keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Näin turvapaikanhakijoille kerrotaan seksistä kännykkäkurssilla: ”Lasse tarttuu Maijaa olkapäistä...”

Ilta-Sanomat: Näin turvapaikanhakijoille kerrotaan seksistä kännykkäkurssilla: ”Lasse tarttuu Maijaa olkapäistä...” 13.1.2016

Maahanmuuttovirasto on julkaissut turvapaikanhakijoille kännykkäkurssin, joka perehdyttää naisten ja miesten välisiin suhteisiin.

Toisen ihmisen intiimejä alueita ei saa koskettaa ilman lupaa.

Ketään ei saa painostaa tai pakottaa seksiin.

Seksiin pakottaminen on rikos, jopa avioliitossa.

Tässä esimerkkejä Maahanmuuttoviraston uudesta kännykkäkurssista, joka opastaa turvapaikanhakijoista Suomen lakiin ja tapoihin.

Kurssi ilmestyy otolliseen aikaan. Ahdistelusta ja seksistä kertova kurssi tulee tarjolle juuri, kun maassa käy vilkas keskustelu miesporukoiden tekemistä naisten ahdisteluista.

Turvapaikanhakijat voivat opiskella kurssin sisältöä omilla kännyköillään. Opiskelukieliä ovat englanti, arabia ja somali.

– Verkkokurssilla on tarkoitus täydentää vastaanottokeskusten jo tekemää ohjausta aiheesta, sanoo tiedotteessa tulosalueen johtaja Olli Snellman Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikössä.

Kännykkäkurssi on yksi osa turvapaikanhakijoiden koulutusmateriaalia.

Kurssin alussa opiskelijalle kerrotaan yleisiä periaatteita Suomen lainsäädännöstä, tasa-arvosta, seksuaalioikeuksista. Turvapaikanhakijat saavat kuulla, että seksuaalinen väkivalta on vakava rikos Suomessa.

– Jokaisella on oikeus sanoa ei, kännykkäkurssi rummuttaa.

Tietoiskujen jälkeen kurssilainen pääsee soveltamaan oppimaansa käytännön tilanteisiin. Kurssilainen saa vastata, mikä on oikein ja väärin seuraavissa tapauksissa.

”Lasse on töissä kaupassa. Maija on harjoittelijana samassa kaupassa. Lassen mielestä Maija on kaunis. Kun Maija panee tavaroita hyllyyn, Lasse tulee hänen luokseen. Lasse tarttuu Maijaa olkapäistä, kääntää Maijan itseensä päin ja kysyy, onko Maijalla poikaystävä.”

”Kun Maija täyttää alahyllyä, Lasse, Matti ja Heikki katselevat häntä, naureskelevat ja keskustelevat Maijan ulkonäöstä”.

”Päivän lopussa Maija lähtee töistä. Lasse odottaa häntä ulkona ja haluaa saattaa kotiin. Maija haluaa kävelle yksin ja pyytää Lassea poistumaan. Lasse seuraa Maijaa, sillä hän haluaa tietää, missä nainen asuu.”

”Kun Maija ehtii etuovelle, Lasse tulee Maijan luo ja yrittää suudella häntä. Lasse antaa suukon, vaikka Maija ei halua suudella miestä.”

Kaikkiin esimerkkitapauksiin oikea vastaus on ei.

Lasse ei saa ahdistella eikä kosketella Maijaa ilman lupaa. Työpaikan miehet eivät saa kommentoida Maijan ulkonäköä, se loukkaa seksuaalista koskemattomuutta.