keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Svenska YLE: "Tiden har gått förbi skolsvenskan"

Svenska YLE: "Tiden har gått förbi skolsvenskan" 9.11.2011

Wille Rydman gjorde rätt i att lyfta fram diskussionen om invandringens avigsidor inför riksdagsvalet. Nu är det dags att föra in diskussionen på nya spår, säger Antti Häkkänen som i helgen valdes till Rydmans efterträdare som ordförande för Samlingspartiets unga.


Häkkänen räknar upp beskattningen av arbete, ungas företagsamhet och kommunreformen som de viktigaste frågorna under sitt ordförandeskap. Han menar ändå att Wille Rydman gjorde rätt i att lyfta upp invandringsdiskussionen inför riksdagsvalet:

- Wille lyfte på ett sunt sätt fram ämnen som varit tabubelagda i Finland. Jag upplever också att man måste se kritiskt på idén om ett mångkulturellt samhälle. Inför kommunvalet är det ändå dags att lyfta fram nya frågor till diskussion.

Vill tona ned invandringsdebatten

Att tona ned invandringsdiskussionen betyder inte att Samlingspartiets unga ska sluta vara ett provokativt och frågeställande ungdomsförbund, menar Häkkänen. Den 26-åriga Mäntyharjubon lyfter fram kommunreformen som ett eldfängt tema där ungdomsförbundet ska vara aktivt.

Häkkänen anser också att ungdomsorganisationen måste agera kyrkstöt om moderpartiet driver allt för långt från sina principer.

- Ungdomsförbundet har som uppgift att hålla framme det riktiga samlingspartistiska alternativet i diskussionen, samtidigt som moderpartiet tvingas att kompromissa i många frågor.

Nej till skolsvenskan

Den obligatoriska skolsvenskan är ett område där Samlingspartiet har kompromissat allt för mycket, menar Häkkänen. Han påminner om att Samlingspartiets partidag tagit ett initiativ om att slopa skolsvenskan, och uppmanar partiledningen att ta signalerna från fältet på allvar.

- Ute på fältet är det många som tycker att partiledningen borde vara mer aktiv i fråga om svenskans ställning.

Värdekonservativ förnyare

I likhet med sin föregångare Wille Rydman betecknar sig Antti Häkkinen som värdekonservativ. Det här innebär bland annat att han inte tycker att det finns orsak att stifta en könsneutral äktenskapslag. Han tillbakavisar ändå uppfattningen om att värdemässig konservatism skulle vara förenlig med en allmänt bakåtsträvande inställning.

- Man behöver inte ge upp sina värderingar för att kunna vara med och utveckla samhället.