torstai 20. lokakuuta 2011

Raahen Seutu: Ruukkiin lisää turvapaikanhakijoita

Raahen Seutu: Ruukkiin lisää turvapaikanhakijoita 20.10.2011

VOK Ruukin vastaanottokeskuksessa eletään vilkasta syksyä. Perheitä ja myös yksittäisiä turvapaikanhakijoita on tulossa koko ajan lisää, johtaja Sirpa Kallio kertoo.

– Afrikan maista, Tsetseniasta ja myös Afganistanista on tulossa paljon väkeä, vastaanottokeskuksen johtaja luettelee pakolaisten lähtömaita.

Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt tämän vuoden aikana verrattuna pariin viime vuoteen. Ruukissa asiakkaita on kuitenkin riittänyt tasaiseen tahtiin.

– Majoituskapasiteettia on vähennetty laskemalla vastaanottokeskusten paikkalukuja, ei kuitenkaan meillä Ruukissa. Kesällä ja alkusyksyn aikana meilläkin oli vähän hiljaisempaa, mutta nyt uusia asukkaita taas tulee transitkeskuksien kautta.

Transitkeskus on paikka, johon turvapaikanhakijat ohjataan ensimmäiseksi heidän saavuttuaan maahan. Transitkeskuksessa vietetään lyhyt tutkinta-aika, jonka jälkeen siirrytään tavalliseen vastaanottokeskukseen odottamaan varsinaisen turvapaikkahakemuksen käsittelyn ratkaisua.

Ruukin vastaanottokeskuksessa on majoitustilat 150 turvapaikanhakijalle. Ainoastaan muutama perheasunto on enää tyhjillään.

– Uusia perheitä on tulossa tällä ja ensi viikolla. Keskiviikon tarkka tilanne on se, että meillä on 119 asukasta kirjoilla. Heistä 110 asuu vastaanottokeskuksen asunnoissa ja yhdeksän yksityismajoituksessa. Yksityismajoitus tarkoittaa sitä, että asiakas on rekisterissämme, mutta hän on itse järjestänyt asumisensa, Sirpa Kallio kertoo.

Vastaanottokeskus työllistää 12 työntekijää. Yhteydet ympäröivään yhteiskuntaan ovat monipuoliset.