lauantai 22. lokakuuta 2011

HS: Kansallissosialistit kokoontuivat Hakaniemessä – antifasistit Mannerheimin patsaalla

Helsingin Sanomat: Kansallissosialistit kokoontuivat Hakaniemessä – antifasistit Mannerheimin patsaalla 22.10.2011

Äärioikeistolainen ryhmä nimeltä Suomen vastarintaliike (SVL) kokoontui Helsingissä lauantaina. Liikkeen jäsenet mieltävät itsensä kansallissosialisteiksi ja vastustavat maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta.

Hakaniementorille saapui lauantaina iltapäivällä noin viisitoista miestä, suurin osa arviolta parikymppisiä. Mukana oli ainakin suomalaisia ja ruotsalaisia. He jatkoivat torilta metrolla seminaaripaikkaan.

"Menemme kuuntelemaan puhetta", kertoi Stormheit-bändiin kuuluva mies, joka ei halunnut nimeään julki. Hän ei ole Vastarintaliikkeen jäsen, mutta kertoi tukevansa järjestön aatemaailmaa.

"Mitä sitten pitäisi kannattaa, vihreitä nuoria vai", hän heitti. "Tässä on positiivisia juttuja, jotka vastaa suoraan siihen, mikä Suomessa mättää."

Kukaan muu ei suostunut puhumaan toimittajalle, edes järjestön perustaja Henrik Holappa.

"Lukekaa meidän mediaa", hän sanoi.

Suomen vastarintaliikkeen sivuilla kerrotaan, että vuonna 2008 perustettu järjestö toimii osana Pohjoismaista vastarintaliikettä. Liike kertoo tehtäväkseen "suojella suomalaista historiaa, kulttuuria ja identiteettiä". Se ajaa aggressiivista politiikkaa.

Puoli tuntia myöhemmin Mannerheimin patsaalla keskustassa kokoontui vastarintaliikkeen vastarintaliike, antifasistinen mielenosoitus.

"Tässä ei ole takana mitään järjestöä, se on toissijaista. Me haluamme osoittaa, että 99 prosenttia suomalaisista vastustaa rasismia eikä halua väkivaltaa kaduille", sanoi Dan Koivulaakso.

"Rasismin vastaisen mielenosoituksen voisi järjestää muutenkin, mutta nyt kun natsit kokoontuvat Helsingissä, täytyy näyttää, ettei se ole hyväksyttävää", Emma Ahola huomautti. "Natsien tuomitseminen ei ole suvaitsemattomuutta, koska kyse on ihmisten terveydestä ja hengestä."

Koivulaakso muistutti, ettei Kansallinen vastarintaliike ole mikään "partiojengi".

"Ruotsissa vastaava järjestö on vastuussa kymmenistä väkivaltarikoksista. Takana on poliittinen aate, jonka kritiikki ei kohdistu rakenteiden ongelmiin vaan yksilöihin."

Koivulaaksoa huolestuttaa rasismin leviäminen.

"Poliittisesti korrekti rasismi on saanut valtavan julkisen tilan. Kun maahanmuuttokritiikistä tulee hyväksyttävää ja sisäsiistiä, se laajentaa myös marginaalin tilaa," hän sanoi.

Antifasistinen mielenosoitus marssi Mannerheimin patsaalta Aleksanterinkadun kautta Hakaniementorille. Tarkoitus ei kuitenkaan ollut kohdata Kansallisen vastarintaliikkeen jäseniä. Poliisin arvion mukaan mielenosoitukseen osallistui satakunta ihmistä.
___________________________________________

Ilta-Sanomat: Ääriryhmä lähti metrolla salaiseen kokoukseen

Äärikansallismielinen kansanryhmittymä kokoontui tänään Helsingin Hakaniemen torilla.

Taistele vastaan! -niminen tapahtuma keräsi torille puolenpäivän jälkeen noin parinkymmenen hengen osallistujajoukon.

Osallistujat poistuivat noin viidentoista minuutin kokoontumisen jälkeen nopeasti paikalta.

