perjantai 15. tammikuuta 2016

MTV: Alaikäisiin turvapaikanhakijoihin kohdistuneesta seksinostosta ei rikosilmoitusta – Diakonissalaitos: Kyseessä isompi ilmiö

MTV: Alaikäisiin turvapaikanhakijoihin kohdistuneesta seksinostosta ei rikosilmoitusta – Diakonissalaitos: Kyseessä isompi ilmiö 15.1.2016
Iltalehti: Poliisi: Seksinosto turvapaikanhakijoilta tuskin laaja ilmiö
Aamulehti/STT: Poliisi: Ei rikosilmoituksia seksin ostoyrityksistä turvapaikanhakijoilta
Ilta-Sanomat: Maahanmuuttovirasto: Suomalaisnaiset ovat etsineet seuraa vastaanottokeskusten liepeiltä
Iltalehti: Diakonissalaitos seksin ostoyrityksestä: Nuoret kiinnostavat
Iltalehti: Maahanmuuttovirasto: "Naiset ovat hakeneet seuraa turvapaikanhakijoista, rahaa ei ole ollut pelissä"
Ilta-Sanomat: Poliisi selvittää: Yritettiinkö alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta ostaa seksiä Helsingissä?

Poliisi ei vahvista alaikäisiin turvapaikanhakijoihin kohdistunutta väitettyä seksinostoa. Diakonissalaitoksen johtaja pitää tapausta erittäin vakavana. Hänen mielestään kyseessä on yksittäistapausta suurempi ilmiö.

Kahden alaikäisen turvapaikanhakijan seksikauppakokemuksesta ei ole tehty poliisiasiaa. Helsingin poliisista kerrotaan, ettei mitään tarkempaa tietoa tapauksesta ole ainakaan vielä tullut heidän korviinsa.

Svenska Yle kertoi eilen kahden vanhemman suomalaisnaisen ostaneen seksiä yksin maahan tulleilta alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta joulukuussa. Pojat olivat suostuneet heitä vanhempien naisten tekemään tarjoukseen ja saaneet kaksikymppiä.

– Itsekin vasta kuulin asiasta luettuani siitä lehdestä. Tottakai rikoksen tunnusmerkit täyttyvät tässä asiassa, mutta mitään rikosilmoitusta asiasta ei tietooni ole tullut, Helsingin poliisin viestintäjohtaja ja ylikomisario Juha Hakola sanoo MTV Uutisille.

"Asia on erittäin vakava"

Diakonissalaitoksen työntekijät pääsivät Ilta-Sanomien mukaan tapauksen jäljille, kun he alkoivat ihmetellä, mistä nuoret pojat löytävät rahaa tupakkaan ja muuhun vastaavaan. Asiasta on tehty lastensuojeluilmoitus.

Diakonissalaitoksen vastaanottotoiminnan johtaja Marja Pentikäinen myöntää MTV Uutisille, että asia on erittäin vakava. Pentikäisellä on yhteensä 27 vuoden kokemus maahanmuuttajien ja lapsien kanssa työskentelemisestä.

– Aina kun on kyseessä alaikäisistä nuorista ja lastensuojeluasiasta, on meillä varsin tiukka salassapitovelvollisuus. En ole itse henkilökohtaisesti tavannut kyseisiä nuoria, mutta sen voin sanoa, että tämänkaltaisiin asioihin pitää suhtautua ja suhtaudutaan erittäin vakavasti, Pentikäinen sanoo MTV Uutisille.

Pentikäinen sanoo, että lähtökohtaisesti tämänkaltaiset tapaukset pitää tutkia aina. Silti totuuden selvittäminen saattaa olla haastavaa monestakin syystä.

– Tässäkin on sana sanaa vastaan. Myös kulttuuriset erot ovat suuria ja se lisää haasteita. Mutta aina pitää reagoida, jos alaikäinen kertoo tämänkaltaisista asioista, Pentikäinen linjaa.

