torstai 27. lokakuuta 2011

Helsingin Uutiset: Vuokrasiko Helsinki tiloja uusnatseille?

Helsingin Uutiset: Vuokrasiko Helsinki tiloja uusnatseille? 27.10.2011

Kansallissosialistinen Kansallinen Vastarinta -järjestö piti 22. lokakuuta Helsingissä kansainvälisen uusnatsiseminaarin, johon se oli kutsunut äärioikeistolaisia organisaatioita Ruotsista, Italiasta sekä Saksasta.

Vapaa liikkuvuus -verkosto väittää, että Helsingin kaupunki vuokrasi uusnatseille seminaaritilat Helsingin Energian omistamasta Helsingin sähkötalosta. Todisteena verkostolla on tilaisuudesta otettu valokuva.

Tilan vuokraamisesta vastaa Helsingin kokousjärjestäjien sivustolla ilmoitetun sähköpostisoitteen perusteella Palmia. Sekä Helsingin Energia että Palmia ovat Helsingin kaupungin omistamia liikelaitoksia.

Helsingin Energian toimintaa kehittää ja valvoo Helsingin Energian johtokunta, jonka kaupunginvaltuusto nimittää. Vapaa liikkuvuus -verkosto vaatii avoimessa kirjeessään kaupunkia selvittämään, millä tavalla tilan vuokraaminen uusnatseille on linjassa kaupungin itse määrittämän politiikan kanssa.

Kaupunki on omassa ohjeessaan määrittänyt, että kaikessa sen toiminnassa estetään rasismi ja etninen syrjintä.

– Vapaa liikkuvuus -verkosto vaatii selvitystä siitä, millä tavalla Helsingin Energia on varmistanut, ettei heidän tiloissaan ole syyllistytty kiihotukseen kansanryhmää vastaan, Dan Koivulaakso verkostosta kommentoi.

Verkosto haluaa myös tietää, minkälaisia hallinto- ja toimintatapoja yhtiöllä on rasismin ehkäisemiseksi.

Sähkötalon tiloissa järjestetty seminaari oli osa Kansallisen Vastarintaliikkeen Taistele vastaan -tapahtumaa. Järjestö on osa ruotsalaisjohtoista "pohjoismaista vastarintaliikettä", jonka ideologia on perinteistä kansallissosialismia.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mukaan useita liikkeen ruotsalaisia jäseniä on tuomittu murhista ja murhayrityksistä, törkeistä ampuma-aserikoksista ja räjähteiden hallussapidosta.

__________________________________________

Helsingin Uutiset: Palmia: ”Uusnatsien kokoukselle tilat vuokrannut oli yksityishenkilö”

Uusnatseille kokoustilan Sähkötalosta vuokranneelta Palmialta kerrotaan, että tilaa ei olisi vuokrattu, mikäli sen käyttötavasta olisi tiedetty etukäteen.

Vapaa liikkuvuus -verkosto nostatti tänään kohun, kun se kertoi avoimessa kirjeessään, että Kansallissosialistinen Kansallinen Vastarinta -järjestö piti 22. lokakuuta Helsingissä kansainvälisen uusnatsiseminaarin, ja vuokrasi tilat tapahtumalle Helsingin kaupungin omistamalta liikelaitokselta.

– Tilaa ei vuokrattu millekään järjestölle, vaan kyse on yksityishenkilöstä. Meillä ei ollut etukäteen mitään tietoa siitä, että jokin järjestö pitää siellä tilaisuuden tai että tilaisuuden aihepiiri olisi tämmöinen, kommentoi Palmian catering-yksikön johtajan sijaisena toimiva ruokapalvelupäällikkö Leila Korhonen.

Palmian johto sai tietää asiasta vasta mediasta.

– Ei se tietenkään miellyttävä uutinen ollut. Tämä pistää miettimään, että millä perusteilla tiloja vuokrataan yhteisöille ja yrityksille, ja pitäisikö vuokraajien aatemaailmaa lähteä tarkistamaan.

Olisiko tila vuokrattu, jos olisi etukäteen tiedetty, mihin käyttöön tila vuokrataan?

– En usko, että olisi vuokrattu, Leila Korhonen vastaa.

Korhonen myöntää, että tilan vuokraaminen järjestölle, jota yleisesti pidetään rasistisena, ei millään tavalla istu kaupungin tavoitteisiin rasismin ehkäisyssä.

– Kaupungilla on hyvä tarkoitus avata tiloja, silloin kun ne eivät ole muussa käytössä, kaupunkilaisten vuokrattavaksi. Kun tällainen ongelma tulee eteen, niin johtaako se siihen, että kaupunki ei uskalla enää lainkaan vuokrata tiloja, jos vuokraajia arvotetaan epäkorrekteiksi tai epäsopiviksi? Vuokraajan taustoja olisi hyvin haasteellista selvittää.

Tässä tapauksessa yksityishenkilö oli vuokrannut ryhmän käyttöön tarkoitetun kokoustilan.

– Nimenomaan tarkoituksena on, että myös kansalaiset voisivat vuokrata ja hyödyntää kaupungin tiloja, jotka muuten olisivat tyhjänä.

Tapausta puidaan Palmian sisällä, mutta jos nykyisiin vuokrauskäytäntöihin ja –kriteereihin halutaan muutoksia, muutokset olisi Korhosen mielestä tehtävä kaupungin johdosta.