keskiviikko 3. elokuuta 2011

HS: Rasististen rikosten määrä yllättävästi vähentynyt

Helsingin Sanomat: Rasististen rikosten määrä yllättävästi vähentynyt 3.8.2011

Poliisi kirjasi tämän vuoden tammi–kesäkuussa 141 rasistista rikosta. Se on 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Poliisin tuoreessa tilastoraportissa arvioidaan alkuvuoden tietojen perusteella, että rasistisia rikoksia kirjataan tänä vuonna yhteensä 271.

Se on vähemmän kuin kertaakaan aiemmin sitten vuoden 2005.

Muutosta voi pitää yllättävänä, koska rasismin on varsin yleisesti arvioitu lisääntyneen tai tulleen aiempaa näkyvämmäksi Suomessa.

Rasistiset rikokset ovat yleistyneet vuosien ajan aina viime vuoteen asti.

"Vähennys on aika suuri. Siitä ei voi kuitenkaan päätellä suoraan, että rasistiset rikokset olisivat todellisuudessa vähentyneet yhtä paljon", huomauttaa poliisiammattikorkeakoulun tutkija Jenni Niemi.

Niemen mukaan muutos voi johtua rikosten vähentymisen lisäksi myös esimerkiksi siitä, että poliisilla on saattanut olla aiempaa vähemmän aikaa selvittää rasistisia rikoksia.

Poliisit eivät myöskään kirjaa kaikkia rasistisia tapauksia rasistisiksi, vaikka heitä on ohjeistettu tekemään niin.

Poliisijohtaja Robin Lardot kiistää, ettei poliiseja kiinnostaisi selvittää rasistisia tekoja tai että poliisit jättäisivät aiempaa herkemmin kirjaamatta teon rasistisuuden.

"Pyrkimyksemme on ollut nimenomaan selvittää tällaisten tekojen motiivi entistä tarkemmin", hän sanoo.

Lardot ei rohkene tehdä alkuvuoden perusteella johtopäätöstä, että rasistinen rikollisuus olisi vähenemässä.

"Haluaisin tietysti uskoa niin, mutta en uskalla olla niin optimistinen. Pitkällä aikavälillä rasistinen rikollisuus on lisääntynyt, ja nyt tapahtunut lasku voi olla satunnaisvaihtelua."

_____________________________________

Poliisitiedote: Rasistiset rikokset Päijät-Hämeessä

Poliisi kirjasi tämän vuoden tammi–kesäkuussa 141 rasistista rikosta. Se on 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Päijät-Hämeen poliisilaitoksen alueella rasistisia rikoksia kirjattiin alkuvuoden aikana neljä (4) kappaletta.

Päijät-Hämeen alueella rasistisia rikoksia on ollut vuonna 2010: 6, 2009: 8 ja 2008: 12.

Päijät-Hämeessä rasististen rikosten määrä ei ole lisääntynyt.

Rasistiseksi rikokseksi kirjattujen juttujen rikosnimikkeitä ovat olleet Lahdessa tapahtuneet: Laiton uhkaus, pahoinpitely, lievä pahoinpitely ja Orimattilassa tapahtuneet: väärä ilmianto ja kunnianloukkaus.

Päijät-Hämeen alueella poliisi pyrkii koulutuksella ja tiedon jakamisella entistä paremmin ja matalammalla kynnyksellä tunnistamaan rikokset, joissa näyttäisi olevan rasistisia piirteitä. Poliisin pyrkimyksenä on ollut tutkinnassa selvittää rasististen tekojen motiivi entistä tarkemmin. Lisäksi dokumentoinnin laatuun ja erityisesti luokittelutietojen kirjaamiseen kiinnitetään erityistä huomiota koko esitutkintaprosessin ajan.

Rikoslaissa on rasistista rikosmotiivia tai vastaavaa vihamotiivia koskeva rangaistuksen koventamisperuste (rikoslain 6 luvun 5 §:n 4-kohta).

Martti Hirvonen

rikosylikomisario