maanantai 7. joulukuuta 2009

Pakolainen-lehti: Suomalainen kerrostalo somalialaisin silmin


Pakolaisavun Kotilo-projektilla on työn alla asumisen parissa työskenteleville suunnattu julkaisu maahanmuuttajien asumistavoista ja -kokemuksista. Kotilon korkeakouluharjoittelija Maiju Korpela haastatteli syys-lokakuussa somalialaisia pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Haastateltavat kertoivat somalialaisista asumistavoista ja pohtivat asumista Suomessa.

Naapurit mukana elämässä

”Keskellä taloa on tila, jossa on joko katto tai ei,” Hargeisasta kotoisin oleva Muhammed kuvailee tyypillistä taloa Somaliassa. ”Siellä vietetään aikaa. Päivisin naiset, jotka ovat enemmän kotona, istuvat ja keskustelevat ja tekevät töitään yhdessä. Toinen paikka missä voidaan hyvin keskustella on talon edessä. Siihen on helppo kokoontua naapureiden kanssa.”

Suomessa asui vuonna 2008 10 647 somalin kieltä puhuvaa henkilöä. Suurin osa Suomen somalialaisista on kotoisin kaupungeista. Niissä kerrostalot ovat harvinaisia. Tyypillisesti perhe elää omistamassaan talossa. Sitä rajaa muuri, jonka sisäpuolelle jää pieni oma piha. Naapureilla ja sukulaisilla on suuri merkitys sosiaalisissa suhteissa ja sukulaisten kanssa myös asutaan.

Suomessa somaleista lähes kaikki asuvat vuokra-asunnossa kerrostalossa.

Elämä on täytynyt sovittaa uudenlaisiin puitteisiin. Suurta hämmennystä aiheuttavat suomalaiset naapuruussuhteet, tai pikemminkin niiden puuttuminen. ”Joskus tuntuu, että vain mun oma perhe asuu siinä talossa, kun ei koskaan näe ketään muuta”, Ali toteaa. ”Meitä on seitsemän ja me mennään ja tullaan, töihin ja kouluun ja harrastuksiin, ja ketään muuta ei näy porraskäytävässä. Täällä et tiedä kuka on sun naapuri. Jos nähdään joku portaissa, mietitään sen jälkeen vaimon kanssa asuuko se samassa talossa.”

Aina ruokaa viidelle

Tiiviit perhe- ja sukulaissiteet ja yhdessä vietettävä aika ovat Suomessakin kiistämätön osa somalialaisten käsitystä hyvästä elämästä. Usean haastateltavan mukaan Somaliassa ei kukaan asu yksin ja Suomessakin nuoret asuvat pitkään perheensä luona.

Yhdessä asumista ja toisista huolehtimista pidetään somalikulttuurin hyvänä piirteenä. Yksi suomalaiseen kaupunkiasumiseen haasteellinen sovitettava on somalialaisten keskuudessa yleinen suurempi perhekoko.

Arkeen kuuluvat myös sukulaisten ja tuttujen vierailut – tosin toisin kuin kotimaassa, jossa tuttuja saapui milloin tahansa, Suomessa somalit ovat ruvenneet soittelemaan ja sopimaan ennen kuin lähtevät kyläilemään. Vilkas kyläilykulttuuri näkyy ihmisten kodeissa. Monen somaliperheen olohuonetta komistaa kaukaa tilattu valtava sohva, jolle mahtuu yli kymmenen henkeä istumaan.

”Sohvan olen tilannut Syyriasta. Siihen mahtuu kaksitoista henkeä istumaan”, kertoo Aisha, helsinkiläinen yksinhuoltajaäiti. ”Ja meillä aina keitetään ruokaa viidelle vaikka meitä on kolme, jos joku sattuu tulemaan kylään.”

Unelmakoti luonnon helmassa

Unelmakoteja on yhtä paljon kuin ihmisiäkin – näin myös Suomessa asuvien somalialaisten kohdalla. Ihmisten unelmista voi myös aistia äänekkäisiin ja vilkkaisiin naapuruussuhteisiin tottuneiden somalialaisten suomalaistumista.

”Minun unelma on omakotitalo, jossa on oma piha, kertoo parikymppinen perheenisä Abdi. ”Siellä kukaan ei häiritse, ei ole teitä lähellä. Viisi huonetta, neljä lapsille ja vanhemmille oma, olohuone, kaksi vessaa ettei tarvitse odotella. Ja iso keittiö. Lähellä metsää tai rantoja.”

Helsingissä?

”Ei, mieluummin ulkopuolella, jotta olisi rauhallista.”

Haastateltavien nimet on muutettu.