perjantai 15. tammikuuta 2016

Yle: Sisäministeri Orpon määrä tavata pian venäläiskollegansa – laiton maahanmuutto keskustelussa

Yle: Sisäministeri Orpon määrä tavata pian venäläiskollegansa – laiton maahanmuutto keskustelussa 15.1.2016

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) on määrä tavata Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev alkuvuonna Helsingissä, kertoo sisäministeriö.

Sisäministeriön mukaan tapaamista valmistellaan paraikaa. Sen aiheena on "laittomaan maahanmuuttoon liittyvän yhteistyön tiivistäminen", ministeriö toteaa tiedotteessaan.

– On tärkeää seurata muuttoliikettä kaikilla EU:n ulkorajoilla.

Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla turvapaikkaa haki viime vuoden aikana kaikkiaan liki 700 ihmistä. Tänä vuonna turvapaikkaa on hakenut reilut kaksisataa.

Viime vuoden lopulla Venäjältä Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille on tehty pääosin kielteisiä päätöksiä, sisäministeriö kertoo. Kielteisen päätöksen on saanut yhdeksän hakijaa kymmenestä. Turvapaikanhakijoiden joukossa on ollut sekä Venäjällä pitkään asuneita että sitä kauttakulkualueena käyttäneitä siirtolaisia.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tapasi Venäjän varasisäministerin Igor Zubovin ja maahanmuuttoviraston johtajan Konstantin Romodanovskin Moskovassa joulukuussa.

Venäjän-vierailulla pohjustettiin sisäministerien tulevaa tapaamista. Nerg totesi tuolloin, että Suomen ja Venäjän maahanmuuttovirastojen välille voisi syntyä samanlainen rakenne kuin rajavartiopalveluissa jo on.