lauantai 21. huhtikuuta 2012

Savon Sanomat: Poliisin puututtava ilmiöön

Savon Sanomat, pääkirjoitus: Poliisin puututtava ilmiöön 21.4.2012

Romaniasta Suomeen tänä keväänä rantautuneet kerjäläiset ovat tulleet entistä röyhkeämmiksi. Esimerkiksi Kuopiossa he ovat nykineet ohikulkijoita vaatteista saadakseen rahaa.

Kuopiossa on liikkunut tällä viikolla ainakin kaksi ulkomaalaista nuorta naista, jotka ovat käyttäytyneet varsinkin naispuolisia ohikulkijoita kohtaan aggressiivisesti. Kun rahaa ei ole tullut, kerjäläiset ovat tarttuneet ohikulkijoita hihasta kiinni ja roikkuneet pitkän matkan ohikulkijan perässä.

Kun tällainen käyttäytyminen kohdistuu iäkkäisiin ihmisiin, on vaarana, että kontaktin aikana voi tapahtua muutakin väärää kuin vaatteissa roikkuminen. On myös mahdollista, että ohikulkijoissa syntyy vasta-aggressioita.

Suomen lain mukaan aggressiivinen kerjääminen on kiellettyä. Tämä tarkoittaa, ettei kehenkään ihmiseen saa tarttua kiinni eikä tukkia ohikulkijoiden tietä rahan saamiseksi. Poliisin on päättäväisesti puututtava aggressiiviseen kerjäämiseen eikä katsottava rikollista ilmiötä läpi sormiensa.

Kerjäläisongelmaa kokonaisuutena ei ratkaista poliisin tehotoimilla. Euroopan unionin olisi otettava kerjäläisongelma huippukokouksensa asialistalle. Heikossa sosiaalisessa asemassa olevia ihmisiä tulisi auttaa heidän kotimaassaan niin, ettei heidän tarvitsisi lähteä kerjuulle muihin maihin.