sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Kaleva: Pahuuden asianajajat

Kaleva, kolumni: Pahuuden asianajajat 4.3.2012

Helmikuun viikonloppuna tuntui kuin verkkokeskusteluiden uho olisi muuttunut sanoista aseellisiksi teoiksi.

Perjantaina 17.2. kantasuomalaiseksi mainittu 17-vuotias ampui somalitaustaisen nuoren Espoon Leppävaarassa. Vuorokautta myöhemmin 24-vuotias oululainen tarttui käsiaseeseen ja tappoi tilausta odotellessa marokkolaistaustaisen pitserian pitäjän Kaukovainiolla.


Ampumiset voidaan niputtaa yksittäisiksi hulluuden purkauksiksi, sattumiksi. Toivottavasti kyse on kahden nuorukaisen päänsisäisen avaruuden vääristymästä eikä mistään ohjelmallisemmasta toiminnasta. Typeryyden salaliitosta. Silti ei voi välttyä ajatukselta, että myös todellisuudessa on jokin vinossa.

Muutamassa vuodessa on tapahtunut kummallinen käänne.

Ulkomaalaistaustaisten vihaaminen alkaa olla Suomessa sallittua. Kansallisylpeyden suurin ilmentymä on pian mutiaisten, mamujen ja sosiaaliturvaa imevien somalien nettirökitys. Heitä on kiihottava teloittaa nimimerkin takaa.


Vihan nousu ajoittuu yksiin perussuomalaisten menestyksen kanssa. Halusipa Timo Soini sitä tai ei, osa perussuomalaisten ydinjoukosta on ottanut vihapuheen käytännön työkalukseen.

Verkkopauhaaminen on tehokas väline. Sen käyttö ei vaadi juuri aivoja. Siksi se sopii niin monille.

Puolueen jäsenet ovat onnistuneet useaan kertaan järkyttämään näkemyksillään – ja saamaan siinä ohessa kannattajia.

Köyliön perussuomalainen valtuutettu Tommi Rautio ilmoitti Facebookissa muutama tunti Kaukovainion tapauksen jälkeen, että Oulun ampujalle pitää myöntää urhoollisuusmitali. Tappaja teki Rautiosta oikean teon, kun niitti maahan ulkomaalaisen.

Vastaavaa ajattelua on harjoittanut kotkalainen kaupunginvaltuutettu Freddy van Wonterghem. Hän meni ylistämään 14-vuotiaan muslimitytön kuolemaa sillä perusteella, että maailmassa on nyt yksi heikäläisten synnyttäjä vähemmän.

Kirjoittajat itse tapaavat vähätellä möläytyksiään ja pitää niitä ironiana. Ironiassa todellinen merkitys on muuta kuin annetaan ymmärtää. Ironiaan vedoten he ilmoittavat olevansa eri mieltä itsensä kanssa. Tällä tavoin vihanlietsojan ei tarvitse ottaa vastuuta puheistaan.

Suoran rotupuheen ihailijoiden ja kiintiöpakolaisten vastustajien kannattaa pitää tämä mielessä. Vihaa tirisevä kaikkitietävyys nettipalstoilla saattaa olla ainoastaan pelkureiden öistä huulenheittoa. Kalsarikiihotusta

Soini on tuominnut ihmisvihan, eivätkä suinkaan kaikki perussuomalaiset suhtaudu muunmaalaisiin ihmisiin inhosta väristen. Rautio aiotaan erottaa puolueesta tänään. Wonterghem saattaa saada Kymen käräjillä sakot.

Mutta tehty mikä tehty. Vihan määrä on kasvanut.

Verkkokeskustelujen vihapuheen syy on yksinkertainen: pitää vihata jotakin. Enää eivät riitele asiat, vaan ihmiset.

Muukalaisviha ja nationalismi yleistyvät taloudellisesti epävarmoina aikoina. Tähtäimeen haetaan maahanmuuttajat.


Asiallinen keskustelu maahanmuutosta on tarpeellista mutta mahdotonta. Suhteellisuudentaju puuttuu.

Tietokoneen ruudulla meuhkatessa kannattaa muistaa, että Suomen pakolaiskiintiö on pysynyt samana yli kymmenen vuotta, 750 henkilönä. Viime vuonna myönteisen turvapaikkapäätöksen sai 1 271 pakolaista. Suomessa asuu 167 954 ulkomaalaista.

Varmaan noillakin määrillä voi kehittää suunnattoman vastenmielisyyden muita kohtaan.

Petri Laukka