perjantai 15. tammikuuta 2016

Uusi Suomi: Ex-poliisijohtaja radiossa: ”Suomi ei kestäisi 30 000 uutta turvapaikanhakijaa”

Uusi Suomi: Ex-poliisijohtaja radiossa: ”Suomi ei kestäisi 30 000 uutta turvapaikanhakijaa” 15.1.2016

Eläkkeellä siirtynyt entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvioi, että Suomi ei kestäisi yhtä suurta määrää turvapaikanhakijoita tänä vuonna kuin viime vuonna.

Paatero pohti turvapaikanhakijatilannetta ja Suomen turvallisuustilannetta Yle Puheella Ali ja Husu -ohjelmassa.

Paateron mukaan uhkailut ovat lisääntyneet viimeisen puolen vuoden aikana.

– Väkivalta on lisääntynyt, mutta törkeä väkivalta ei niin kauheasti. Kyllä raiskaustenkin määrä on lisääntynyt jonkin verran, Paatero kertoi.

Hänen mukaansa tilanne olisi omissa käsissä, jos osattaisiin tehdä oikeita toimenpiteitä.

– En kuitenkaan usko, että Suomi kestäisi toista samanlaista vuotta. Siitä olen huolissani, että jos meille tänä vuonnakin tulee 30 000 turvapaikanhakijaa, vaikka alle puolet saa oleskeluluvan. Tämä onkin se ongelman ydin, että tänne tulee yli puolet niitä, jotka eivät saa oleskelulupaa, Paatero sanoi.

Ohjelman juontaja, keskustan eduskuntavaaliehdokkaanakin ollut Abdirahim Husu Hussein toteaa, että esimerkiksi osa ekonomisteista haluaisi Suomeen uutta työvoimaa vuosittain noin 34 000 hengen edestä.

– Se on ihan oikea lähtökohta. Ei niiden tarvitse kuitenkaan olla tämäntyyppisiä, jotka eivät saa edes oleskelulupaa, Paatero kommentoi.

Ilman oleskelulupaa työntekokaan ei onnistu Suomessa.

Paateron mukaan väkivallan uhan lisääntymiseen on vaikuttanut se, että ihmisillä on tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja. Hänen mukaansa ennakkoluuloja myös tietoisesti ylläpidetään ”monien tahojen kautta”.

Ohjelman juontaja, koomikko Ali Jahangiri kysyi Paaterolta, mitä tietoa ihmisiltä puuttuu.

– Se, miten ulkomaalaiset yleensä käyttäytyvät ja mitä sääntöjä siellä on.

Husseinin mielestä Suomessa pitäisi varautua pahimpaan, esimerkiksi siihen, että jossain kellarissa katkotaan päitä.

–Tapasin viime vuonna muutamia kansanedustajia sanoin heille suoraan, että näiden ihmisten joukossa on rikollisia. Näiden ihmisten joukossa on niitä, jotka ovat katkoneet päitä. Sanoin poliitikoille, että teidän pitäisi valmistautua pahimpaan skenaarioon, eli Suomessa jossain kellarissa jonkun tyypin pää katkaistaan ja sitä videoidaan ja näytetään meille Suomessa. Sanoin, että teidän pitäisi valmistautua tähän skenaarioon ja tehdä kaikkenne estääksenne se, Husu sanoi.

– Vastakkainasettelu ja kahden rintaman muodostuminen tähän valtakuntaan voi johtaa ihan mihin vain, Paatero totesi.