perjantai 14. lokakuuta 2011

Iltalehti: Diplomaatti: Terroristijohtaja värväsi Suomessa

Iltalehti: Diplomaatti: Terroristijohtaja värväsi Suomessa 14.10.2011

Neljään henkilöön kohdistuva epäily terrorismin tukemisesta nosti Somalian kapinallisten terroristijärjestö al-Shabaabin Suomessa otsikoihin.

Yhdysvaltain Ruotsin-suurlähetystön mukaan kyseisessä järjestössä korkeassa asemassa oleva johtaja on käynyt Suomessa tarkoituksenaan hankkia voimavaroja al-Shabaabille.

Viisumi ihmetytti

Wikileaks-nettisivuston julkaisemassa Ruotsin-lähetystön viestissä kerrotaan, että "somalialaisen terroristijärjestön al-Shabaabin tunnettu hengellinen johtaja Hassaan Hussein" kävi vuonna 2009 Pohjoismaissa.

Viesti kertoo miehen olleen "saatujen tietojen mukaan värväämässä uusia jäseniä ja keräämässä rahaa" Suomesta, Ruotsista ja Norjasta. Viestin kirjoittajaksi on nimetty lähetystön asiainhoitaja.

Länsinaapurin media kirjoitti Hassaan Husseinin Ruotsin-vierailusta, jonka aikana tämä osallistui göteborgilaisessa Bellevue-moskeijassa heinäkuussa 2009 järjestettyyn konferenssiin.

Ruotsalaisen Expressen-lehden haastattelemat somalialaiset kertoivat hänen kehottavan nuoria lähtemään taisteluihin ja ihmettelivät, miksi hänelle oli myönnetty viisumi.

Toisessa Yhdysvaltain Ruotsin-lähetystön asiainhoitajan viestissä kerrotaan, ettei Ruotsin ulkoministeriö tiennyt, mikä Schengen-maa oli myöntänyt miehelle viisumin, jonka avulla hän pääsi kolmeen Pohjoismaahan.

Vaara rauhalle

YK:n turvallisuusneuvoston pakotekomitea lisäsi viime heinäkuussa myös muun muassa Xassaan Xussen ja Hassan Mahat Omar -nimillä tunnetun Hassaan Husseinin kymmenen henkilön listaan, jossa oleviin on kohdistettava rajoittavia toimenpiteitä Somalian tilanteen vuoksi.

Pakotekomitean mukaan Kenian Nairobissa asuva Hassaan Hussein aiheuttaa toimillaan uhan Somalian rauhalle, turvallisuudelle ja järjestykselle ja on ollut mukana hankkimassa varoja ja jäseniä al-Shabaab-järjestölle.

Esitutkinnan yleisjohtaja Jaakko Christensen keskusrikospoliisista ei halunnut kommentoida Iltalehdelle, voiko Hassaan Hussein liittyä Suomessa paljastuneisiin terroriepäilyihin. Suojelupoliisista puolestaan vastattiin Iltalehdelle, ettei Hassaan Husseinin käyntiä Suomessa "voida vahvistaa tai kiistää".