Pentikäinen on huolissaan siitä, mitä tämänkaltainen, ihmisarvoa alentava ja eriasrvoistava toiminta tarkoittaa yleisemmällä tasolla.

– Vuosien saatossa on puhuttu paljon naisiin kohdistetusta seksuaalihäirinnästä ja rikoksista, mutta kuten tässä huomaa, on kyseessä paljon isompi ilmiö.

Voidaanko puhua jo ihmiskaupasta?

– Asiat ovat tapauskohtaisia enkä väitä, että tässä nimenomaisessa tapauksessa olisi ihmiskauppaa. Mutta laajempana kysymyksenä se on tärkeä; Mihin kategoriaan tapahtumat luokitellaan? Mitkä kriteerit tässä täyttyvät? Mikä rikos on kyseessä?, Pentikäinen pohtii.


___________________________________


Iltalehti: Poliisi: Seksinosto turvapaikanhakijoilta tuskin laaja ilmiö

Ilta-Sanomat uutisoi tänään tapauksesta, jonka mukaan alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta olisi yritetty ostaa Helsingissä seksiä.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään tapauksesta, jossa suomalaiset naiset olisivat tarjonneet turvapaikanhakijapojalle 20 euroa seksistä.

Lehden tietojen mukaan alaikäistä turvapaikanhakijaa oli lähestytty Helsingin rautatieasemalla joulun aikaan. Tapauksesta on lehden haastatteleman Helsingin Diakonissalaitoksen työntekijän mukaan tehty lastensuojeluilmoitus. Asiasta kertoi ensimmäisenä Svenska Yle.

Helsingin Diakonialaitoksen työntekijä arvelee Ilta-Sanomille, että vastaavia tapauksia olisi ollut enemmänkin.

Helsingin poliisin ylikomisario Jere Roimu kommentoi, ettei tällaisia tapauksia ole tullut eteen heidän yksikössään.

- En ole kuullut tällaisesta ollenkaan, että tällaista olisi tapahtunut, Roimu sanoo.

Roimu arvelee, että kyseessä ei ole ainakaan laaja ilmiö.

- Jos kyseessä olisi laajempi ilmiö, tämä olisi tullut poliisin tietoon, Roimu sanoo.

___________________________________


Aamulehti/STT: Poliisi: Ei rikosilmoituksia seksin ostoyrityksistä turvapaikanhakijoilta

Helsingin poliisi ei ole saanut rikosilmoituksia siitä, että suomalaisnaiset olisivat yrittäneet ostaa seksiä alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta, sanoo rikosylikomisario Jonna Turunen STT:lle.

Turusen mukaan tieto asiasta on heille uusi.

Svenska Yle ja Ilta-Sanomat kertoivat, että suomalaisnaisten epäillään yrittäneen ostaa seksiä Suomeen yksin tulleilta alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta, Diakonissalaitoksen työntekijän mukaan palveluksista olisi tarjottu 20 euroa joulun aikaan Helsingin rautatieasemalla.

Työntekijä pitää ainakin kahta iskuyritystä varmana. Hän kuitenkin epäilee tapauksia olevan enemmän.

Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Marja Pentikäinen sanoo, että hänen tietoonsa on tullut vain yksi tapaus, josta on tehty lastensuojeluilmoitus.

Mahdollisen rikosilmoituksen tarve selvitetään vasta sen jälkeen.

- On vaikea sanoa, miten edetään, koska asian selvitys on vielä kesken.

Pentikäinen sanoo, että hänellä ei ole varmaa tietoa siitä, paljonko tapauksia on. Laajasta ilmiöstä hänen mukaansa ei kuitenkaan voida puhua, vaikka asia onkin vakava.

Hänen mukaansa tieto asiasta on saatu keskusteluilla lasten kanssa. Asiasta ei ole kuitenkaan helppo keskustella kieli- ja kulttuurierojen takia.

