lauantai 4. helmikuuta 2012

MTV3: Suomeen yrittää laittomasti aiempaa enemmän afrikkalaisia

MTV3: Suomeen yrittää laittomasti aiempaa enemmän afrikkalaisia 4.2.2012
Verkkouutiset: Yhä useampi afrikkalainen yrittää laittomasti Suomeen

Suomeen laittomasti yrittävien joukossa on yhä useammin ihmisiä läntisestä ja keskisestä Afrikasta. Uusia tulomaita ovat esimerkiksi Kamerun, Norsunluurannikko ja Kongo. Valtaosa tulijoista on nuoria miehiä.

Useimmille Suomi on kauttakulkumaa, josta aiotaan jatkaa muualle Schengen-alueelle. Suosikkimaita ovat Italia, Espanja, Ranska ja Saksa.

Viranomaisten mukaan Kaakkois-Suomen raja on läpikulkualuetta, jonne tullaan Venäjän kautta Pietarista tai Moskovasta. Osa päätyy yrittämään EU-rajan ylitystä Viron ja Latvian kautta.

Arabimaiden levottomuuksista johtunut pakolaistulva ei kasvattanut laitonta maahantuloa Suomeen. Alueen maista esimerkiksi Libyassa tilanne on kuitenkin varsin sekava. Maan tulevilla tapahtumilla voi olla vaikutusta tilanteeseen myös Suomen rajoilla.

Suurimpia Suomeen pyrkiviä afrikkalaisryhmiä ovat somalialaiset. He myös haluavat jäädä tänne perheenyhdistämissyistä.

_____________________________________


Verkkouutiset: Yhä useampi afrikkalainen yrittää laittomasti Suomeen

Suomeen laittomasti yrittävien joukossa on yhä useammin ihmisiä läntisestä ja keskisestä Afrikasta.

Keskiafrikkalaisten määrä laittomasti Suomeen yrittävien joukossa on hienoisessa kasvussa. Rajoilla jää yhä useammin kiinni ihmisiä esimerkiksi Kamerunista, Norsunluurannikolta ja Kongosta.

Pohjois-Afrikasta alkunsa saanut arabikevään pakolaistulva ei näkynyt Suomessa laittoman maahantulon lisääntymisenä. Epävakaus alueella kuitenkin jatkuu.

–Esimerkiksi Libyaan on muodostunut valtakeskuksia ja keskushallinnon ote löystyy. Tällä saattaa olla vaikutusta myös Suomen tilanteeseen, sanoo majuri Ilkka Herranen Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Suomi on laittomille tulijoille usein läpikulkumaa. Monet tulevat tänne Venäjän kautta. Juna on suosittu kulkuväline, koska sillä pääsee Suomeen sekä Pietarista että Moskovasta. Töitä etsivät mielivät jatkaa matkaansa Italiaan, Espanjaan, Ranskaan tai Saksaan. Herrasen mukaan tänne halutaan jäädä tavallisesti silloin, kun täällä asuu jo joukko sukulaisia tai tuttuja.

Aliurakoitsijoilla riittää töitä

Monet maahanpyrkijät turvautuvat laitonta maahantuontia pyörittäviin rikollisjärjestöihin. Se on vaikeasti jäljitettävää rikollisuutta, joka perustuu monissa eri maissa toimiviin "aliurakoitsijoihin". Näissä järjestöissä ei ole hierarkista valtarakennetta, joten ketjun alkulähteille on vaikea päästä.

Maahantulija voi saada vain ohjeet laittomaan rajanylitykseen tai sitten hänelle kaupataan koko paketti väärennettyine tai varastettuine papereineen. Matkat maksavat tuhansia dollareita ja ne otetaan usein velaksi. Velka maksetaan työnteolla määränpäämaassa.

Rajaviranomaisten mukaan rikollisjärjestöä voi aina epäillä, kun asiakirjat ovat taitavasti väärennettyjä.

Laittomaan maahantuloon liittyy myös nais- ja lapsikauppaa. Rajaviranomaisten on kuitenkin erittäin vaikea saada siitä näyttöä.

–Muistan tapauksen, jossa 14-vuotiasta venäläistyttöä oltiin viemässä Suomen kautta Espanjaan, jossa häntä odotti pedofiiliksi epäilty mies. Espanjan viranomaiset torppasivat hankkeen, mutta vahvojen rikosepäilyjen tueksi ei löytynyt pitävää näyttöä, kertoo Herranen.


Venäläiset hoitaneet hyvin hommansa

Suomeen pyritään laittomasti yleensä joko Helsinki-Vantaan lentoaseman tai Kaakkois-Suomen rajan kautta. Venäjän viranomaiset ovat suomalaiskollegojensa mukaan tehneet hyvää työtä laittomien rajanylittäjien kiinnisaamisessa. Suomen ja Venäjän maastorajalla yrityksiä on tullut ilmi Suomen puolella keskimäärin 10–15 vuodessa.

Suomen ja Venäjän välillä on myös solmittu ns. takaisinottosopimus, joka sallii palauttaa laittomasti maahan tulleen takaisin lähtömaahan.

Kaakkois-Suomen rajavartioston rikostorjuntayksikön päällikkö Mikko Lehmus kertoo, että matkustusasiakirjaväärennökset ovat kasvussa. Viime vuonna vääriä tai väärennettyjä todistuskappaleita löytyi reilut 200, kun luku vuotta aiemmin oli 130. Laittoman maahantulon järjestämisepäilyt johtivat vuonna 2011 yhdeksään esitutkintaan.

Portti Eurooppaan löytyy myös eteläisemmältä EU-rajalta, sillä sekä Viro että Latvia houkuttavat laittomia maahantulijoita. Jos sitä kautta ei päästä läpi, kääntyvät katseet Karjalaan ja Suomen rajalle.

Kymmenen koputteli matkailuauton rakenteissa

Autojen rakenteisiin piilotetut ihmiskätköt ovat tuttuja rajanylityspaikoilla.

Kaakkois-Suomessa Nuijamaan rajanylityspaikalla paljastui marraskuussa 2007 salakuljetusyritys, jossa kymmenen moldovalaista oli suljettu matkailuauton makuutilojen alle tehtyihin piiloihin.

Kätkö paljastui, kun hapen puutteesta kärsivien ihmisten kopistelu herätti rajatarkastuksen huomion. Ilman tulo muutaman kuutiometrin tilaan loppui, kun auton moottori sammutettiin.

Moldovalaiset yrittivät päästä Eurooppaan töihin. Kyydissä oli viisi naista ja viisi miestä, joiden iät vaihtelivat 18–39 vuoden välillä. Ryhmällä oli väärennetyt Romanian henkilökortit.

Salakuljetuksen olivat järjestäneet kolme kreikkalaista, jotka saivat rikoksestaan vankeustuomiot. Moldovalaiset käännytettiin takaisin kotimaahansa.

Kaikki eivät tarvitse kulkupeliä laittomaan rajanylitykseen. Kesällä 2008 kaksi Venäjän vastaisen maastorajan ylittänyttä moldovalaista jäi kiinni Imatralla. Koville ottanut metsäretki oli uuvuttanut miehet ja he olivat nukahtaneet ohrapeltoon.

Kumpikin käännytettiin ja he saivat maahantulokiellot Schengen-alueelle.