perjantai 21. lokakuuta 2011

Karjalainen: Uusi johtaja aloitti Kontiolahden vastaanottokeskuksessa

Karjalainen: Uusi johtaja aloitti Kontiolahden vastaanottokeskuksessa 21.10.2011

Kontiolahden vastaanottokeskus oy:n uusi johtaja Harri Sarjanoja näkee vuorovaikutuksen avaimena maahanmuuttajien kotoutumiseen. Sarjanoja aloitti Kontiolahdella lokakuun alussa. Monikulttuurisuustyö on hänelle tuttua edellisistä työpaikoista, joten työpaikka maakunnan monikulttuurisuuden ytimessä on luonteva.



Sarjanoja oli mukana rakentamassa Itä-Afrikassa Tansanian vuoristoalueille kouluja. Rakennusaikana hän asui kylissä kolmesta neljään viikkoa kunkin koulun kohdalla.

– Se kokemus kantaa myös tässä työssä. Opin siellä valtavasti, Sarjanoja tiivistää.

Paiholassa sijaitsevan vastaanottokeskuksen asukkailla on vain vähän yhteyttä paikallisiin asukkaisiin. Yhteyksien rakentaminen voisi Sarjanojan mukaan olla tosi avartavaa puolin ja toisin.

– Normaali kanssakäyminen riittää, aina ei tarvita muuta. Toisaalta kotoutumista ei tapahdu, ellei yhteiskunta tule työllistämisessä vastaan. Kaikissa töissä ei tarvita kielitaitoa, ihmiset ovat kyllä luovia ja tulevat toimeen, Sarjanoja sanoo.

– Suomi on ja tulee olemaan monikulttuurinen maa. Minun on vaikeaa ymmärtää, miten kukaan voi asettua toisen yläpuolelle. Tasavertaisena kohtaamisessa ei ole mitään sen monimutkaisempaa.