torstai 14. tammikuuta 2016

Yle: Valtakunnansyyttäjä: Katupartiot eivät kuulu Suomeen

Yle: Valtakunnansyyttäjä: Katupartiot eivät kuulu Suomeen 14.1.2016
Iltalehti: Keskustalaiset Suomenmaassa: Katupartioita vaikea lailla kieltää
Suomenmaa: Keskustan juris­ti­kan­sa­ne­dus­tajat katu­par­ti­oista: Vaikea lailla kieltää

Soldiers of Odin -ryhmä kertoo olevansa maahanmuuttokriittinen ja katupartiointia harrastava kerho, joka toimii poliisin silminä sekä korvina.

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen arvostelee suorasanaisesti Suomeen ilmestyneitä katupartioita.

– Minusta toiminta näyttää kovasti arveluttavalta. Se ei kuulu mielestäni yhteiskuntaan, jossa on järjestäytynyt poliisi ja poliisilla tietty toimivalta. En pidä tätä hyvänä asiana ollenkaan, Nissinen sanoo.

Maahanmuuttovastainen katupartiointi lähti liikkeelle Kemistä, kun turvapaikanhakijoita alkoi tulvia Suomeen viime syksynä. Katupartiot kulkevat nimellä Soldiers of Odin. Ryhmä kertoo Facebook-sivuillaan, että he eivät ole rasistinen ryhmä, kansallissosialistinen liike, huumejengi, moottoripyöräkerho tai rikollisjärjestö.

– Minua arveluttaa se, kun historiaa muistelee, niin tällaisista tunnuksellisista katupartioista ei ole koskaan seurannut missään mitään hyvää, Nissinen sanoo.

"Rasistinen ja uhkaava mielikuva"

Soldiers of Odin, eli suomeksi Odinin soturit, sanoo auttavansa kaikkia, etnisestä taustasta riippumatta. Ryhmän mukaan he ovat maahanmuuttokriittisiä mutta silti turvallisuutta luova katupartiota harrastava kerho sekä poliisin silmät ja korvat.

Nissisen mukaan ryhmän toiminnasta välittyy kuitenkin rasistinen ja uhkaavakin mielikuva.

– En pidä siitä.

Soldiers of Odin -ryhmä on oman kertomansa mukaan levittäytynyt noin 20 paikkakunnalle.

Nissisen mukaan nykyinen yhteiskunta monine epäkohtineen saattaa olla otollinen kasvualusta katupartioinnin tyyppiselle toiminnalle.

Toiminnalle ei ole lain mukaan estettä, sillä liikkumisen vapaus on taattu kansalaisille jo perustuslaissa. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on huomauttanut aiemmin, että katupartiointi ei kuitenkaan anna ylimääräisiä oikeuksia tai toimivaltaa puuttua muiden ihmisten tekemisiin. Kolehmaisen mukaan poliisi seuraa tilannetta ja puuttuu mahdolliseen lainvastaiseen toimintaan.

_________________________________

Iltalehti: Keskustalaiset Suomenmaassa: Katupartioita vaikea lailla kieltää

Pääministeripuolue keskustassa ei innostuta rasististen katupartioiden kieltämisestä lailla.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) sanoi keskiviikkona, että hallitus selvittää mahdollisuutta kieltää rasistiset katupartiot. Keskustalainen Suomenmaa kysyi puolueen juristikansanedustajien kantaa ehdotukseen. Vastaukset ovat kovin epäileviä.

Kansanedustaja Eeva-Maria Maijalan mielestä partioinnin kriminalisointi ei olisi järkevää. Hän muistuttaa, että Suomessa on kokoontumisvapaus. Kansanedustaja Esko Kivirannan mielestä rasismista ei tarvita uutta lakia, koska syrjintä on jo kielletty laissa.

- On onnetonta taaperrusta ja idealistista yrittää säätää sellainen laki kuin rasismin kieltäminen, tyrmää Suomenmaassa ex-ministeri Kauko Juhantalo.

- En halua poliisivaltiota sen takia, että on tapahtunut jotain partiointia, sanoo kansanedustaja Antti Kurvinen.

Keskustalainen kansanedustaja Mikko Kärnä kirjoittaa puolestaan Facebookissa, että katupartiokeskustelu alkaa saada pelottavia piirteitä, kun vääriä ajatuksia vaaditaan kriminalisoitaviksi.

- Rasistiset rikokset taas ovat asia erikseen. Ne on jo kriminalisoitu ja niihin voidaan puuttua, Kärnä opastaa.