- Meillä oli paikalla normaali määrä partoita takaamassa yleistä järjestystä torin alueella. Eipä siellä mitään sen kummempaa tapahtunut,
kaikki sujui ilman ongelmia. Osallistujat poistuivat nopeasti paikalta metrotunneliin, komisario Jari Friman Helsingin pohjoisesta
poliisipiiristä kertoo.

Ryhmittymällä on kokoontumisen jälkeen seminaari, jonka pitopaikkaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Tapahtuma on Suomen Vastarintaliikkeen (SVL) järjestämä. Liikkeen nettisivujen mukaan liike taistelee Suomen rappioitumista vastaan suojellen maan omaa pohjoista identiteettiä. Liike vastustaa mm. monikulttuurisuutta, rotujen sekoittumista sekä massamaahanmuuttoa.

Myöhemmin iltapäivällä nykytaiteenmuseo Kiasman edestä lähti liikkeelle reilun sadan hengen vastamielenosoitus Hakaniemeen päin.
Frimanin mukaan joukot eivät törmänneet toisiinsa, sillä Hakaniemeen kokoontuneet äärikansallismieliset olivat ehtineet poistua jo paikalta vastamielenosoittajien saapuessa torille.
___________________________________________

YLE Uutiset: Vastamielenosoitus keräsi väkeä Helsingissä

Äärikansallismielisten kokoontumista vastaan on osoitettu mieltä Helsingin keskustassa. Postitalolta Hakaniementorille suuntautuneelle marssille osallistui noin 150 ihmistä. Mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Niin kutsuttuun vastamielenosoitukseen antoi kimmokkeen äärikansallismielisen järjestön, Suomen Vastarintaliikkeen, kokoontuminen Helsingissä. Kokoontuminen keräsi runsaat kaksikymmentä osanottajaa. Joukosta kymmenkunta oli vastaavasta ruotsalaisesta järjestöstä.

Järjestö kertoo internetsivuillaan taistelevansa muun muassa monikulttuurisuutta vastaan aggressiivisella politiikalla, tavoitteena yhteisen pohjoismaisen valtion luominen. Ideologisesti liikkeen perusta on nationalismissa ja sosialismissa, kerrotaan nettisivuilla.

Vastamielenosoitus on sujunut rauhallisesti, eivätkä ryhmät koskaan kohdanneet vastakkain Helsingin keskustassa.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sanoi, että vastamielensosoittajat eivät hae väkivaltaista yhteenottoa.

- Emme hae väkivaltaista konfrontaatiota. Mielenosoittajat vastustavat paitsi äärioikeistolaista ideologiaa, myös sen harjoittamaa väkivaltaa.

Anderssonin mukaan vastamielenosoituksessa on monenlaisia ihmisiä, eikä hän näe yhteläisyyksiä esimerkiksi Saksan ja Venäjän antifasistisiin liikkeisiin.

____________________________________________


Svenska YLE: Lugna demonstrationer i Helsingfors

En nationalistisk grupp som kallar sig Nationella motståndsrörelsen (Kansallinen vastarintaliike) samlades i dag i Helsingfors.



Lite över 20 personer ordnade en kort demonstration på Hagnäs torg. Med fanns kring tio personer från en motsvarande svensk rörelse.

Samtidigt ordnades en motdemonstration som tågade från Posthuset till torget. I den deltog runt 150 personer.

Båda demonstrationerna förlöpte lugnt och demonstrationstågen mötte aldrig varandra.
_____________________________________________

HBL: Högerextremister höll snabbmöte på Hagnäs torg

Ett trettiotal högerextremister samlades på lördagseftermiddagen på Hagnäs torg. Efter en kvart åkte de iväg med metro.

Högerextremisternas möte i Helsingfors har hittills förlöpt lugnt. Vid halv tvåtiden på eftermiddagen samlades ett trettiotal extremister på Hagnäs torg och en kvart senare åkte de iväg till okänd destination med metro.

Enligt Hbl:s reporter på plats märkte man knappt av extremisterna. De gjorde inget väsen av sig och gav inte just några kommentarer till medier på plats.

Polisen uppger att man känner till mötet men att inga extra åtgärder har vidtagits.

Enligt uppgift deltar högerextremister från flera länder i mötet.