lauantai 14. huhtikuuta 2012

Yle: Ihalainen: Kotouttaminen hoidettu huonosti

Yle Uutiset: Ihalainen: Kotouttaminen hoidettu huonosti 14.4.2012
Ylen Ykkösaamu: Lauri ihalaisen haastattelu (video, 12:50-17:50)

Maahanmuuttajien työttömyys on kantaväestöön verrattuna kolminkertaista. Työministeri Lauri Ihalainen (sdp) pitää tätä yhtenä merkkinä siitä, ettei kotouttamisessa ole onnistuttu. Ulkomaalaiset ovat hänen mielestään suuri voimavara. Jos asiaa ei hoideta hyvin, voi Suomeen syntyä kahdet työmarkkinat, sanoi Ihalainen TV1:n Ykkösaamussa.

Ihalainen kertoi, että valtio lisää rahaa nyt siihen, että maahanmuuttajat pääsevät nykyistä nopeammin koulutukseen. Joitain merkkejä kaksista työmarkkinoista hän on havainnut, mutta ei pidä silti "sisääntuloammatteja" sinänsä huonona ilmiönä. Maahanmuuttajista hän arvelee osaltaan olevan apua huoltosuhteen korjaamisessa.

Nuoria ei varaa menettää

Nuorten syrjäytymistä ministeri Ihalainen pitää kestämättömänä Suomen tulevaisuuden kannalta. Yhteiskuntatakuun tehoon Ihalainen uskoo; järjestelmä huolehtii, että jokaisella nuorella on jonkinlainen koulutus- tai työpaikka.

Noin 40 000 nuorta on vailla työtä ja toisen asteen koulutusta. Koulutus pidentää työuria, huomautti Ihalainen. Haavoittuvimmat nuoret pitää etsimällä etsiä tuen piiriin.

Työllisyysastetta on työministerin mielestä varaa parantaa. Maahanmuuttajat ovat yksi voimavara. 250 000 ihmistä on työkyvyttömyyseläkkeellä. Ihalainen arvioi, että heidän joukossaan on paljon niitä, jotka haluavat palata työelämään osatyökykyisinä. Lisäksi osa-aikatyössä on sellaisia, jotka haluaisivat tehdä enemmän.

Ihalainen kannattaa vientiin suuntautuvien pk-yritysten tukemista. Jos kasvua halutaan lisätä, Suomeen tarvitaan myös lisää investointeja. Kasvua syntyy työtarjontaa lisäämällä, tuottavuutta nostamalla ja investointeja kasvattamalla, ministeri luetteli.

------

(16:15)
Toimittaja:
Onko maahanmuutosta apua huoltosuhteen heikkenemisen korjaamisessa?

Lauri Ihalainen
Kyllä. Jos me mietitään sitä, että missä ne potentiaalit työvoimavoimavarat meillä on, niin meillä on varaa parantaa työllisyysastetta, varsinkin nuorten kohdalla, joka on heikompi melkeen kuin täällä ikääntyneemmässä päässä. Että mä olen enempi huolissani nuorten työllisyysasteesta kuin ikääntyneitten ihmisten työllisyysasteesta. Ja sitten meillä on maahanmuuttajat, joka on yksi tällainen voimavara suhteessa työmarkkinoihin. (..) Kyllä meillä tätä työvoiman tarjontaan liittyvää voimavaraa Suomessa on, mutta maahanmuuttajat on olennainen osa myös siinä, ja se pitäisi nähdä tällaisena mahdollisuutena, kuten Ruotsissa on nähty. Siellä on työvoiman tarjonta voimakkaampaa kuin meillä, siellä on ikärakenne nuorempaa kuin meillä ja ne on hoitanut ehkä aika fiksusti suhteellisesti ottaen tätä kotouttamispolitiikkaa. Ja meidän pitäisi ottaa ihan uusi ote tähän maahanmuuttokysymykseen.