tiistai 31. maaliskuuta 2009

Vasemmistoliitto: Onnistunut asuntopolitiikka avain hyvään kotoutumiseen


Vasemmistoliitto:
Onnistunut asuntopolitiikka avain hyvään kotoutumiseen
29.3.2009


Vasemmistoliiton ohjelma Euroopan unionin kehittämiselle

29.3.2009

Minna Sirnön puhe puoluevaltuuston kokouksessa
28.3.2009

Katja Syvärisen avauspuheenvuoro
28.3.2009

MTV3/STT: Soini suivaantui vasemmiston kritiikistä
29.3.2009

Kansan Uutiset:
”Vasemmiston pitää äänestää eurovaaleissa”
31.3.2009


Vasemmistoliiton puoluevaltuusto haluaa muuttaa Suomessa käytävän maahanmuuttokeskustelun suuntaa. Puoluevaltuuston mielestä pelottelun ja ennakkoluulojen sijaan on kiinnitettävä huomio toimivien kotouttamistoimenpiteiden toteuttamiseen.
Vasemmistoliiton puoluevaltuuston mielestä avain parempaan kotoutumiseen on hajautettu asuntopolitiikka. Maahanmuuttajien ja kantaväestön sopeutumista parantaa huomattavasti maahanmuuttajien tasaisempi sijoittuminen kaupunkeihin ja seutukuntiin.

Nykyisellään maahanmuuton ja kotoutumisen ongelmat koskevat pääasiassa suuria kaupunkeja ja erityisesti joitakin niiden lähiöistä. Vasemmistoliiton puoluevaltuusto haluaa, että valtionosuusuudistuksen yhteydessä huomioidaan maahanmuuttajien osuus asukkaista. Näin voidaan paremmin turvata myös maahanmuuttajille tärkeät ja laadukkaat lähipalvelut.

Liian vähälle huomiolle on jäänyt, että maahanmuuttajat eivät lähtökohtaisesti itse hakeudu samoille asuntoalueille muiden maahanmuuttajien kanssa. Tutkimuksissa on todettu, että maahanmuuttajilla ei ole tarpeeksi tietoa asunnon valintaan liittyvistä vaihtoehdoista. Kuntien pitää aktiivisesti antaa tietoa maahanmuuttajille erilaisista asumismahdollisuuksista, kuten asumisoikeus- ja osaomistusasumisesta. Jotta maahanmuuttajat voivat itse valita heille parhaiten sopivan asumismuodon.

Taantuman aikana kunnilla on erinomainen tilaisuus lisätä myös asumisoikeus- ja osaomistusasuntojen rakentamista. Suomalainen yhteiskunta on muuttunut radikaalisti siitä, kun suurten kaupunkien lähiöt rakennettiin. Tarvitaan perusteellista lähiöuudistusta, jotta lähiöt saadaan vastaamaan nykyaikaisen asumisen ja elämisen tarpeita. Asumisen ohella on parannettava lähipalveluita.

Toimivat lähipalvelut helpottavat kotoutumista. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kouluihin ja päiväkoteihin, joissa opettajien lisäkoulutuksella ja kohtuullisen kokoisilla oppilasryhmillä voidaan parantaa kotoutumista ja kaikkien oppilaiden oppimistuloksia.

---------------------------------------

Vasemmistoliiton ohjelma Euroopan unionin kehittämiselle

[...]
Euroopan unionista on tehtävä entistä avoimempi ulkopuolisille. Unioni ei saa käpertyä suppeaksi, omien kansalaisten etuja ajavaksi blokiksi. suomen ja muiden unionin jäsenmaiden on autettava apua tarvitsevia pakolaisia. Unionikansalaisten oikeuksien ohella EU:n on parannettava ulkopuolisista maista unionin alueelle tulleiden oikeuksia ja asemaa riippumatta siitä, mikä on maahanmuuton syy. Unionin on edistettävä kulttuurien, uskontojen ja kansallisuuksien tasa-arvoa.

Maahanmuuttajille on turvattava samat ihmisoikeudet ja työelämän oikeudet kuin muuttomaan kansalaisille. Vierastyövoimalla ja lähetetyillä työntekijöillä tulee olla samat työehdot kun paikallisillakin. Näin voidaan estää kaksien työmarkkinoiden muodostuminen ja EU-maiden työehtojen polkeminen.

Kansalaisten ja perheiden liikkumista EU:n alueella helpottavaa turvajärjestelmää on edelleen kehitettävä. Myös EU:n ulkopuolisista maista unionin alueelle siirtyneiden ihmisten on päästävä nopeasti yhteiskunnan sosiaalisen turvaverkon piiriin. EU:n on tarjottava lisää laillisia maahanmuuttoreittejä.
[...]

----------------------------------------


Kansan Uutiset: ”Vasemmiston pitää äänestää eurovaaleissa”

[...]
Sirnö puuttui Vasemmistoliiton sisällä käytyyn rasismikeskusteluun.

