keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Vartti: Hometalon saunavieraat piinaavat naapureita

Vartti: Hometalon saunavieraat piinaavat naapureita 18.4.2012

Nousutiellä Vantaan Matarissa sijaitsee pahasta homeongelmasta kärsivä hylätty talo. Sen kupeessa seisoo niin ikään ränsistynyt saunarakennus. Piskuinen sauna toimii Itä-Euroopasta tulleiden romanisiirtolaisten majapaikkana.

Nimettömänä pysyttelevä matarilainen mies kertoo, että romaneita on asustellut rakennuksessa ainakin viime syyskuusta asti.

- Siellä asuva porukka vaihtuu nykyään noin viikoittain. Arviolta kymmenen neliön kokoisessa saunassa on majaillut parhaimmillaan 13 ihmistä samaan aikaan, hän sanoo.

Epäsiisteys sapettaa

Miehen mukaan siirtolaisten läsnäolo on johtanut erilaisiin järjestyshäiriöihin. Naapuritalojen oviin on koputeltu ja joitakin paikallisia kohtaan on käyttäydytty uhkaavasti. Hometalotontin siivottomuus on lisäksi pahentunut jatkuvasti.

- Saunarakennuksessa ei ole wc- eikä saniteettitiloja, joten tarpeet tehdään pihalle ja tien viereen. Läheiseen metsikköön on viety kymmeniä jätesäkkejä, ja roskia on viety myös naapureiden jäteastioihin. Nyt alueella on alkanut liikkua jopa rottia, hän luettelee.

Mies ihmettelee viranomaisten haluttomuutta tehdä ongelmille jotain. Hän ja muut naapurit ovat ottaneet yhteyttä kaupungin virkamiehiin asian tiimoilta kymmeniä kertoja, mutta turhaan.

- Viranomaiset perustelevat asiaan puuttumattomuutta sillä, että pelkästään ulkopuolisten ilmoitusten perusteella ei voida ryhtyä mihinkään toimenpiteisiin.

Kiinteistön omistaja itse ei ole ottanut yhteyttä viranomaisiin missään vaiheessa.

"Poikkeuksellinen tilanne"

Itä-Uudenmaan poliisi on saanut äskettäin yhden saunan asukkaisiin liittyvän rikosilmoituksen. Romanien epäillään uhkailleen erästä paikallista asukasta viime viikolla. Tapauksen tutkinta on vielä kesken. Itse hometalotontilla majailuun poliisi ei tässä vaiheessa voi juurikaan puuttua.

- Jos kyse olisi luvattomasta tunkeutumisesta, niin se olisi eri asia. Mutta tämä tilanne on vähän poikkeuksellinen, rikoskomisario Markku Helenius sanoo.

Terveysviranomaiset selvittävät asiaa

Tieto alueen rottahavainnoista oli tiistaina kantautunut terveysviranomaisten korviin. Kaupungineläinlääkäri Kirsi Hiltunen Vantaan ympäristöterveydenhuollosta kertoo, ettei mahdollisista toimenpiteistä voida vielä tämän hetken tietojen perusteella sanoa mitään. Jossain vaiheessa ongelmatontilla tullaan käymään tarkastuskäynnillä.

- Jos paikalla havaitaan silloin vakavia ongelmakohtia, voi kaupunki velvoittaa kiinteistön omistajan puuttumaan niihin, Hiltunen sanoo.

Sauna ei sovellu asumiseen

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Vesa-Pekka Tervo ei ole kuullut Matarin tapauksesta. Hän toteaa kuitenkin, ettei kuvaillun kaltainen saunarakennus soveltuisi asumiseen millään tavalla.

- Jos asutaan tilassa, mitä ei ole suunniteltu asumiskäyttöön, on seurauksena monia paloturvallisuusriskejä.

- Kuvailun perusteella voisi olettaa, että mainitun rakennuksen säilytystilat eivät ole kunnossa ja että palokuorman määrä on kerralla liian suuri. Palovaroittimiakaan tuskin on. Mutta tämä on tietysti spekulointia, koska en ole paikalla käynyt.

Pelastuslaitos ei voi ilman muiden viranomaisten toimeksiantoa tehdä asialle paljoakaan.

- Toki pelastusviranomaiset saattavat törmätä tällaisiin asioihin muutenkin, esimerkiksi palohälytyksen tai vastaavan yhteydessä. Mutta jatkotoimenpiteisiin tarvitaan eri viranomaisten yhteistyötä. Yksiselitteisen helppoa ratkaisua ei ole, Tervo sanoo.