- Tämä on häveliäs juttu pojille. Toisesta kulttuurista tulevat nuoret eivät ole tottuneet puhumaan seksiasioista tai vuorovaikutuksesta miehen ja naisen välillä, hän sanoo.

Myöskään Aseman lapset ry:n toiminnanjohtajan Christian Wentzelin mukaan ei voida puhua laajasta ilmiöstä.

- Meidän tietoomme ei ole tullut tällaisia seksin ostoyrityksiä. Tämä lehdissä ollut tapaus on meillekin uusi tieto.


___________________________________

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttovirasto: Suomalaisnaiset ovat etsineet seuraa vastaanottokeskusten liepeiltä

Diakonissalaitoksen työntekijä kertoi eilen, että suomalaisnaiset ovat yrittäneet ostaa Helsingissä seksiä alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta 20 eurolla.

Naiset olivat Diakonissalaitoksen työntekijän mukaan yrittäneet ostaa alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta seksiä 20 eurolla Helsingin rautatieasemalla. Diakonissalaitokselta kerrottiin, että tapaukseen liittyen on tehty lastensuojeluilmoitus.

Maahanmuuttovirastossa ei ole tiedottaja Kaisa Härkisaaren mukaan kuultu siitä, että alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta olisi ostettu seksiä Suomessa.

– Jos näin on, on hyvä, että Diakonissalaitos on kertonut asiasta. Toivoisimme, että tapauksista ilmoitettaisiin poliisille. Kyseisessä tapauksessa puhutaan alaikäisistä. Kaikenlainen hyväksikäyttö on meidän mielestämme väärin, mutta seksin ostaminen alaikäisiltä on rikos, Härkisaari sanoo.

Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola kertoi, ettei poliisille ollut ainakaan perjantaiaamuun mennessä tehty rikosilmoitusta.

– Luimme tänään asiasta lehdestä. Ainakaan aamuun mennessä rikosilmoitusta ei oltu tehty.

Seuraa on etsitty vastaanottokeskuksista

Härkisaaren mukaan suomalaisnaiset ovat kuitenkin hakeneet seuraa vastaanottokeskuksen asukkaista aiemmin.

– Emme ole kuulleet, että seksiä olisi ostettu. Sellaista ilmiötä on kuitenkin joskus ollut, että vastaanottokeskuksen asiakkaista haetaan seuraa, hän kertoo.

Seuraa turvapaikanhakijoista ovat hakeneet keski-ikäiset naiset, eikä ilmiö rajoitu pelkästään Helsinkiin.

– Se mitä minä olen kuullut, suomalaisnaiset ovat vastaanottokeskusten liepeillä hakeneet seuraa. En ole kuullut, että seurasta olisi maksettu, vaan se on ollut vapaaehtoista, Härkisaari kertoo.

– On vaikeaa sanoa, onko kysymyksessä laajempi ilmiö. Nämä tapaukset, mistä minä olen kuullut, ovat olleet muualla kuin Helsingissä. Enempää en pysty yksilöimään, hän jatkaa.


___________________________________

Iltalehti: Diakonissalaitos seksin ostoyrityksestä: Nuoret kiinnostavat

Diakonissalaitoksen mukaan Helsingissä tutkitaan nyt yksittäistä tapausta, jossa turvapaikanhakijalta on yritetty ostaa seksiä.

Ilta-Sanomat uutisoi tänään tapauksesta, jossa nuorelta turvapaikanhakijapojalta on yritetty ostaa Helsingissä seksiä.

Lehden mukaan suomalaiset naiset ovat tarjonneet alaikäiselle turvapaikanhakijapojalle 20 euroa seksistä.

Diakonissalaitoksen toimialajohtaja Marjatta Pentikäinen vahvistaa, että lastensuojelua on konsultoitu yhdestä tapauksesta. Hän pitää tapausta erittäin vakavana, mutta on sen yksityiskohdista vaitonainen.

