tiistai 9. elokuuta 2011

Turun Sanomat: Vihapuheiden laillisuuden rajat linjataan syksyllä

Turun Sanomat: Vihapuheiden laillisuuden rajat linjataan syksyllä 9.8.2011

Poliisi kerää valtakunnansyyttäjänvirastolle paraikaa esimerkkiaineistoa internetin niin sanotuista vihapuheista. Virasto aikoo poliisin muistion perusteella linjata, missä lain rajat kulkevat esimerkiksi maahanmuuttoa ruotivissa keskusteluissa.

– Vihapuheiden määrä on lisääntynyt siinä määrin, että on aika katsoa yhdessä tarkemmin tuon lainkohdan sisältö ja selvittää, missä vaiheessa nettikirjoitteluihin pitää puuttua rikosoikeuden keinoin, milloin tulee kyseeseen sakko, milloin vankeus ja niin edelleen, sanoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske.

Sekä poliisin että syyttäjien mielestä kesäkuun alussa voimaan tullut laki kiihottamisesta kansaryhmää vastaan sisältää tarkennusten jälkeenkin liikaa tulkinnanvaraisia kysymyksiä.

– Toimenpideohjeistusta tarvitaan jo nyt, koska meillä on vasta hyvin vähän varsinaista oikeuskäytäntöä vihapuheisiin liittyen, kertoo valtionsyyttäjä Mika Illman.

– Kartoitamme keskeisimmät tulkinnanvaraiset kysymykset ja pohdimme niihin toiminta- ja tulkintasuosituksia, joita noudatettaisiin kunnes tuomioistuimet ovat ehtineet antaa ratkaisuja.

Ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin virtuaalisesta lähipoliisiryhmästä toivoo tarkennusta lain soveltamiseen.

– Tarvitaan mustaa valkoisella siitä, missä tapauksissa voidaan katsoa rikoksen tapahtuneen; milloin poliisi tekee kirjoittelusta esimerkiksi rikosilmoituksen ja missä tapauksissa syyttäjä lähtee syyttämään, ylikonstaapeli Forss sanoo.

Poliisin mahdollisuudet internetin seurantaan paranivat maanantaina, kun Varsinais-Suomessa aloitti oma nettipoliisi. Tehtävää hoitaa ainakin aluksi kolme poliisimiestä.