tiistai 25. lokakuuta 2011

YLE: Matti Tolvanen: Vihapuhe johtuu osittain tekemisen puutteesta

YLE Pohjois-Karjala: Matti Tolvanen: Vihapuhe johtuu osittain tekemisen puutteesta 25.10.2011

Rajanveto vihapuheen ja sallitun puheen välille on vaikeaa myös oikeusoppineille. Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen kaipaa tiukempia suitsia etenkin internetissä ja sosiaalisessa mediassa käytävään keskusteluun.

Tolvasen mukaan lainsäädäntö ja sen soveltaminen toimivat periaatteessa hyvin, mutta etenkin poliisin resurssit ovat riittämättömät vihapuheen valvonnassa. Lieksassa keskiviikkona maahanmuuttotilaisuuteen osallistuva Tolvanen muistuttaa, että sananvapaus takaa julkisuudessa melko kovankin keskustelun.

- Rajanveto on vaikeaa, mutta yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä suoremmin jokin lausuma kohdistuu yksilöön, niin sitä heikommilla jäillä ollaan. Yleisen tason kovakin arvostelu on sallittua julkisuudessa.

- Eihän vihaaminen sinänsä ole rangaistavaa, viha pitäisi vain purkaa siten, että pysytään lain puitteissa. Viisainta olisi mennä metsään kiviä ja kantoja kääntämään, jos tuntuu pahalta. Useimmilla kaupunkiympäristössä ei tätä mahdollisuutta ole, ja olenkin sitä mieltä, että osasyy vihapuheeseen on tekemisen puute, jatkaa Tolvanen.

Yleisötilaisuus maahanmuuttajakysymyksistä järjestetään keskiviikkona 25.10. Lieksan kulttuurikeskuksen Brahe-salissa klo 18.00 alkaen.

Tolvasen lisäksi tilaisuudessa keskustelevat muun muassa kansanedustaja Merja Mäkisalo-Ropponen ja apulaispoliiisipäällikkö Pentti Nurminen sekä maahanmuuttajien edustajia.