Helsingin Sanomat/Miska Rantanen: Hallituksen reilukerho jätti Thorsin yksin 19.3.2010
Runsaat kaksi viikkoa sitten Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Stefan Wallin vetosi kaikkiin puoluejohtajiin. Hän pyysi tuomitsemaan maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Throsia (r) kohtaan esitetyt uhkaukset.
Wallinin malja oli läikkynyt yli, kun julkisuuteen tuli tieto Facebookiin entisen perussuomalaisen varavaltuutetun perustamasta ryhmästä nimeltä "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta".
Thors on saanut toimia koko ministerikautensa kiihtyneen maahanmuuttokeskustelun ukkosenjohdattimena.
Internetissä ei ole sen lyhyen historian aikana nähty yhtä laajaa yhteen suomalaiseen poliitikkoon kohdistuvaa parjausaaltoa.
Hänen mätkimisestään on tullut kansanhuvi, jota harrastetaan niin Vauva-lehden keskustelupalstalla kuin yksityishenkilöiden blogeissa.
Mukana on aitoa Thorsin edustaman politiikan ruotimista, mutta asiallinen keskustelu jää usein verbaalisen sikailun jalkoihin.
Ensimmäisenä Thorsin uhkailun tuomitsi opposition edustaja, kristillisdemokraattien puoluejohtaja Päivi Räsänen.
Hallitusrivien tuki tuli haparoiden ja pienellä viiveellä. Kommentit eivät juuri jättäneet muistijälkiä.
Pääministeri Matti Vanhanen (kesk) kuittasi lakonisesti, että Thors toimii hallitusohjelman mukaisesti. Brysselistä tavoitettu valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) antoi myös tukensa televisiouutisissa, tosin melkoisen sanojen pyörittelyn jälkeen.
Aika kylmää kyytiä, kun kyse oli avoimesta, henkilöön käyvästä julkisesta uhkailusta. Eihän Wallin ollut suinkaan pyytänyt tukemaan Thorsin harjoittamaa politiikkaa vaan pelkästään tuomitsemaan uhkailun!
Hallitusrivien tuen olemattomuus Thorsille on silmiinpistävää. Asetelma on, että Thors kävelee heikoilla jäillä ja muu hallitus seuraa rannalta. Poikkeus on ulkoministeri Alexander Stubb (kok), joka antaa haastattelussaan selkeän tukensa Thorsille.
Hallituksen aiempi passiivisuus Thorsin tukemisessa on yllättävää. Sillä kyseessä sentään on hallitus, jossa vihreät on saatu keskustan aluepolitiikan taakse ja jossa arvokonservatiivit äänestivät viime keväänä perheen sisäisen adoption puolesta.
Esimerkiksi Vanhanen ei aikoinaan säästellyt aikaa ja sanoja, kun hän pyysi koko maailmalta anteeksi suomalaista sivustoa, joka oli julkaissut tanskalaisia Muhammed-pilapiirroksia.
Viime maanantaina HS:ssä julkaistun Suomen Gallupin tutkimuksen mukaan peräti 60 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomeen ei pidä ottaa lisää maahanmuuttajia.
Syyksi on tarjottu taantumaa: kun oma toimeentulo on vaakalaudalla, asenneilmasto kovenee. Selitys ontuu, sillä maahanmuuttokritiikki alkoi voimistua jo viitisen vuotta sitten – keskellä nousukautta.
Kun Thors aloitti maahanmuuttoasioista vastaavana ministerinä vuonna 2007, hän pääsikin heti liikkuvan junan kyytiin.
Yksin jääminen on silti alkanut näkyä ministerin olemuksessa. Ei olisi ihme, että Thors jättäisi politiikan ensi eduskuntavaalien jälkeen.
Mutta on vaikea uskoa, että hän luovuttaisi enää näin lähellä maalia.