perjantai 20. huhtikuuta 2012

Keskisuomalainen: Teuvo Hakkarainen levittää rikoksesta tuomittujen nimiä verkossa - "En suojele raiskaajia"

Keskisuomalainen: Teuvo Hakkarainen levittää rikoksesta tuomittujen nimiä verkossa - "En suojele raiskaajia" 20.4.2012

Viitasaarelainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps.) levittää internetissä käräjäoikeuden asiakirjaa, jossa paljastetaan kahden rikoksesta tuomitun nimet. Toinen tuomituista on alaikäinen.

Kansanedustaja linkitti Facebook-sivulleen Helsingin käräjäoikeuden tuomioasiakirjan, joka liittyy tällä viikolla julkisuuteen nousseeseen raiskaustapaukseen. Käräjäoikeus tuomitsi kaksi helsinkiläisnuorukaista ehdolliseen vankeuteen 15-vuotiaan tytön raiskauksesta. Oikeus antoi tuomionsa viime viikon perjantaina.

Joku on vuotanut tuomion verkkopalveluun, jossa voi julkaista asiakirjoja nimettömänä. Tuomiosta käyvät muun muassa ilmi tuomittujen nimet ja raiskauksen yksityiskohtainen kuvaus.

Lisäksi asiakirjassa mainitaan tuomittujen nuorukaisten henkilötunnukset, kotiosoitteet ja heidän sukulaistensa nimiä.

Oikeudenkäyntiaineisto on julistettu osittain salaiseksi vuoteen 2072 asti. Hakkaraisen linkittämä tuomio on sinänsä julkinen, koska siitä on poistettu tapauksen uhrin ja todistajien nimet.

Asiantuntijat: Saattaa olla laitonta

Keskisuomalaisen haastattelemien oikeustieteen asiantuntijoiden mukaan tuomittujen nimien levittäminen saattaa kuitenkin olla laitonta. Kysymyksessä voi olla yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen tai henkilötietolain rikkominen. Lain mukaan tietoa rikoksesta pidetään niin sanottuna arkaluonteisena henkilötietona, jonka käsittelylle pitää olla erityinen peruste.

Laittomuus ei kuitenkaan ole yksiselitteistä. Esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt ratkaisuja, jotka ovat sallineet tuomittujen nimien julkaisemisen. Ratkaisuissa on ollut kyse nimien julkaisemisesta tiedotusvälineissä journalistisessa tarkoituksessa.

Suomalaisissa tiedotusvälineissä yleinen käytäntö on, että rikoksista tuomittujen "tavallisten" ihmisten nimet julkaistaan vain, jos rangaistus on vähintään kaksi vuotta ehdotonta vankeutta. Helsingin tapauksessa kumpikin tuomittu sai vuoden ja 11 kuukauden ehdollisen rangaistuksen.

Julkaisu liittyi tekijöiden taustaan

Facebookiin lähettämänsä linkin kommenteissa Hakkarainen viittaa siihen, että hänen mielestään tapaus kertoo maahanmuuttajien osoittamasta "törkeästä kunnioituksen puutteesta". Kummallakin tuomioasiakirjassa mainitulla tekijällä on ulkomaalainen nimi.

Hakkarainen perustelee Facebookissa asiakirjan levittämistä sillä, että "uutisointi kun on mitä on".

Keskisuomalainen tavoitti kansanedustajan perjantai-iltana puhelimitse valiokuntamatkalta Kaakkois-Aasiasta. Hän ei pitänyt asiakirjan levittämistä ongelmallisena.

– Silloin kun tuollainen vuotaa, minä laitan sen julki, Hakkarainen kommentoi.

– Tuomion löytää kuka tahansa. Ei ole mitään ongelmaa. Linkki on siellä ja sillä sipuli. Minä en suojele raiskaajia. Jos joku niitä haluaa suojella, suojelkoon, mutta minä en suojele, hän sanoi.