maanantai 17. lokakuuta 2011

Iltalehti: Nainen kaatoi mukillisen jäitä yksivuotiaan päälle

Iltalehti: Nainen kaatoi mukillisen jäitä yksivuotiaan päälle 18.10.2011
Helsingin Sanomat: Suolapatsaat McDonald'sissa
Voima: Panu Raatikainen: Tätä se synnyttää (blogi) 21.10.2011

Lapsiperheen metelöinti suututti naisen pikaruokalassa.

Helsingin Hakaniemen McDonald'sissa sattui kaksi viikko sitten perjantaina ikävä välikohtaus.

Isä oli syömässä ravintolassa kahden pienen lapsensa kanssa, kun viereisessä pöydässä istunut nainen ärsyyntyi lasten äänekkyydestä. Rikoskomisario Ilkka Juolan mukaan perhe puhui ruotsia, mikä ilmeisesti suututti naista.

- Hän oli sanonut perheelle, että teidän pitää muuttaa pois Suomesta, Juola kertoo.

Lopulta kimpaantunut nainen kaatoi mukillisen jäitä yksivuotiaan päälle. Kun partio saapui ravintolaan, nainen oli jo ehtinyt poistua.
- Lapselle ei tullut vammoja, mutta hänen vaatteensa kastuivat, Juola kertoo.

Tapausta tutkitaan lievänä pahoinpitelynä.
Välikohtauksesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

______________________________________________

Helsingin Sanomat: Suolapatsaat McDonald'sissa

Maahanmuuttajataustainen isä oli pienten poikiensa kanssa syömässä McDonald'sin ravintolassa Helsingin Hakaniemessä kaksi viikkoa sitten perjantaina alkuillasta.
Pojat olivat innoissaan uusista Happy Meal -smurffileluistaan. He olivat hieman äänekkäitä, kuten yksi- ja neljävuotiaat lapset usein ovat. Viereisessä pöydässä istunut nainen ei pitänyt siitä, että perhe puhui outoa kieltä. Nainen alkoi huudella heille solvauksia.

Henkilökunnalla oli hyvä näköyhteys katutason pöytiin. Ravintolassa oli kuitenkin täyttä, oli meteliä ja henkilökunnalla oli kiire, joten he eivät menneet väliin. Myöskään lähellä istuvat eivät reagoineet tapahtumiin.

Solvausten jatkuessa perhe päätti poistua. Isä lähti viemään roskia. Sillä välin nainen kaatoi lastentuolissa istuneen perheen yksivuotiaan päälle mukillisen jäitä.
Isä pyysi hälyttämään poliisit. Pyyntöön reagoitiin isän mukaan vasta, kun toinenkin asiakas vaati poliisia paikalle. Nainen ehti poistua. Poliisi tutkii asiaa lievänä pahoinpitelynä.

Ravintolayrittäjä Ilkka Saastamoinen myöntää, että henkilökunta olisi voinut toimia ripeämmin.
Hänen mukaansa häiritsevästi käyttäytyvä asiakas on yleensä päihtynyt, syö toisten ruokia tai nuokkuu pöydässä. Sellaisiin tilanteisiin nuori henkilökunta on tottunut. Kun tekijä onkin selvin päin, tilanne on erilainen.

Viranomaisten mukaan toimintamalli on ollut oikea eli poliisi on soitettu paikalle rikoksenteon jälkeen.

Olisiko jäämukin kaataminen kuitenkin voitu estää kokonaan, jos joku ravintolan henkilökunnasta tai muista asiakkaista olisi puuttunut naisen huuteluun jo aiemmin?

Viime aikoina Suomessa on puhuttu paljon aiheesta. Rasismille halutaan stoppi. Viimeksi puuttumattomuuden kulttuurille vaati syyskuussa loppua apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, joka poisti rasistisesti öykkäröineen miehen raitiovaunusta.
Sauri on iso mies. Ehkä hänellä on hitusen auktoriteettiakin. Hän uskaltaa sanoa häirikölle, että nyt riittää. Entä me muut? Mitä me voimme tehdä?

Kokenut kenttäpoliisi neuvoo, että julkinen joukkopaheksunta voi saada häirikön poistumaan paikalta. Asiasta voi nostaa joukolla metelin ja tehdä tekijästä huomionkohteen. Ainakin se antaa uhrille viestin, ettei hän ole yksin.
Poliisina hän ei voi suositella ketään menemään väliin uhkaaviin tilanteisiin. Riskinä on, että puuttujalle itselle käy huonosti. Poliisi ei myöskään halua yllyttää ketään puuttumaan liian voimakkaasti. Lakia ei voi ottaa omiin käsiin.
Poliisille voi kuitenkin soittaa silloinkin, kun häirikkö on selvin päin – tai tekijälle voi sanoa niin jo tehneensä. Huijaus on yksi ratkaisu.
Puuttuminen vaatii tilannetajua. Yksinkertaista neuvoa ei ole.

On kuitenkin selvää, että puuttumisen kulttuuria ei synny ainakaan silloin, jos kaikki muut jähmettyvät suolapatsaiksi.

Pauliina Grönholm

__________________________________________________

Voima: Panu Raatikainen: Tätä se synnyttää (blogi)

Suomessa asuva ruotsalaismies, jolla ilmeisesti on etninen tausta, oli pari viikkoa viikkoa sitten syömässä Hakaniemen McDonaldsissa Helsingissä kahden pienen poikansa kanssa. Viereisessä pöydässä istunut nainen hermostui lapsiin ja kaatoi 1-vuotiaan pojan päälle mukistaan jääpalat. Hän oli huutanut muun muassa, että heidän pitäisi muuttaa pois Suomesta. Poliisi tutkii asiaa lievänä pahoinpitelynä.

Eikä tämä ole mikään ainutkertainen yksittäistapaus. Tuoreessa muistissa on vielä, kun koulusta kotiin matkalla ollut 8-vuotias somalityttö paiskattiin junasta selälleen asemalaiturille Espoossa. Tämä suomalaisen miehen valioyksilö oli säestänyt urotekoaan sanoilla “Mene pois mun edestä senkin pieni apina”.

Uutisiin ja poliisitutkintaan asti yltävät tapaukset ovat vain jäävuoren huippu.

On aivan ilmiselvää, että “maahanmuuttokriitikoiden” hyökkäävä nettikirjoittelu on osaltaan luomassa sellaista yleistä vihan ilmapiiriä, joka sitten saattaa purkautua tällaisina järjettöminä tekoina. On aivan turha piiloutua sananvapauden ihanteen taakse. On älyllisesti epärehellistä selitellä, että kyse on vain sarkasmista tai mistä ikinä.

“Mestarin” ilmaisua mukaillakseni: En tiedä alhaisempaa olentoa kuin viattomille ja puolustuskyvyttömille lapsille pelkästään näiden ihonvärin tai etnisen taustan vuoksi väkivaltaa tekevät raukat – eivätkä heidän yllyttäjänsä ole juurikaan parempia. Ja kun sanon tämän, siinä ei ole pisaraakaan sarkasmia.