keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Suomenmaa: Paatero: Jengisotajärjestelmä rantautumassa Suomeen

Suomenmaa: Paatero: Jengisotajärjestelmä rantautumassa Suomeen 19.10.2011

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitää jengisotajärjestelmän rantautumista Suomeen yhteiskunnan kannalta vakavana uhkakuvana.

Ensivaikutelma ilmiöstä saatiin Paateron mukaan viime sunnuntaina ja maanantain välisenä yönä Helsingin Rautatientorilla romanialaisten joukkotappelun muodossa.

– Jossain vaiheessa tämän sorttista toimintaa tulee Suomeen ja tämä on ensiaskelia tähän suuntaan. Ei siinä vakavuusasteessa lainkaan, mitä se muissa Pohjoismaissa on. Odotettavissa oleva kehitys johtaa siihen, että keskinäiset taistelut voivat olla aika rajujakin, Paatero toteaa Suomenmaalle.

Tanskassa jokin aika sitten vierailleen Paateron mukaan jengitappeluihin puuttuminen kuuluu siellä kolmen ykköspriorisoiduimman tehtävän joukkoon poliisilla.

– Se on siellä jokapäiväistä elämää ja tuhoja tulee. Tätä taustaa vasten olemme varautuneet tietyllä tavalla tähän myös Suomessa, Paatero sanoo.

Helsingin Rautatientorilla joukkotappeluun osallistuneet Romanian romanit ovat kertoneet poliisikuulusteluissa nujakoinnin syyksi, että pahoinpitelyn kohteeksi joutuneet uhrit olivat kieltäytyneet maksamasta vaadittua tuhannen euron reviirimaksua.

Poliisiylijohtajan mielestä tilanne ei ole Suomessa vielä kovin paha, mutta jos rikolliset rupeavat tekemään reviirejään, niin poliisin on pakko siihen reagoida.

Paateron mukaan Helsingin poliisilaitos on uhkakuvasta hyvin tietoinen ja seuraa tilanteen kehittymistä. Myös kansainvälinen yhteistyö toimii.

– Missään tapauksessa ei pidä hyväksyä, että tämäntyyppistä reviiriajattelua ruvettaisiin joko sopimaan tai taistelemaan niistä, Paatero sanoo.

Poliisi joutuu katsomaan romanien toimintaa rikos- ja häiriökäyttäytymisen kautta. Paatero haluaisi, että poliisi pystyisi puuttumaan tilanteeseen ennen kuin rikoksia tehdään.

– Näyttää siltä, että yhteiskunta ei ole valmis kieltämään kerjäämistä lailla. Kerjääminen on vaan osatekijä tässä kokonaisuudessa. Vielä vakavampi asia on, että ruvetaan jakamaan alueita missä mikäkin jengi tekee rikoksia, Paatero sanoo.

Viime kädessä romanikerjäläisten tekemiset Suomessa ovat Paateron mukaan pitkälle kiinni poliisin voimavaroista.

– Eniten minä olen tällä hetkellä huolestunut poliisin resursseista. Siitä, että meillä riittää poliisipartioita kentälle. Jos siitä joudutaan tinkimään, niin sitten on keinot vähissä. Ei me missään katastrofitilanteessa vielä olla, mutta näkymät ovat erinomaisen surkeat seuraaviksi vuosiksi, hän toteaa.

Poliisiylijohtaja olisi tyytyväinen, jos pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) johtama hallitus pitäisi poliisin voimavarat suurin piirtein samalla tasolla kuin missä ne olivat hallitusneuvotteluja käytäessä.