keskiviikko 8. helmikuuta 2012

YLE: Romanikerjäläiset yöpyvät talven armoilla Järvenpäässä

YLE Uutiset: Romanikerjäläiset yöpyvät talven armoilla Järvenpäässä 8.2.2012

Romanialaisia kerjäläisiä asuu kylmillään olevassa autiotalossa Järvenpäässä. Sosiaaliviranomaiset ovat käyneet paikalla kahdesti, mutta he eivät ole tavoittaneet asukkaita.

Järvenpäässä kaupunkilaiset ovat huomanneet autiotalossa liikettä. Lämmittämättömän rakennuksen kellarissa on viime pakkasilla asunut useita romanialaisia kerjäläisiä. Osa on herännyt aamuisin kohmeessa ja etsinyt lämpimämmän yösijan. Jäljellä on enää sitkeimmät, romanialainen aviopari.

Sosiaaliviranomaiset saivat tiedon asukkaista ja lähettivät talolle poliisin. Poliisi kävi paikalla ja kutsui sosiaaliviranomaiset apuun.

- Olemme yrittäneet tavoittaa heitä, selvittää avun tarvetta. Toistaiseksi emme ole onnistuneet, Järvenpään aikuissosiaalityön johtaja Virva Juurikkala sanoo.

Romanit eivät ole pyytäneet kaupungilta apua, mutta perustuslain mukaan ketään ei jätetä heitteille. Juurikkala valottaa periaatteita:

- Lähtökohta on, että rekisteröimätön EU-kansalainen tulee omillaan toimeen. Mutta aina akuuteissa tilanteissa selvitetään henkilön tilanne, mahdollisuus järjestää itse majoitus ja paluu kotimaahan - mahdollisesti ohjataan omaan suurlähetystöön. Tietysti tarkistetaan, onko akuuttia lastensuojelun tai sairaanhoidon tarvetta. Ketään ei jätetä.

Kerjäläisiä on pääkaupunkiseudulla edelleen noin sata. Heitä asuu muun muassa yksityisiltä vuokratuissa asunnoissa ja parakeissa.

Järvenpäässä toivotaan ministeriötasolta ohjeita, miten kerjäläisiin suhtaudutaan.

- Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistus tähän asiaan olisi kauhean tärkeä, Juurikkala toivoo.

- Meillä ongelma ei ole vielä tullut käsiin, mutta katsotaan, miten nyt on.