maanantai 17. lokakuuta 2011

Ilta-Sanomat: Tappelun raju motiivi Helsingin asemalla: "Helsinki on Romanian romanien etupiiriä"

Ilta-Sanomat: Tappelun raju motiivi Helsingin asemalla: "Helsinki on Romanian romanien etupiiriä" 17.10.2011

Raju rotutappelu käytiin Helsingin Rautatientorilla viime yönä.
Seitsemän Romanian romania pahoinpiteli rautaputkilla ja mailoilla kahta muuta romanialaista, jotka kuuluvat vähemmistösiipeen, Romanian valkolaisiin, kertoo rikoskomisario Petri Juvonen Ilta-Sanomille.

- Pahoinpitelijät on otettu kiinni Eteläiseen poliisipiiriin ja heidän kuulustelunsa on aloitettu, Juvonen sanoi.

Raju välikohtaus tapahtui noin klo 1.30 Rautatieaseman edustalla. Tällöin
romanisiiven auto oli ajanut kiinni kahden muun romanialaisen auton, jota alettiin rikkoa lyömällä mm. tuulilasi sisään.

Tämän jälkeen miehet revittiin ulos autosta ja heidän pahoinpitelynsä alkoi. Toinen miehistä pääsi pian pakoon ja hänen veljensä seurasi häntä.

Paikalle hälytettiin kaikki Helsingin poliisin käytettävissä olevat autot ja tilanne saatiin pysäytetyksi. Kaikesta huolimatta hakattujen kahden uhrin vammat ovat tilanteeseen nähden vähäiset.

Alustavissa kuulusteluissa pahoinpitelystä epäillyt sanoivat selityksenä, että Helsinki on tällä hetkellä Romanian romanien hallussa, eikä tänne suvaita muita edes saman maan edustajia.

Vastaavanlaisia rotuselkkauksia ei Helsingissä ole aikaisemmin esiintynyt. Välikohtauksen tutkimukset jatkuvat.

_____________________________________________

Iltalehti: Riita reviireistä johti joukkotappeluun

Poliisi otti seitsemän ihmistä kiinni rajun joukkotappelun vuoksi Helsingissä.

Tappelu tapahtui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Poliisi sai kello 1.30 aikoihin ilmoituksen Rautatieaseman lähellä käynnissä olevasta usean ihmisen tappelusta, jossa käytettiin aseena rautaputkia ja mailoja. Paikalle lähetettiin useita poliisipartioita.

Tapauksen tutkinnanjohtajan rikoskomisario Petri Juvosen mukaan kaikki tappelijat olivat Romanian kansalaisia. Hän kertoo romanien käyneen romanivähemmistöön kuulumattoman miehen kimppuun. Uhrin autoa rikottiin, miestä ajettiin takaa ja pahoinpideltiin.

Juvosen mukaan teon motiivina näyttäisi olevan reviiririita.

- Romanian romanit katsoivat että Helsinki on heidän aluettaan, eikä muilla romanialaisilla ole tänne asiaa.

Poliisi otti tapahtumapaikalta kiinni seitsemän henkilöä. Heitä epäillään pahoinpitelystä ja vahingonteosta. Miehiä kuulustellaan tämän päivän aikana.

Pahoinpitelyn uhri sai lieviä vammoja. Hän ei suostunut lähtemään lääkäriin, ennen kuin oli löytänyt veljensä. Myös uhrin veli sekä muita romanialaismiehiä matkusti ilkivallan kohteeksi joutuneessa autossa. Veli oli lähtenyt pakoon romaneja.

_____________________________________________

MTV3: Öinen joukkotappelu: "Helsinki on meidän"

Helsingin poliisi sai viime yönä yhden jälkeen kiireellisen tehtävän, kun keskustassa, Rautatientorilla, oli syntynyt joukkotappelu. Tappeluun osallistui yhteensä yhdeksän henkilöä.

- Kaikki tappeluun osallistuneet olivat romanialaisia. Seitsemän heistä oli Romanian romaneita, kaksi muuten romanialaisia, kertoo tutkinnanjohtaja Petri Juvonen Helsingin poliisista.

