keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Yle: Professorit: Laissa ei estettä rasististen katupartioiden kieltämiselle

Yle: Professorit: Laissa ei estettä rasististen katupartioiden kieltämiselle 13.1.2016
Yle: Sampo Terho: Kadulla kävelemistä ei voi kieltää

Oikeustieteen professorit arvioivat, että perustuslaki tai kansainväliset sopimukset eivät aseta esteitä rasististen katupartioiden kieltämiselle. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) ilmoitti tänään, että hallitus aikoo selvittää rasististen katupartioiden toiminnan kieltämistä.

Kahden oikeustieteen professorin mukaan hallituksella ei ole oikeudellista estettä katupartioiden kieltämiselle. Pikemminkin hallituksella saattaa olla kansainvälisiin sopimuksiin perustuva velvollisuus tuomita ryhmien toiminta.

– Perustuslain näkökulmasta mitään ehdotonta estettä kieltämiselle ei ole. Sen sijaan meillä on YK:n rotusyrjintäsopimukseen perustuva velvollisuus kieltää tällaisten rasistisin motiivein toimivien järjestöjen toiminta, sanoo oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta.

Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen arvioi, että perusoikeuksiin kuuluva ilmaisun- ja kokoontumisenvapaus ei tule asiassa vastaan.

– Se ei oikeuta sellaista toimintaa, että rasistisissa tarkoituksissa tuolla on joku joukko muka järjestystä ja turvallisuutta ylläpitämässä. Pikemminkin sellainen joukko toimii tavalla, joka tuottaa turvattomuutta ja haittaa yleistä järjestystä Suomessa, Ojanen sanoo.

Kansainväliset sopimukset eivät suojele rasistisia ryhmiä

Myöskään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen linjausten mukaan rasistisin tarkoitusperin toimivat järjestöt eivät voi vedota kokoontumisvapauden kaltaisiin perusoikeuksiin.

– Esimerkiksi Unkaria koskien on tuore tapaus siitä, että romaneiden syrjintään pyrkinyt järjestö voitiin kieltää ja hajottaa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä ei rasististen partioiden kieltäminen ole muodostunut minkään näköiseksi ongelmaksi, Lavapuro sanoo.

Katupartioiden torjuminen rikosoikeudellisin keinoin on professoreiden mukaan yksi mahdollinen tapa edetä, vaikka muitakin keinoja saattaisi löytyä. Lavapuron mukaan jo nykyinen poliisilaki mahdollistaisi jossain määrin puuttumisen katupartioiden toimintaan.

Mikäli hallitus päättää edetä rikosoikeuden kautta, on edessä vaikea, mutta ei mahdoton tehtävä.

– Rikosoikeudelliset sanktioinnit ja rikosoikeudellisen teon tunnusmerkistöt pitää kirjoittaa korostetun täsmällisesti ja tarkkarajaisesti, mutta ei se mahdoton tehtävä ole. Ihan normaali lainvalmistelijan ja lainsäätäjän askare edessä, Helsingin yliopiston Ojanen sanoo.

Katupartioita koskevan keskustelun ytimessä on ollut muun muassa eri puolilla Suomea toimiva Soldiers of Odin, jota on luonnehdittu "isänmaalliseksi valkoisen Suomen puolesta taistelevaksi järjestöksi". Useilla katupartiotoiminnan johtohahmoilla on taustallaan rikoshistoriaa.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan hallitus aikoo kokoontua keskustelemaan rasististen katupartioiden kieltämisestä.


__________________________________________

Yle: Sampo Terho: Kadulla kävelemistä ei voi kieltää

Perussuomalaisten ryhmäpuheenjohtaja Sampo Terho ei kannata katupartiointikieltoa. Hän pitää hallituksen viestiä katupartiointiin suhtautumisessa selkeänä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho pitää ajatusta katupartioinnin kieltämistä mahdottomana. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Alexander Stubb katsoi aiemmin keskiviikkona, että kaikki rasistiset katupartiot on tuomittava ja kiellettävä. Stubb sanoi hallituksen kokoontuvan keskustelemaan asiasta.

Sampo Terho Ylen A-studiossa keskiviikkona, ettei toimintaa voi kategorisesti kieltääkään, jos toiminta perustuu siihen että otetaan otetaan yhteyttä viranomaisiin. Hallituksen tähänastista toimintaa asiassa Terho piti selkeänä:

– Mielestäni hallituksen viesti on tässä varsin selkeä. Halutaan pitää turvallisuusviranomaisilla vastuu asiasta. Mutta niin maahanmuuttajilla kuin suomalaisilla on oikeus kulkea kaduilla, eikä sitä mikään hallitus voi viedä.

Terho muistuttaa, että eduskunta on nyt tauolla eikä esimerkiksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä ole muodostanut kantaa asiaan.

RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund puolestaan pitää hallituksen toimintaa katupartioasiassa "hieman sekavana". Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin kannat ovat olleet yhdensuuntaisia. Sen sijaan oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ja A-studiossa tiistaina vieraillut ulkoministeri Timo Soini (ps.) ovat olleet keskenään eri linjoilla.

– Mielestäni ulkoministerin lausunnot eilen olivat hyvin viisaita, kun taas pääministeri on välttänyt ottamasta kantaa.

Pääministeri Juha Sipilä ei Haglundin mielestä onnistunut alkuun ottamaan selkeää kantaa, ei myöskään oikeusministeri. Ristiriitaiset viestit eivät ole Haglundin mukaan hyväksi, koska tilanne on hyvin herkkä.