lauantai 14. huhtikuuta 2012

Aamulehti: James Hirvisaari ei anna potkuja kohuavustajalleen – ”Valintani oli lopulta helppo”

Aamulehti: James Hirvisaari ei anna potkuja kohuavustajalleen – ”Valintani oli lopulta helppo” 14.4.2012
Uusi Suomi: Helena Eronen saa pitää työnsä - ”Kiitos James”
Uusi Suomi: Ratkaisu hihamerkkikohuun: ”Toivoin oikeita johtopäätöksiä”
Iltalehti: Etelä-Saimaa: Imatran perussuomalaiset kyllästyneet skandaaleihin
Uusi Suomi: Markku Huusko: Helena Erosen tapaus, näin sen toimittajana koen

Perussuomalaisten kansanedustaja James Hirvisaari kertoo Uuden Suomen blogissaan, ettei aio eduskuntaryhmän toiveiden mukaisesti päättää kohun nostaneen avustajansa Helena Erosen työsuhdetta.

– Aamulla pidimme pitkän palaverin, jonka pohjalta olen ratkaisuni tehnyt, ottaen vakavasti huomioon myös eduskuntaryhmäni jäsenten kannanotot. En katkaise avustajani työsuhdetta. Hänen koeaikansa jatkuu toukokuun puoliväliin saakka, ja koeajan lähestyessä loppuaan käymme luonnollisesti keskustelun jatkosta, Hirvisaari kirjoittaa.

Hän kertoo tehneensä päätöksensä sen perusteella, minkä kokee oikeaksi tässä tilanteessa.

– Tilanne on vaikea, mutta valintani oli lopulta helppo. Oikeudentuntoani vastaan en voi toimia. Muuta kommentoitavaa minulla ei nyt ole. Toimittajien ei kannata minulle nyt soittaa. Perussuomalaisten menestys on minulle ykkösasia.

Helena Eronen kirjoitti keskiviikkona Uuteen Suomeen blogin, jossa hän ehdotti pakollisia hihamerkkejä ulkomaalaisille poliisin työn helpottamiseksi. Sekä Eronen että Hirvisaari ovat kommentoineet kirjoitusta myöhemmin huumoriksi. Eronen kuitenkin myönsi, että oli tehnyt arviointivirheen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö kertoi torstaina toivovansa, että edustaja James Hirvisaari antaa potkut avustajalleen tämän hihamerkkikirjoituksen vuoksi.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner sanoi, että tällainen kirjoittelu vahingoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmää ja puoluetta. Hän odottaa, että Hirvisaari ottaa ryhmän enemmistön suosituksen vakavasti.

– Se on huonoa huumoria. Näin vakavilla asioilla ei lasketa leikkiä, Ruohonen-Lerner sanoi.

________________________________________

Uusi Suomi: Helena Eronen saa pitää työnsä - ”Kiitos James”

Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) sallii Helena Erosen jatkaa eduskunta-avustajanaan, vaikka perussuomalaisten eduskuntaryhmän enemmistö on toivonut hänen katkaisevan työsuhteen.

- Tilanne on vaikea, mutta valintani oli lopulta helppo. Oikeudentuntoani vastaan en voi toimia, Hirvisaari kirjoitti perjantai-iltana blogiinsa.

Kohua herättäneen ”hihamerkkikirjoituksen” omaan blogiinsa kirjoittanut Eronen on Hirvisaaren avustajana koeajalla toukouun puoliväliin asti ja jatkoa aiotaan katsoa sitten.

Eronen pyysi tänään julkisesti anteeksi niiltä ihmisiltä, joita aidosti blogissaan loukkasi. Hän kommentoi Hirvisaaren päätöstä esimiehensä blogissa:

- Kiitos James. Olet hieno mies ja on kunnia toimia avustajanasi.

________________________________________

Uusi Suomi: Ratkaisu hihamerkkikohuun: ”Toivoin oikeita johtopäätöksiä”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kommentoi Uudelle Suomelle puolueen kansanedustajan James Hirvisaaren tekemää ratkaisua jatkaa tämän avustajan Helena Erosen työsuhdetta.

– Olisin toivonut, että Hirvisaari olisi tehnyt oikeat johtopäätökset, Ruohonen-Lerner sanoo Uudelle Suomelle.

Ruohonen-Lerner kertoi torstaina puolueen eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että ryhmän enemmistö toivoi Hirvisaaren päättävän Erosen työsuhteen tämän kohua aiheuttaneen hihamerkkikirjoituksen jälkeen.

– Hirvisaari joko kuuntelee ryhmän selkeää enemmistöä tai sitten ei kuuntele. Tämä vaikuttaa siihen, nauttiiko hän edelleen ryhmän luottamusta ja politiikassa on aina kyse luottamuksesta, Ruohonen-Lerner toteaa.