Juvosen mukaan Romanian romanit olivat jo aiemmin viestineet Suomeen saapuneille muille romaneille, että Suomi on heidän aluettaan.

- Viesti oli ollut, että Helsinki kuuluu Romanian romaneille.

Poliisi otti kiinni seitsemän Romanian romania ja heitä tullaan kuulustelemaan tämän päivän aikana.

Tappelussa aseena käytettiin muun muassa rautaputkia. Yksi ihminen loukkaantui tappelussa lievästi.

Rikoksen uhri kertoi poliisille, että seitsemän Romanian romania oli ajanut häntä takaa ja saatuaan kiinni romanit olivat rikkoneet auton tuulilasin ja pahoinpidelleet häntä.

-------

MTV3: "Romanialaisten reviiritappelut eivät ole uusi asia"

Suomeen saapuneet romanialaiset ovat ennenkin kahakoineet keskenään, kertoo romanien päiväkeskus Hirundon johtaja Pekka Tuomola.

- Suomessa oleilee Romanian romaneja ja myös muita vähävaraisia romanialaisia useista eri suvuista. Nämä suvut ovat kiistelleet keskenään muun muassa parhaista kerjäämispaikoista, kuvailee Tuomola.

Viime yönä seitsemän Romanian romania otti yhteen kahden niin ikään romanialaisen kanssa Helsingin keskustassa, Rautatientorilla. Poliisi joutui puuttumaan joukkotappeluun usean partion voimin.

Oleskelutiloistakin riitaa

Romanialaissuvuilla on ollut keskenään kinaa myös heidän käyttöönsä tarjotuista oleskelutiloista.

Helsingin diakonissalaitoksen ylläpitämä romanien päiväkeskus Hirundo tarjoaa romanikerjäläisten käyttöön oleskelutilat, jossa he voivat päiväsaikaan ruokailla, pestä pyykkiä, viettää aikaa ja surffata esimerkiksi netissä.

Kalasataman romanileirin purun jälkeen Hirundossa oli kesällä ruuhkaa ja siitä seurasi Tuomolan mukaan ongelmia.

- Me jouduimme järjestämään niin, että yksi suku saa käyttää keskusta yhtenä arkipäivänä ja toinen suku toisena ja niin edelleen, kuvailee Tuomola

Päiväjaon jälkeen Hirundossa selvittiin kahakoitta.

- Mitä nyt joskus ääni kohosi, mutta ei muuta, kertoo päiväkeskuksen johtaja Tuomola.
______________________________________________

Verkkouutiset/STT: "Romanian romanit hallitsevat Helsinkiä"

Helsingin poliisi on ottanut kiinni seitsemän miestä, joiden epäillään osallistuneen romanialaisten reviiritappeluun maanantaiyönä.

Epäillyillä oli pahoinpitelyssä käytössä rautaputkia ja mailoja. Useita poliisipartioita hälytettiin paikalle Rautatientorille.

Romanialaismies kertoi poliisille, että seitsemän Romanian romania olisi rikkonut auton tuulilasin ja pahoinpidellyt häntä.

Uhrin mukaan teon taustalla vaikuttavat romanialaisten väliset riidat. Hänen mukaansa Romanian romanit hallitsevat Helsinkiä, eikä muilla romanialaisilla ole asiaa pääkaupunkiin.

Uhrin vammat eivät olleet vakavia, vaan hän lähti etsimään veljeään, joka myös pakeni romaneja.

Rikoskomisario Petri Juvonen ei aamupäivällä tiennyt, mistä epäilty tappelu sai alkunsa. Poliisi aloitti epäiltyjen kuulustelut maanantaina.

Juvosen mukaan Helsingissä sattui viimeksi toukokuussa yhteenotto, joka muistuttaa uhrin kuvailemia tapahtumia.

_______________________________________________

Helsingin Sanomat: Rautaputket heiluivat - romanialaiset tappelivat reviireistään keskustassa

Kaksi autollista nuoria miehiä otti rajusti tapellen yhteen maanantain vastaisena yönä Helsingin keskustassa Rautatientorilla.

