keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Yle: Mansikanpoimijoiden halutaan jäävän Suomeen muihin töihin

Yle Savo: Mansikanpoimijoiden halutaan jäävän Suomeen muihin töihin 18.4.2012

Sisä-Savossa halutaan palkata pidempiaikaisia työntekijöitä marjatiloilla työskentelevistä ulkomaalaisista. Kolme vuotta sitten tehdyn selvityksen mukaan marjatilojen kausityöntekijöillä on monenlaista osaamista. Suonenjoella järjestetään heinäkuussa rekrytointitapahtuma perinteisten Mansikkakarnevaalien yhteydessä.

Selvitys osoitti, että poimijoiden joukossa on paljon opiskelijoita, mutta myös kesälomiaan viettäviä ulkomaalaisia opettajia sekä muun muassa kaupan-, maa- ja metsätalousalan sekä rakennusalan osaajia.

Suunnitelmissa on palkata jo kevään aikana venäjän ja suomen kielen hallitseva henkilö kahdeksi kuukaudeksi, jonka tehtävänä on kiertää alueelliset yritykset ja selvittää, minkälaista työvoimaa yritykset tarvitsevat.

Rekrytointimessujen jälkeen henkilö kiertäisi marjatiloilla etsimässä yrityksille pidempiaikaisia työntekijöitä.

Ulkomaalaisia halutaan palkata, jotta seudulla riittäisi myös tulevaisuudessa osaavia työntekijöitä. Vuonna 2009 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että Sisä-Savon marjatiloilla on paljon osaavaa työvoimaa, joista osa on halukas työskentelemään Suomessa pidempään.

Tuolloin selvitettiin noin 250 poimijan koulutus- ja työtaustaa. Poimijoista lähes 60 prosenttia oli tuolloin halukas jäämään Suomeen pysyvästi, jos vakituinen työpaikka löytyy.

Sisä-Savon marjaviljelmillä työskentelee kesäisin 2 500 - 3 000 ulkomaalaista. Eniten poimijoita tulee Venäjältä, Ukrainasta ja Baltian maista.