– Tämä ei missään nimessä paranna luottamusta Hirvisaareen. Negatiivisestihan tämä vaikuttaa.

– Tammikuussa aloittanut Eronen on edelleen koeajalla ja se (Erosen eroaminen tai erottaminen) olisi ollut tällaisen kirjoittelun jälkeen luontevin ratkaisu, hän jatkaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja korostaa, että hänellä tai eduskuntaryhmällä ei ole valtaa tehdä ratkaisua yksittäisen kansanedustajan avustajista. Avustajat ovat työsuhteessa eduskunnan kansliaan ja heidän lähiesimiehinään toimivat heidän avustamansa kansanedustajat.
_________________________________________

Iltalehti: Etelä-Saimaa: Imatran perussuomalaiset kyllästyneet skandaaleihin

Imatran perussuomalaiset jättävät puolueelle viimeisen varoituksen.

Seuraavasta puolueskandaalista Imatran perussuomalaiset palauttavat jäsenkirjat puoluetoimistoon.

Imatralla mitta tuli täyteen kansanedustaja James Hirvisaaren avustajan blogikirjoituksesta.

Puolueessa aktiivisesti toimiva Matti Hirvonen toimii Etelä-Karjalan poliisilaitoksella kenttäjohtajana ja hänen mukaanasa kirjoittelu täyttää kansanryhmää kohtaan suuntautuneen kiihotuksen tunnusmerkit. Virkavalan vannonut poliisi ei hänen mielestään voi tätä hyväksyä.

_________________________________________


Uusi Suomi: Markku Huusko: Helena Erosen tapaus, näin sen toimittajana koen

Kansanedustaja James Hirvisaaren (ps.) eduskunta-avustajan Helena Erosen ”hihamerkkikirjoituksen” leviäminen suomalaisessa mediassa ei jää historiaan journalismin ammattilaisten kunniakkaimpana suorituksena. Ei itse blogitekstikään tosin ole kunniaksi kirjoittajalleen.

Uutisoinnin aiheesta aloitti keskiviikkona 11.4. klo 17.11 Turun Sanomat, jonka otsikon (löytyy täältä) mukaan kansanedustajan avustaja ehdottaa ulkomaalaisille hihamerkkejä. Sen sai eteensä vasta pieni yleisö, joka kuitenkin muuttui erittäin suureksi kaksi tuntia myöhemmin Suomen Tietotoimiston eli STT:n levittäessä omistajatahonsa tekemää juttua.

Täältä löytyy mallikappale STT:n tekemästä jutusta julkaistuna klo 19.35.

Kuulin tuosta turkulaislehden nettijutusta puhelimessa autossani hieman ennen kuutta. Olin jo ehtinyt poistaa omin käsin Erosen kirjoituksen Uuden Suomen Puheenvuorosta viiden tietämillä saatuamme lukijalta ilmoituksen palvelun asiattomiin viesteihin ja todettuani tekstin olevan hyvän maun rajojen tuolle puolen menevä. Havaitsin siinä kyllä pyrkimystä harmittomaan satiiriin etenkin, kun tiesin rajoja kokeilevan kirjoittajan tuossa tyylilajissa onnistuvan joskus erinomaisesti.

Bloggaaja Helena Erosta en nähnyt keskiviikkoillan uutisjutuissa haastatellun. Helpoimman kautta tehdyt TS:n ja STT:n uutiset levisivät kuin kulovalkea sosiaalisessa mediassa, muun muassa suurten mediatalojen keskustelupalstoilla ja Facebookissa. Kansalaiset käyttivät hänestä nimimerkkien takaa ja varmaan joku nimelläänkin tyrmistyttävää kieltä.

Ehkä TS ja STT yritttivät antaa Eroselle jo keskiviikkona oikeuden selittää oudoksi koettua kirjoitusta, ehkä eivät. Jos eivät, se oli virhe. Hän oli illan aikana todistettavasti tavoitettavissa, sillä Ilta-Sanomat teki torstain printtiinsä kelpo jutun aiheesta Erosen haastatteluineen. Siinä katuvainen kirjoittaja sanoi bloggauksensa olleen ”överivitsi”, joka oli mennyt ”liian överiksi”.

Verkkolehti Uuden Suomen uutiskynnystä Erosen blogikirjoitus ei keskiviikkoiltana ylittänyt. Seuraavana päivänä, kun siitä oli tullut mediassa ilmiö, käsittelimme asiaa siten, että myös Erosen oma ääni kuului.

Sananvapautta kunnioittava Uusi Suomi on poistanut palvelustaan Helena Erosen tai hänen lähipiirinsä kirjoittamista blogiteksteistä jupakan aikana vain sen alkuperäisen bloggauksen, jonka se koki sääntöjensä vastaiseksi. Suunsoittoa olemme palvelusta kyllä jonkin verran lukijoidemme avustamana siivonneet kuten tapoihimme vastuullisena mediatoimijana kuuluu.