- Lastensuojeluasiat ovat aina vaitiolovelvollisuuden asioita. Nyt on kyse alaikäisistä ihmisistä.

Pentikäisen mukaan tapauksen yksityiskohtien selvittämistä hankaloittaa se, ettei poika puhu suomea. Helsingin poliisin mukaan asiasta ei ole ainakaan vielä tehty rikosilmoitusta.

- Me emme voi tietää, mitä pojalta on pyydetty tai kysytty. Mitään todisteita tapauksesta ei ole, Pentikäinen sanoo.

Hän ei pidä ilmiötä uutena. Pentikäinen on työskennellyt maahanmuuttajien kanssa yli 17 vuotta ja tehnyt lastensuojelutyötä yli kymmenen vuotta.

- En ole törmännyt seksin ostamiseen aikaisemmin, mutta totta kai nuorista ihmisistä ollaan kiinnostuneita. Sekä nuorista miehistä että nuorista naisista.

- Esimerkiksi suomalaiset miehet ovat olleet kiinnostuneita nuorimmista maahanmuuttajanaisista. Olen joutunut käymään joitain keskusteluja, onko se sopivaa.

Nuorille puhuttu aiheesta

Pentikäisen mukaan asiasta on puhuttu nuorten kanssa, mutta kyse on hyvin sensitiivisestä asiasta.

- Aina tulkki ei ole paikalla ja joku kaveri kääntää, tieto ei välttämättä mene perille. Seksuaalisuudesta puhuminen on häveliästä, aiheesta ei välttämättä edes puhuta niin muualla.

Turvapaikanhakijoille on muun muassa selvitetty, mikä on Suomessa sallittua ja mikä ei.

- Naiset käyttäytyvät Suomessa hyvin eri tavalla kuin islamilaisissa maissa, sekä hyvässä että pahassa. Tämä on ihan uusi asia, mihin maahanmuuttajat törmäävät, Pentikäinen sanoo.

___________________________________________

Iltalehti: Maahanmuuttovirasto: "Naiset ovat hakeneet seuraa turvapaikanhakijoista, rahaa ei ole ollut pelissä"

Maahanmuuttoviraston tiedottaja Verna Leinonen kertoo, että suomalaisnaiset ovat olleet kiinnostuneita täysi- ikäisten turvapaikanhakijoiden seurasta.

Diakonissalaitoksen työntekijä on kertonut, että suomalaisnaiset olisivat yrittäneet ostaa Helsingissä seksiä alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta.

- Jos seksiä on ostettu alaikäisiltä, kyseessä on rikos, josta pitäisi joka tapauksessa ilmoittaa poliisille, kommentoi tiedottaja Verna Leinonen Maahanmuuttovirastosta.

Hän kuitenkin korostaa, että tunnetumpi ilmiö on se, että suomalaisnaiset ovat hakeneet seuraa turvapaikanhakijoista - ilman, että rahaa on ollut pelissä.

- Olemme kuulleet, että naiset ovat hakeneet seuraa turvapaikanhakijoista. Kyse on ollut aikuisten, täysi-ikäisten ihmisten vuorovaikutuksesta. On oltu kiinnostuneita, mutta meillä ei ole tarkkaa tietoa, missä he ovat kohdanneet, Leinonen kertoo.

- Rahaa ei ole meidän tietojemme mukaan ollut pelissä. Raha ei ole liittynyt seuranhakuun, Leinonen täsmentää.

- Turvapaikanhakijoiden kanssa saa tietenkin kaveerata, jos kaikki haluavat kaveerata. Se on normaalia ihmisten välistä kanssakäymistä.

Leinonen toteaa, että ei ole mitään pahaa siinä, että turvapaikanhakijat ovat tekemisissä suomalaisten kanssa.

- Jos kaikilla on hyvät aikeet ja suostumus kanssakäymiseen, hyvä asia on kaveerata. Molempien pitää vain ymmärtää, jos jomman kumman kiinnostus seuraan loppuukin.

