noteerattiin kansainvälisessä mediassa

Uutistoimisto Reutersin englanninkielisen nettiversion etusivun jutussa kerrottiin keskiviikkoiltana Suomea puhuttavasta katupartio-ilmiöstä. Jutussa todettiin Soldiers of Odinin kaltaisten muukalaisvastaisten katupartioiden herättävän huolta kansalaisissa ja poliitikoissa.

Muukalaisvastaisten katupartioiden herättämä huoli Suomessa on noteerattu myös kansainvälisessä mediassa. Uutistoimisto Reutersin juttu ilmiöstä oli keskiviikkona Reutersin englanninkielisen version etusivun juttuna.

Juttu oli torstaina puolilta päivin Reutersin nettiversion nopeimmin suosiotaan kasvattavien juttujen listalla kolmantena.

Jutussa todetaan, että Soldiers of Odin -nimeä käyttävä katupartiotoiminta sai alkunsa Kemistä ja on levinnyt nyt muutamalle muullekin paikkakunnalle Suomessa, näkyvimmin Joensuuhun.

Järjestön itsensä mukaan toimintaa on jopa yli 20 paikkakunnalla, mutta poliisin mukaan luku on lähempänä viittä. Reutersin artikkelissa todetaan, että Suomen hallitus on ottanut rasistisiin katupartioihin selkeän kielteisen kannan.