– Vasemmistonaisten linja rasismiin on nollatoleranssi, Sirnö sanoi.

– Jos rakastat lastasi, et voi vihata erilaisia ihmisiä, sillä sinunkin lapsesi on erilainen jollekin.

Silla Kakkola arvioi, että puolueessa tarvitaan koulutusta rasismin ja maahanmuuttoasioden suhteen. – Perussuomalaiset vievät keskustelua. Annetaan me siihen solidaarinen vaihtoehto, Kakkola esitti.

Stefan Håkans kehotti tarkkuuteen maahanmuuttajia koskevissa lausunnoissa ja pelkäsi äärioikeistolaista sävyä.
[...]

---------------------------------------
Vasemmistonaisten puhenainen Minna Sirnö

[...]
Taantuma syö ihmisten solidaarisuutta. Etenkin, jos poliitikot vielä ruokkivat tätä omilla puheillaan ja teoillaan. Aikoinaan Natsi-Saksassa poliittiset johtajat julistivat silloisen taloudellisen ahdingon syypäiksi juutalaiset, romanit, maahanmuuttajat, homot ja kommunistit. Samaa yrittävät suomalaispoliitikot tänään.

Vasemmistonaiset eivät hyväksy rasismia missään muodossa.

Vänsterkvinnorna har nolltolerans mot rasism.

På senaste tiderna känns att attityderna mot invandrare har blivit allt hårdare och negativare. Samtidigt som Finland blivit mer mångkulturellt har det blivit allt vanligare att folk säger ut negativa åsikter om människor med ursprung i andra länder med annan hudfärg, annan religion eller annan kultur.

Således kan man få poäng i politiken genom att vara mer eller mindre öppet rasist. Men detta är bara gement och kusligt!

Därför vi i vänsterförbundet bör aktivt kämpa detta fenomen. Vi skall inte alls acceptera främlingsfientlighet eller rasism. Vi skall inte heller tolerera det hos oss själva!

Vänsterförbundets rötter och tradition baserar sig på internationalism och i solidaritet mellan folk - men också mellan individer!

En viktig del i detta arbete mot främlingsfientligheten är att man säkrar invandrare - och alla som kommer till Finland för att stanna - en bättre integration i det finländska samhället, att man säkrar språkundervisning, att man säkrar stöd för att alla skall hitta sin plats i arbetslivet och i den sociala gemenskapen i vardagen.
[...]

-------------------------------------

Puoluevaltuuston puheenjohtaja Katja Syvärinen

[...]
Vasemmistoliitto on erityisen selkeästi rasismista irtisanoutuva ja kaikkia ihmisiä tasa-arvoisesti huomioiva puolue. Tämä kaikki on ollut puolueen linjauksena ja keskeisenä ajatuksena jo sen perustamisesta alkaen. Mutta näitäkin asioita on tällä hetkellä erityisen hyvä palauttaa mieleen ja kirkastaa. Tässä kokouksessa teemme puoluehallituksen esityksestä maahanmuuttaja-asiasta myös kannanoton. On mielenkiintoista nähdä, ottaako SMP – anteeksi, perussuomalaiset – tänään eurovaalilistalleen ehdokkaan, joka on syytteessä uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Paljastaako Soini vihdoin todelliset karvansa? Vasemmistoliiton kaikki eurovaaliehdokkaat ovat kertoneet sitoutuvansa puolueen maahanmuuttopolitiikan linjauksiin, ja niin tulee olla.
[...]

----------------------------------------

MTV3: Soini suivaantui vasemmiston kritiikistä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini suivaantui vasemmiston kritiikistä. Kritiikin kärki kohdistui Soinin lauantaiseen ilmoitukseen lähteä kesken pois europarlamentista, jos hänet valitaan eduskuntaan vuoden 2011 vaaleissa.

Vasemmistoliiton kritiikkiin yhtyi sunnuntaina myös SDP:n puoluesihteeri Ari Korhonen. Hän piti Soinin suunnitelmia ihmisten aliarvioimisena.

Soini ei sulata näitä syytöksiä, vaan kokee olevansa vain rehellinen äänestäjiään kohtaan.

- Vasemmisto on hermostunut ja vasemmistoliitto pelkää oman EU-paikkansa menettämistä, kommentoi Soini STT:lle sunnuntai-iltana.

Soinia ärsyttää se, että vasemmistoliitto käy hänen henkilönsä kimppuun.

- Minä koen tekeväni kansanvallalle palveluksen. Näihin näytti tulevan kova mielenkiinto näihin vaaleihin minun ehdokkaaksi asettumisen kautta.

Soinia kismittää myös vasemmistoliiton puoluesihteerin Sirpa Puhakan arvio, että europarlamenttiehdokkuuden taustalla olisi Jussi Halla-ahon (ps) nostattaman kohun peittely.

- Tämä Puhakan arvio, että minä teen tällaista jonkun Halla-ahon takia, on täysin ala-arvoinen. Harvinaisen alamittaista puhetta puoluesihteerin tasoiselta henkilöltä.