tiistai 25. lokakuuta 2011

YLE: Hämeenlinna vähentää kiintiöpakolaisten vastaanottoa

YLE Häme: Hämeenlinna vähentää kiintiöpakolaisten vastaanottoa 25.10.2011

Hämeenlinna aikoo supistaa kiintiöpakolaisten vastaanottoa tilapäisesti ensi vuonna. Parina viime vuonna pakolaisia on otettu vastaan enemmän kuin valtion kanssa on sovittu, joten tilannetta halutaan tasoittaa.

Sosiaalisen tuen palvelujen tilaajapäällikkö Sirpa Ylikerälän mukaan kasvaneeseen pakolaismäärään on useita syitä.

- Osa määrästä on kiintiöpakolaisia, lisäksi vastaanottokeskuksen kautta tulee turvapaikan tai oleskeluluvan saaneita enemmän kuin aikaisemmin ja nyt on myös perheen yhdistämisen myönteisiä päätöksiä tullut enemmän kuin vähään aikaan on tullut.

Pari vuotta sitten Hämeenlinna sopi valtion kanssa pakolaiskiintiön nostamisesta noin 25:stä noin 35:een. Sopimus ei kata ihmisiä, jotka muuttavat itsenäisesti tai saavat oleskeluluvan vastaanottokeskuksen kautta, eikä myöskään perheen yhdistämisiä.

Tilaajapäällikkö Sirpa Ylikerälän mukaan ensi vuonna kaupunki aikoo ottaa vastaan vain kymmenen kiintiöpakolaista.

- Ensi vuodelle on suunniteltu, että me vähennettäisiin kiintiöpakolaisten määrää noin kymmeneen. Parina vuonna tulleiden määrä on sen verran suuri, että nyt on aika hoitaa ensin heidän palveluja kuntoon ja vuonna 2013 palataan sitten todennäköisesti takaisin normaalikiintiöön, sanoo Ylikerälä.

Perheen yhdistämishakemuksia on Ylikerälän mukaan paljon vireillä eli pakolaismäärä saattaa nousta suunnitellusta.

Kielikoulutus toimii hyvin

Hämeenlinnassa maahanmuuttajien kielikoulutuksen tilanne on Ylikerälän mukaan erittäin hyvä. Koulutukseen pääsee pienillä odotusajoilla verrattuna pääkaupunkiseudun tilanteeseen. Pakolaisten vastaanottotiimi on kuitenkin pieni eikä resursseja ole tarkoitus nostaa.

- Sosiaali- ja terveyspalvelutkin ovat joillain alueilla enemmän työllistyneet maahanmuuttajien takia. Meillä on jo kahden vuoden aikana otettu 120 henkilöä vastaan, mikä on jo enemmän kuin valtion kolmen vuoden sopimus, eli nyt otetaan takapakkia, että päästään normaalitilanteeseen takaisin, perustelee Ylikerälä.

Tuorein, 13 hengen kongolaisryhmä saapui Hämeenlinnaan lokakuussa. Tänä vuonna Hämeenlinnaan tulee noin 70 kiintiöpakolaista.

Monikulttuuriohjelma valmistuu ensi vuoden alussa

Kaupungin strategiatason tavoitteita tiivistetään tänä syksynä valmisteltavaan Monikulttuuriohjelmaan. Siinä käsitellään mm. maahanmuuttajien työllisyyttä ja yhteiskuntaan sisälle pääsemisen kysymyksiä. Asiakokonaisuuksia ovat myös yhdenvertaisuus, suvaitsevaisuus, maahanmuuttajan osallistumismahdollisuudet sekä terveys, ikääntyminen ja toimintakyky.

- Haetaan kaupungin kaikkien toimintojen yhteistä sitoutumista sekä tässä ohjelmassa että uudistuneessa laissa. Kaikkien palvelujen pitää jollain tasolla ottaa huomioon maahanmuuttajien määrä ja tarpeet, sanoo Ylikerälä.

Hän toivoo työllistymiskynnyksen madaltumista niin työnantajien kuin maahanmuuttajien osalta.