lauantai 21. huhtikuuta 2012

Yle: Kansa saa lausua netin vihapuheesta

Yle Uutiset: Kansa saa lausua netin vihapuheesta 21.4.2012

Yleisöllä on mahdollisuus kommentoida internetin vihapuheiden rangaistuksia pohtivan työryhmän mietintöluonnosta. Siinä pohditaan, miten vihapuheet määritellään ja miten niistä rangaistaan.

Työryhmä on laatinut vihapuheiden tutkintasuosituksen. Siitä toivotaan olevan apua poliisille esitutkinnassa ja syyttäjälle syyteharkinnassa.

Työryhmä ottaa kantaa muun muassa median toimintaan.

Mietintöluonnoksen mukaan verkkoviestien ennakkovalvontaa eli moderointia tekeviä medioita olisi syytä epäillä rikoksesta, jos yleisön saatavilla olevissa viesteissä kehotetaan väkivaltaan tai syrjintään kansanryhmää vastaan. Kynnys ylittyisi myös, jos kansanryhmää verrataan eläimiin tai loisiin.

Näillä perusteilla päätoimittajia voitaisiin epäillä päätoimittajarikkomuksesta, verkkoviestin jakelu voitaisiin keskeyttää ja internetpalvelun tarjoajaa olisi syytä epäillä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Valtakunnansyyttäjänvirasto asetti työryhmän viime syyskuussa. Yleisöllä on mahdollisuus kommentoida esityksiä 23. huhtikuuta saakka. Yleisö voi antaa palautetta nettipoliisi Marko Forssille sähköpostitse: marko.forss@poliisi.fi.