___________________________________________


Ilta-Sanomat: Poliisi selvittää: Yritettiinkö alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta ostaa seksiä Helsingissä?

Helsingin poliisi ryhtyy selvittämään, ovatko suomalaisnaiset todella yrittäneet ostaneet seksiä alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta Helsingin rautatieasemalla.

Asia tuli ilmi torstaina, kun Diakonissalaitoksen työntekijä kertoi epäilyksistään Svenska Ylelle ja Ilta-Sanomille. Työntekijän mukaan keski-ikäiset suomalaisnaiset olisivat tarjonneet nuorille turvapaikanhakijamiehille 20 euroa seksiä vastaan.

Diakonissalaitokselta kerrottiin torstaina, että tapaukseen liittyen on tehty lastensuojeluilmoitus.

Helsingin poliisin tietoon epäily tuli perjantaiaamuna, eikä rikosilmoituksia tapauksesta ollut viestintäjohtaja Juha Hakolan mukaan vielä aamulla tehty.

Rikosylikomisario Jonna Turunen kertoi perjantaina iltapäivällä Ilta-Sanomille, että Helsingin poliisi alkaa selvittää tapausta.

– Rikosilmoitusta ei ole tehty, mutta poliisi lähtee aktiivisesti selvittämään, mistä on kyse. Jos epäillään rikosta, tehdään rikosilmoitus, Turunen kommentoi.

Hänen mukaansa poliisilla ei ole vielä tiedossa esimerkiksi sitä, millä aikavälillä epäillyt teot ovat tapahtuneet, ja liikkeelle lähdetään kuulemalla henkilöitä, jotka ovat kertoneet epäilyistä.

Nuorten Exit: ”En epäile, etteikö näin voisi olla”

Tietoa ja tukea nuorille seksuaalisen kaltoinkohtelun ja vastikkeellisen seksin tilanteisiin tarjoavan Nuorten Exitin toiminnanjohtaja Tanja Auvinen kertoo, ettei seksin osto alaikäisiltä turvapaikanhakijoilta näy vielä järjestön työssä, vaikka työntekijät ovat jalkautuneet Helsinkiin yhteistyössä Aseman lapset ry:n kanssa.

– Suoraan meidän työssämme tämä ei vielä näy, mutta en silti epäile, etteikö näin voisi olla. Ainahan se on niin, että turvattomassa asemassa olevat nuoret ovat helpommin hyväksikäytettävissä, Auvinen sanoo.

Häntä ei yllätä myöskään se, että epäillyt tapaukset olisivat sattuneet Helsingin rautatieaseman alueella. Nuorilta on yritetty ostaa seksiä ennenkin.

– Ei tiedetä, kuinka laajamittaisesta toiminnasta on kysymys, mutta asemalla on aikaisemminkin on ollut samantapaista toimintaa, jossa on ollut mukana kantasuomalaisia tyttöjä.

Yksittäistapauksia?

Aseman lapset ry:n toiminnanjohtaja Christian Wentzel kertoo, ettei heilläkään ole ilmiöstä sen enempää tietoa kuin mitä yhdistyksen tietoon tuli, kun he saivat yhteydenoton Diakonissalaitoksesta.

– Jalkautuvat työntekijämme eivät ole havainneet tällaista, ja he jalkautuvat aktiivisesti asemanseudulle. Henkilökohtainen veikkaukseni on, että nyt puhutaan yksittäistapauksista, eikä laajemmasta ringistä, Wentzel arvioi.

Maahanmuuttovirastosta kerrottiin puolestaan jo aiemmin perjantaina Ilta-Sanomille, ettei viraston tietoon ole tullut tapauksia, joihin liittyy seksin ostaminen alaikäisiltä.

Maahanmuuttoviraston tiedossa on sen sijaan tapauksia, joissa keski-ikäiset suomalaisnaiset ovat etsineet seuraa vastaanottokeskusten asukkaista.