maanantai 16. huhtikuuta 2012

Yle: Halla-ahon lyttää suurkunnan - ja toimittajat

Yle Helsinki: Halla-ahon lyttää suurkunnan - ja toimittajat 16.4.2012

Perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho arvelee, että miljoonan ihmisen jättikunnan perustaminen pääkaupunkiseudulle siirtäisi todellista valtaa entistä enemmän luottamushenkilöiltä virkamiehille. Hiljattaisen käsivarsinauha-kohun Halla-aho puolestaan kuittaa toimittajien laiskuudeksi, tyhmyydeksi ja huumorintajuttomuudeksi.

Pääkaupunkiseudun kuntaliitoksesta Halla-aholla ei ole mitään hyvää sanottavaa. Hänen mukaansa kunnat ovat jo nyt niin monimutkaisia koneistoja, että valtuutetuilla on täysi työ perehtyä asioihin, joista heidän pitää päättää. Mies arvelee, että vallan keskittäminen virkamiehistölle ajaisi vain perinteisten valtapuolueiden etua.

- Valtuutetut tekevät työtään harrastuspohjalta ilman palkkaa töiden jälkeen ja heidän mahdollisuutensa perehtyä asioihin ovat varsin pienet. Jos meillä on miljoonan ihmisen kunta, ei auta, että tuplattaisiin valtuutettujen määrä; sitten meillä on ainoastaan tuplamäärä pihalla olevia valtuutettuja. Kun hallinnolliset yksiköt ovat liian suuria siirtyy päätösvalta käytännössä virkamiehille. Tämä tietysti sopii perinteisille valtapuolueille, koska tärkeimmät virkanimitykset ovat poliittisia. Näin puolueet pystyvät vaikuttamaan sitäkin kautta.

Palvelut asukkaiden mukaan

Kuntaliitosten yhtenä perusteena on käytetty väestörakenteen epäedullista kehitystä. Halla-ahon mielestä perustelu ei päde pääkaupunkiseudulla.

- Meille muuttaa nuorta väkeä ja maahanmuuttajia. Suuressa osassa maata väestökehitys on toki sellaista, että palveluita on verovaroin vaikea taata. Osin tämä on kuitenkin valtiovallan luoma ongelma, kun lisätään kuntien lakisääteisiä velvollisuuksia, mutta niiden hoitamiseen ei osoiteta rahaa.

Halla-aho lähtisi pohtimaan sitä, pitääkö kaikkien kuntien tarjota samaa asukkailleen.

- Pitääkö palvelurakenteen olla kaikkialla samanlainen, kun väestörakenne ei ole samanlainen? Jos meillä on 203 väestörakenteeltaan epäedullista kuntaa ei se yhdistämällä muutu - sitten meillä on vain suurempia kuntia joissa on epäedullinen väestörakenne.

Metropolivimmalle ei ymmärrystä

Halla-aho arvelee, että kuntaliitosinnon taustalla on jotain aivan muuta, kuin mitä julkisesti kerrotaan.

- Pikemminkin tässä on kyse siitä, että halutaan saada aikaan paperilla suurelta näyttävä metropolialue, että sitten voidaan olla vähän metropolimpia. Mikä se varsinainen motiivi yhdistämisvimmalle on ei ole minulle tähän päivään mennessä auennut. Asioissa pitäisi edetä kuntien yhteistyön keinoin, yhdistämisestä saatava hyöty on niin epämääräinen.

Monen Uudenmaan kunnan peräämä metropolimalli yhteisten ongelmien ratkaisemiseen kelpaisi jossain muodossa myös perussuomalaisille. Siinä voisi olla mukana neljästä viiteen kaupunkia.

- Ei välttämättä ole hyvä lisätä portaittaisia hallintomalleja päällekkäin, mutta toisaalta miljoonan ihmisen kunnassakin jouduttaisiin lisäämään jonkinlaisia väliportaan malleja demokratiaongelman vuoksi. Jos ne eivät kuitenkaan päätä mistään, niin tyydyttäisikö se ketään?

"Toimittajat roikkuvat Facebookissa etsimässä kohuotsikoita"

Viimeisin perussuomalaisten ympärillä vellonut kohu syntyi, kun perussuomalaisen James Hirvisaaren avustaja Helena Eronen ehdotti blogissaan ulkomaalaisille käsivarsinauhoja tunnistamisen helpottamiseksi. Halla-ahon mielestä kaikille normaaliälyllä varustetuille ihmisille olisi pitänyt olla selvää, ettei blogia ollut kirjoitettu vakavalla naamalla.

- Eronen käsitteli ironiseen sävyyn vähemmistövaltuutetun ärähdystä siitä, että ulkomaalaisvalvontaa suorittava poliisi kysyy papereita ulkomaalaisen näköisiltä ihmisiltä. Eronen kysyi leikkisään sävyyn, että miten ulkomaalaiset pitäisi tunnistaa koska heihin ulkomaalaisvalvonta kohdistuu; pitäsikö heillä olla käsivarsinauha. Eronen on älykäs ja huumorintajuinen ihminen ja älykkäillä ja huumorintajuisilla ihmisillä on usein vaikeuksia ennakoida sitä, miten alhaalta tyhmät ja huumorintajuttomat ihmiset pystyvät riman alittamaan - kuten tässä tapauksessa media toimi.

Halla-aho arvelee, että toimittajat singahtavat kuin sopulilauma etsimään täkyjä ymmärtämättä ironiaa ja sarkasmia.

- Monet perussuomalaiset ovat tulleet politiikan ulkopuolelta ja olleet aktiivisia nettikirjoittajia. Netissä vallitsee tietynlainen kirjoittamiskulttuuri; monet kirjoittavat hyvin voimakkaan sarkastiseen ja ironiseen sävyyn, koska sellaisia tekstejä on mukavampi lukea. Sitten kun he tulevat politiiikkaan, heidän on vaikea tottua siihen, että täällä vallitsee värittömyyden ja hajuttomuuden ja mauttomuuden ja ketään loukkaamattomuuden kulttuuri. Sen takia perinteisten poliitikkojen blogit ovatkin usein niin tylsiä, että täällä ei kukaan uskalla sanoa mistään rehellisesti mitään. Kaikki joutuvat punnitsemaan, että jos tämän lauseen irrottaa yhteydestään, niin miltä se saadaan näyttämään. Toimittajat roikkuvat 24 tuntia vuorokaudessa poliitikkojen FB-seinillä odottamassa herkullisia kohuotsikoita sieltä. Tämä on surullista.