torstai 2. helmikuuta 2012

YLE: Halonen: Viro menossa monessa suhteessa Suomen ohi

YLE Uutiset: Halonen: Viro menossa monessa suhteessa Suomen ohi 2.2.2012

Presidentti Tarja Halosen mukaan valtaosa suomalaisista pitää virolaisia erinomaisina naapureina. Viro on myös kehittynyt niin, että suomalaisilla on piankin aiheutta kateuteen, Halonen sanoi Viron yleisradioyhtiölle ERR:lle antamassaan pitkässä tv-haastattelussa.

Halonen torjui haastattelijansa Janar Filippovin arvelun, että virolaisten maahanmuuttajien suuri määrä on käynyt Suomelle kiusalliseksi ongelmaksi.

Halonen muistutti, että suomalaiset ovat itse olleet samassa asemassa: suomalainen maahanmuuttaja oli 40 vuotta sitten Ruotsissa "en finne igen", "taas yksi suomalainen".

Hän myönsi, että vastatulleilla maahanmuuttajilla on muita isompi riski joutua ongelmiin uudessa asuinmaassaan. Normaaliksi sitä ei ehkä voi sanoa, mutta tavalliseksi kyllä, hän pohdiskeli.

Halosen mukaan paras tapa löytää oma paikka uudessa maassa on kielen oppimisen lisäksi tutustuminen siihen, miten yhteiskunta toimii. Hän kehotti virolaistulokkaita etenkin liittymään ammattiliittoon.

"Katsokaa tulevaisuuteen"

Haastattelun muut aiheet vaihtelivat Viron kehityksestä Suomen Nato-jäsenyyteen ja presidentinvaaleihin.

Halonen arveli, että pian koittaa aika, jolloin suomalaisilla on aihetta kadehtia Viron saavutuksia. Hänen mukaansa Viro on jo nyt Suomea menestyneempi monissa kansainvälisissä kulttuuriyrityksissä, ja hyvää on hänen mukaansa odotettavissa myös muun muassa uudesta teknologiasta ja koulutuksesta.

Niinpä hän kehottikin virolaisia katsomaan tulevaisuuteen. Viro on nyt Länsi-Euroopan perheen jäsen, ja venäläisetkin ovat tajunneet, ettei ole järkeä elää nostalgiassa Venäjän tsaarinaikaa tai Neuvostoliittoa muistellen, Halonen sanoi.

Suomen presidentinvaaleista Halonen sanoi, että molemmat ehdokkaat ovat oikeistolaisia, tai keskusta-oikeistolaisia, kuten he itse halunnevat määritellä. Niinistö on talousmies, Haavisto keskittynyt ennemmin yhteiskuntaan, Halonen vertaili. Molemmilla tuntuu hänen mukaansa olevan hyvin innokkaita kannattajia. Kampanjointia hän pitää siistimpänä kuin edellisissä presidentinvaaleissa.

Halosesta on kiinnostavaa, ettei Nato-jäsenyys ole noussut kampanjoinnissa lainkaan esiin. Hän arvelee molempien ehdokkaiden tietävän, että suomalaiset ovat tyytyväisiä nykyiseen järjestelyyn, jossa Suomi on Naton kumppani mutta ei jäsen.