perjantai 21. lokakuuta 2011

Vantaan Sanomat: Romanileiri häädettiin Tikkurilan kirjaston luota

Vantaan Sanomat: Romanileiri häädettiin Tikkurilan kirjaston luota 21.10.2011

Romanian romanit ovat majoittuneet viime aikoina Tikkurilan kirjaston vieressä olevalle hiekkakentälle.

Pysäköintiin tarkoitetulla kentällä on nähty useita romanien henkilöautoja ainakin viime viikon alusta alkaen.

Autoissa yöpyneet leiriytyjät ovat käyttäneet aluetta arkiaskareissaan ja jättäneet sinne runsaasti roskia.

Aiemmin kaupungin parkkialueella ei ollut pysäköintirajoituksia, mutta tilanteen takia kaupunki järjesti sinne hiljattain 12 tunnin rajoituksen parkkikiekon käyttövelvollisuudella.

Keskiviikkona aamupäivällä pysäköinninvalvoja jätti romanien autoihin sakkolappuja. Leiriytyjät poistuivat paikalta ainakin tilapäisesti.

– Jos tilanne halutaan hallintaan, siellä pitää olla liikennemerkit, sanoo kaupungin pysäköinninvalvonnasta vastaava lakimies Sergei Podschivalow.

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut useita ilmoituksia leiristä. Ilmoituksissa romaneiden toivotaan lähtevän muualle.

Komisario Markku Koskimäki kertoo, että poliisin mahdollisuudet ovat rajalliset.

–  Heillä on oikeus pysäköidä alueelle 12 tunniksi siinä missä suomalaisillakin. Jos rajoitusta ei noudateta, on siitä samat seuraamukset kuin suomalaisillekin, eli lähtökohtaisesti pysäköintivirhemaksu.

– Poliisi ei voi ajaa leiriytyjiä pois oma-aloitteisesti, vaan tähän tarvitaan maanomistajan pyyntö.

Komisarion mukaan pitkäaikaista toisen maalla oleskelua ja leiriytymistä voidaan ryhtyä tutkimaan hallinnan loukkauksena maanomistajan vaatimuksesta. Vielä ei voi sanoa, voidaanko tapausta pitää hallinnan loukkauksena.

Rikkomus tarkoittaa tässä tapauksessa, että Romanian romaneiden katsotaan ottaneen haltuunsa kaupungin hallinnassa olevaa maata pitkäksi aikaa. Nyrkkisääntöä ei ole siihen, kuinka kauan leiriytymisen tulee kestää, jotta rikoksen tunnusmerkit täyttyvät.

Asia riippuu muun muassa leiriytymisen muodosta.

–  Jos alueelle alettaisiin vaikkapa tehdä rakennelmia, täyttäisi tämä helpommin hallinnan loukkauksen tunnusmerkistön kuin lyhytaikainen autossa majoittuminen, Koskimäki selvittää.

Rikkomuksesta seuraamuksena on yleensä sakkoa, ja enintään kolme kuukautta vankeutta.

Poliisi voi sakottaa leiriytyjiä myös roskaamisesta. Koskimäen mukaan ongelmana on todistelu, koska roskaamista tapahtuu harvoin poliisin tai muun todistajan silmien edessä.

– Kun poliisi tulee kyselemään roskista, kukaan ei tunnusta olevan syyllinen.

Helsingin kaupunki on päättänyt, ettei se salli leiriytymistä alueillaan. Helsingissä poliisi voi häätää heti kaupungin maille leiriytyneet henkilöt.

– Vantaalla tällainen käytäntö ei ole ainakaan vielä voimassa. Täällä leiriytyminen ei ole ollut samanlainen ongelma, Koskimäki sanoo.

Vantaalla ei ole aiemmin nähty monen auton romanileiriä.

Koskimäki muistuttaa, että Romanian romaneilla ja muilla EU-kansalaisilla on oikeus oleskella Suomessa kolme kuukautta ilman mitään lupaa.