maanantai 24. lokakuuta 2011

Iltalehti: Tutkijat kiistelevät raiskaustilastoista

Iltalehti/STT: Tutkijat kiistelevät raiskaustilastoista 24.10.2011

Rikostilastojen mukaan ulkomaalaisia epäillään väestömäärään suhteutettuna raiskauksista huomattavasti useammin kuin suomalaisia.

Samassa laitoksessa työskentelevät tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, millaisia johtopäätöksiä numeroista voi tehdä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen Optulan mukaan raiskausepäilyissä kaikkien ulkomaalaisten osuus on viime vuosina liikkunut 15-30 prosentin haarukassa. Luvussa ovat mukana myös he, jotka eivät asu Suomessa pysyvästi. Maahanmuuttajaepäiltyjen osuus on ollut 15-20 prosenttia, kun heidän osuutensa väestöstä on kolmen prosentin luokkaa.

Optulan tutkija Heini Kainulaisen mielestä tilastoista ei voi päätellä, että ulkomaalaiset miehet raiskaisivat useammin kuin suomalaiset.

- Alle kymmenen prosenttia raiskauksista viedään poliisille. Mitä läheisempi tekijä on, sitä korkeampi ilmoituskynnys. Esimerkiksi omasta aviomiehestä ilmoituskynnys on jo todella korkea, Kainulainen sanoo.

Optulan erikoissuunnittelija Hannu Niemen mielestä kyse ei ole pelkästä tilastoharhasta.

- Minun mielestäni tässä on myös kulttuurisia tekijöitä, jotka liittyvät erilaiseen käsitykseen naisen asemasta.


_______________________________

Rikostilastojen mukaan ulkomaalaisia epäillään väestömäärään suhteutettuna raiskauksista huomattavasti useammin kuin suomalaisia.
Kynnys ilmoittaa läheisen tekemästä raiskauksesta on korkea.

Samassa laitoksessa työskentelevät tutkijat ovat kuitenkin erimielisiä siitä, millaisia johtopäätöksiä numeroista voi tehdä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen (Optula) mukaan raiskausepäilyissä kaikkien ulkomaalaisten osuus on viime vuosina liikkunut 15-30 prosentin haarukassa. Luvussa ovat mukana myös ne, jotka eivät asu Suomessa pysyvästi. Maahanmuuttajaepäiltyjen osuus on ollut 15-20 prosenttia, kun heidän osuutensa väestöstä on kolmen prosentin luokkaa.

Optulan erikoissuunnittelija Hannu Niemen mielestä ero selittyy osittain sillä, että ulkomaalaisten tekemät raiskaukset viedään helpommin poliisille, koska niissä tekijä on uhrille tuntematon. Tuttujen kesken tapahtuneissa raiskauksissa saattaa esiintyä painostusta ja sopimista, Niemi arvioi.

- Ulkomaalaisten osuus on kuitenkin niin suuri, ettei ilmi tuleminen sitä kokonaan selitä. Minun mielestäni tässä on myös kulttuurisia tekijöitä, jotka liittyvät erilaiseen käsitykseen naisen asemasta. En usko, että kyseessä on pelkkä tilastoharha, Niemi sanoo.

Niemen mielestä maahanmuuttajajärjestöjen kannattaisi aktivoitua ja tuomita näkyvästi tämänkaltainen rikollisuus, koska sen avulla helposti leimataan kaikkia maahanmuuttajia ja ulkomaalaisia.

Aviomiestä ei nimetä raiskaajaksi

Optulan tutkija Heini Kainulainen on samaa mieltä siitä, että ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista ilmoitetaan herkemmin poliisille.

- Alle kymmenen prosenttia oikeasti tapahtuneista raiskauksista viedään poliisille. Mitä läheisempi tekijä on, sitä korkeampi ilmoituskynnys on. Esimerkiksi omasta aviomiehestä ilmoituskynnys on jo todella korkea, sanoo raiskauksia tutkinut Kainulainen.

Hän suhtautuu varauksella tilastojohtopäätökseen, että ulkomaalaiset miehet raiskaisivat useammin kuin kantaväestön miehet. Kulttuurisiin eroihin Kainulainen ei usko.

- Suomalaiset ovat niin väkivaltaista kansaa, että siinä eivät ulkomaat helposti meitä ohita. Jokainen voi itse miettiä, miksi ulkomaalaisten rikollisuudesta tai seksuaalisesta väkivallasta on niin helppo lähteä puhumaan.

Kainulainen epäilee, että osaselitys erolle piilee viranomaisten asenteissa. Ulkomaalaisen tekemäksi ilmoitettua raiskausta lähdetään tutkimaan helpommin kuin jos epäilty on kotimainen.

Kainulaisen mielestä kysymys raiskaajan kansallisesta taustasta on kuitenkin niin mielenkiintoinen, että sitä voisi selvittää seuraavassa naisuhritutkimuksessa.

Kokemuksia joka neljännellä naisella

Raiskauskriisikeskuksen yhteydenottotilastojen mukaan seksuaalisen väkivallan tekijöistä suurin osa on suomalaisia. Uhrien kertoman mukaan noin joka kymmenes tekijä on ulkomaalaistaustainen. Suuri osa seksuaalisesta väkivallasta tapahtuu lähisuhteissa.

Laajan uhritutkimuksen mukaan naiset kohtaavat seksuaalista väkivaltaa useammin parisuhteen ulkopuolella kuin parisuhteessa. Vuonna 2005 tehdyssä kyselyssä 23 prosenttia vastanneista kertoi, että oli kokenut parisuhteen ulkopuolella ainakin kerran seksuaalista väkivaltaa tai sen uhkaa sen jälkeen kun oli täyttänyt 15 vuotta. Entisessä parisuhteessa vastaavaa oli kokenut 20 prosenttia ja nykyisessä parisuhteessa 5 prosenttia vastanneista.