Demari/STT: Kokoomus haluaa omia maahanmuuttokeskustelun - ja äänet 2.3.2010
Kokoomus haluaa nykyistä tiukemman otteen ylileiskuvasta maahanmuuttokeskustelussa. Puolueessa mietitään parhaillaan, miten usein koviakin sävyjä saavaan keskusteluun voitaisiin tulla mukaan.
Tarkempia tapoja puuttua asiaan ei vielä ole päätetty, mutta mahdollista on, että kokoomus esimerkiksi järjestää jo keväällä vaikkapa Hei me puhutaan maahanmuuttopolitiikkaa -tapahtumia taannoisten ulkopolitiikka-kiertueiden tapaan.
Kokoomus saa paljon palautetta turhautuneilta, hyvin koulutetuilta kannattajiltaan, jotka alkavat lauseella "En ole rasisti, mutta..." ja perässä seuraa valitusta siitä, miten maahanmuuttajat käyttävät esimerkiksi Suomen sosiaaliturvaa hyväksi.
Tälle kritiikille puolue haluaa nyt antaa purkautumiskanavan ja vastakaikua.
- Isolla puolueella on iso vastuu tämän keskustelun käymisestä. Haluamme tuoda keskustelun vähän laveammalle keskitielle, puoluesihteeri Taru Tujunen sanoi tiistaina.
Tujunen kuitenkin kiistää, että kokoomus olisi tällä teemalla yrittämässä viedä perussuomalaisille kerääntyviä ääniä.
- Ei. Ei, ei ja ei. Motiivina se, että kalastelisimme tällä ääniä, on täysin väärä. Jos joku asia on leimaantunut yhteen puolueeseen, ei tarkoita sitä, että muutkin eivät voisi siitä keskustella, hän sanoo.
Kiintiöpakolaisia vastustetaan jo
Kokoomusjohdossa pidetään vaarallisena sitä, että maahanmuuttokeskustelua ei puolueessa - eikä juuri muissakaan puolueissa - ole pystytty ottamaan haltuun. Omasta piiristä äärimmäisen kielteisiä mielipiteitä purskahtelee silloin tällöin: kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Wille Rydman totesi vähän aikaa sitten lehtihaastatteluissa, että Suomen pitäisi luopua kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta. Viime keväänä huomiota herätti puolestaan kokoomuksen eurovaaliehdokas Kai Pöntinen sosiaalipummi-vaalimainoksillaan.
Kokoomuksessa on halua käynnistää maahanmuuttokeskustelua hyvissä ajoin ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Keskustelu tiivistynee tosin myös keskustan puheenjohtajakierroksen myötä, sillä ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen ehti jo ehdottamaan viikko sitten, että Suomen pitäisi pienentää pakolaiskiintiötään ja harkita tarkemmin, mistä pakolaisia otetaan.