lauantai 14. huhtikuuta 2012

Turun Sanomat: Lindberg: Romanikerjäläisten häätäminen loukkaa ihmisyyttä

Turun Sanomat: Lindberg: Romanikerjäläisten häätäminen loukkaa ihmisyyttä 14.4.2012

Romaniasiain neuvottelukunnan varapuheenjohtaja ja oikeusasiamiehen kanslian yhteyteen on perustetun ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen, sosiaalineuvos Väinö Lindberg Turusta kritisoi viranomaisten toimia romanikerjäläisilmiön käsittelyssä.

– Tässä on karkotettu ikään kuin karjaa pois sopimattomasta paikasta. Tässä on loukattu ihmisyyttä. Haluaisinkin tietää, millä oikeudella viranomaiset perustelevat päätöksiään näissä tilanteissa. Viranomaiset eivät ole aina perillä lainsäädännöstä ja tässä on erittäin voimakkaasti rikottu myös EU:n lainsäädäntöä, Lindberg jyrähtää.

Poliisi purki torstaina Turun Pispalantien varteen majoittuneiden romanikerjäläisten leirin. Kymmenkunta romania viipyi alueella viikon verran. Jokamiehenoikeus sallii lyhytaikaisen yöpymisen. Pidempi leiriytymine on sallittu vain maanomistajan luvalla.

Lindbergin mukaan häätöjen sijaan olisi keskittyvä ongelmien syihin.

– Nyt tarvitaan konkreettisia toimia. Meidän on pyydettävä niiden maiden viranomaiset yhteisen pöydän ääreen ja sitoutettava heidät toimimaan ongelman pysäyttämiseksi. Kyse on köyhyyden ongelmasta, joka voidaan ratkaista vain lähtömaissa. Pelkästään häätämällä heitä paikasta toiseen ei tilannetta korjata.