keskiviikko 3. elokuuta 2011

Salon Seudun Sanomat: Soinin pidettävä joukkonsa aisoissa

Salon Seudun Sanomat, pääkrijoitus: Soinin pidettävä joukkonsa aisoissa 3.8.2011

Oli erittäin hyvä, että Suomessa käynnistyi Norjan tapahtumien jälkeen väittely uudesta poliittisesta puhetavasta. On korkea aika pohtia, mihin uudenlaisella kielenkäytöllä oikein pyritään ja mihin on jo tultu.

Kielellinen muutos löi itsensä läpi huhtikuun vaalimullistuksen myötä. Perussuomalaisten voitto avasi väylää. Aiemmasta netin marginaaliryhmien puhetavasta tuli yhtäkkiä merkittävä poliittinen väline.

Suomalaisella yhteisöllä on käsissään ongelma, johon tulee suhtautua vakavasti. Politiikan kielenkäyttöä ei saa päästää liukumaan kohti suvaitsemattoman vihapuheen äänenpainoja. Sen tien päässä voi ääritapauksissa olla väkivalta.

ERITYINEN vastuu tässä kuuluu kansanedustajille. Heidän edellytetään käyttäytyvän asemansa mukaisesti: vakaasti ja arvokkaasti. Edustajan arvokkuuteen kuuluvat tavanomaisen sivistyksen mukaiset hyvät käytöstavat.

Huonoon suuntaan vievää kielenkäyttöä ovat soveltaneet etenkin eräät perussuomalaisten kansanedustajat.

Jussi Halla-aho sekä kansanedustajat Olli Immonen ja James Hirvisaari ovat Norja-yhteyksissä käyttäneet puheenvuoroja, joissa on ollut vihapuheen piirteitä.

Puheenjohtaja Timo Soinin olisi pidettävä joukkonsa aisoissa ja tuomittava tällainen puhetapa. Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen sai keväällä eduskuntaryhmältä huomautuksen käytöksestään. Loogisuuden vuoksi myös edustajakolmikolle kuuluisi nyt sama kohtelu.

HALLA-AHO on perussuomalaisten sisällä toimivan ryhmittymän henkinen johtaja, epävirallinen ideologi.

Ryhmittymään lasketaan kuuluvan ainakin seitsemän edustajaa. Heidän ajattelunsa pohjautuu pitkälti Hommaforum-nimisen nettisivuston ajattelutapaan. Hommaforumin keskustelujen yleissävynä on jyrkkä, osin vihamielinen maahanmuuttajavastaisuus.

Edustaja Halla-aho antoi esimerkin omasta kielenkäytöstään kuvaamalla SDP:n puoluesihteeriä Mikael Jungneria alhaiseksi matelijaksi (Ilta-Sanomat 1.8.).

Puistattavaa ja sopimatonta.

PUHEENJOHTAJA Soini sanoi (Yle Uutiset 1.8.), että hän ei ole perehtynyt Hommaforumin sisältöön. Jos tuo on totta, hänen tulee viipymättä korjata puute. Muu on tahallista silmien ummistamista.

Kaikkia perussuomalaisia ei pidä leimata Halla-ahon ja hänen hengenheimolaistensa vuoksi. Siksi olisi niin koko yhteiskunnan kuin perussuomalaisten ja Soinin kannaltakin viisasta, että halla-aholaiset lohkeaisivat omaksi puolueekseen.