Tappelun osapuolilla oli mukanaan rautaputkia ja mailoja. Useampi henkilö löi yhtä miestä rautaputkilla. Uhri sai pahoinpitelystä vammoja, mutta ei loukkaantunut vakavasti.

Rikoksen uhri on kertonut poliisille, että seitsemän Romanian romania oli ajanut häntä takaa autolla ja saatuaan tämän kiinni olivat rikkoneet auton tuulilasin ja pahoinpidelleet häntä. Tilanne kärjistyi joukkotappeluksi, kun autot pysähtyivät.

Uhrin kertoman mukaan kyse oli romanialaisten välisistä riidoista. Hänen kertomansa mukaan Romanian romanit hallitsevat Helsinkiä, eikä muilla romanialaisilla ole asiaa Helsinkiin.

Tehtävään osallistui useita poliisipartioita. Sivullisilta tuli useita ilmoituksia tapahtumista hätäkeskukseen.

- Taisi olla kaikki Helsingin keskustassa sillä hetkellä olleet partiot paikalla. Tärkeintä oli saada tilanne nopeasti rauhoitettua ja tappelu loppumaan tältä yöltä, päivystävä komisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisista kertoi.

Poliisi otti kiinni seitsemän henkilöä epäiltynä pahoinpitelystä ja vahingonteosta. Heitä kuulustellaan maanantaina.


_______________________________________________

YLE Uutiset: Ulkomaalaiset tappelivat verisesti Helsingin keskustassa

Kaksi ulkomaalaisten miesten ryhmää on ottanut verisesti yhteen Helsingin keskustassa myöhään sunnuntai-iltana. Yhtä miehistä lyötiin rautaputkella, ja lisäksi toisen ryhmän autoa vahingoitettiin.

Molemmissa ryhmissä oli noin seitsemän miestä, ja kumpikin ryhmä oli liikkeellä autolla. Poliisin mukaan kaikki miehet olivat ulkomaalaisia. Aseenaan heillä oli rautaputkia ja muita metallisia lyömäaseita.

Ainakin yksi miehistä sai yhteenotossa vammoja. Toisen ryhmän autosta rikosta rikottiin useita ikkunoita.

Välikohtaus tapahtui sunnuntain ja maanantain välisenä yönä puoli kahden jälkeen. Poliisi otti välikohtauksessa kiinni useita henkilöitä. Poliisin mukaan miesten yhteenotosta ei ollut vaaraa sivullisille.

Helsingin poliisin päivystävä komisario kertoo YLE Uutisille, että poliisilla on tiedossa, mitä välienselvittelyn taustalla on. Tarkemmin motiivit selviävät kuulusteluissa myöhemmin.
_______________________________________________

Poliisitiedote: Romanialaiset reviiritappelussa

Maanantaina klo 01.30 aikaan poliisi sai hätäkeskukselta tehtävän Rautatientorille, jossa oli tapahtunut pahoinpitely ja vahingonteko romanialaisten välillä. Tehtävälle osallistui useita poliisipartioita. Tappelun osapuolilla oli ollut käytössään rautaputkia ja mailoja, joilla pahoinpitely tehtiin.

Rikoksen uhri kertoi, että seitsemän Romanian romania oli ajanut takaa häntä ja saatuaan kiinni olivat rikkoneet auton tuulilasin ja pahoin pidelleet häntä. Uhrin kertoman mukaan kyse on romanialaisten välisistä riidoista. Hänen kertomansa mukaan romanian mustalaiset hallitsevat Helsinkiä, eikä muilla romanialaisilla ole asiaa Helsinkiin.

Uhrin vammat eivät olleet niin vakavia, että hän olisi lähtenyt ambulanssin kyytiin, vaan hän lähti etsimään veljeään, joka myös pakeni romaneja.

Poliisi otti seitsemän henkilöä kiinni epäiltynä pahoinpitelystä ja vahingonteosta. Heitä kuulustellaan tänään maanantaina.