tiistai 7. toukokuuta 2013

Yle: Verkosto auttaa vihapuhetta vastaan

Yle Pohjois-Karjala: Verkosto auttaa vihapuhetta vastaan 7.5.2013

Kielitaito on suuri turvallisuustekijä maahanmuuttajalle. Myös toimivat verkostot vaikkapa naapuriavun muodossa lisäävät turvallisuutta. Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys on koonnut maahanmuuttajan turvallisuutta lisääviä tekijöitä, työtä käytetään perustana uhkien poistamiselle.

Maahanmuuttajien turvallisuudesta huolehditaan parhaiten keskittymällä perusasioihin.

Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen Ville Elonheimo sanoo, että erilaisia uhkia torjutaan parhaiten huolehtimalla siitä, että kielitaito on kunnossa. Elonheimon mukaan myös toimivat verkostot vähentävät uhkia arkielämässä.

Nämä voivat puolestaan vähentää maahanmuuttajiin mahdollisesti kohdistuvia rasistisia uhkia.

- Kyllähän maahanmuuttajalle suurimmat turvallisuusuhat ovat ne tavalliset, tulipalot ja liikenneonnettomuudet, kuin muillakin.

- Kielikysymys on yksi osa sitä turvallisuutta. Uhkia vähentää se, että osaa Suomea ja voi olla mukana vaikkapa työpaikan työturvallisuuden suunnittelussa.

- Toimivat verkostot lisäävät myös turvallisuutta. Aika monihan meistä turvautuu naapuriapuun. Entäpä kun olet muuttanut 10 000 kilometrin päästä ja pitäisi saada se naapuriapu toimimaan?

Ville Elonheimon mukaan rasismiin liittyvä nimittely ja uhkailu nakertavat turvallisuuden tunnetta joskus pahastikin.

- Rasistiset uhat koetaan vielä syvällisemmin, koska ne käy sinne ihmisen identiteettiin.

- Turvallisuuden tunne ja se oikea turvallisuus, ne ovat kuitenkin kokonaisuus. Jos rasismia esiintyy ja on niitä toimivia verkostoja joiden kautta saa viestä sinne nimittelijälle. Saa perille sen, että toi ei ollut kivaa ja voi kuitenkin puhua turvallisesti.