keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Yle: Suomen kielen lisäkoulutus tasoittaa maahanmuuttajanuoren tietä

Yle: Suomen kielen lisäkoulutus tasoittaa maahanmuuttajanuoren tietä 8.5.2013

Kun suomen kieli on hallussa, mahdollisuudet jatko-opintoihin paranevat ja syrjäytymisen vaara vähenee. Tampereella on saatu hyviä tuloksia maahanmuuttajanuorille räätälöidystä kielikoulutuksesta.

Maahanmuuttajanuorille kehitetään Tampereella perustason lisäkoulutusta muun muassa lukemiseen ja kirjoittamiseen. Kaupungissa on yhä enemmän 17-25 -vuotiaita maahanmuuttajia, joilla on heikot kielelliset taidot eikä esimerkiksi peruskoulun päättötodistusta. Tavoitteena on saada nämä asiat kuntoon ennen etenemistä jatko-opintoihin.

Tähän mennessä noin 80 maahanmuuttajanuorta on Tampereellla käynyt läpi koulutusohjelman, ja tuloksiin ollaan tyytyväisiä.

- Koulutuksen avulla nämäkin nuoret saavat mahdollisuuden omaksua esimerkiksi ne asiat, mitä meillä peruskoulussa tarjotaan normaalisti, sanoo projektipäällikkö Marja Huttunen Tampereen kaupungilta.

- Kun kielen osaaminen on paljon laajempaa ja syvempää, jatko-opiskeluvalmiudet ova paremmat. Ja kun nuoret pääsevät alusta asti hyvälle polulle, syrjäytymisen ehkäisy on sitä kautta paremmin hanskassa.

Tampereella kesäkuun lopulla päättyvä parivuotinen kehitysohjelma on alueellinen osa työ- ja kulttuuriministeriön ohjaamaa hanketta, jossa pohditaan kotouttamiskoulutuksen uusia muotoja.

Mistä on kyse?
- Tampereella on saatu hyviä kokemuksia maahanmuuttajanuorille tarjotusta suomen kielen lisäkoulutuksesta
- Tähän meneessä 80 nuorta on osallistunut mm. luku- ja kirjoitusvalmiuksia parantavaan koulutukseen