sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Kaleva: Timo Soini toivoo naista seuraajakseen

Kaleva: Timo Soini toivoo naista seuraajakseen 14.3.2010

Perussuomalaisten puheenjohtaja, EU-parlamentaarikko Timo Soini suunnittelee luopuvansa puolueen johtamisesta lähimmän viiden vuoden kuluessa.

Sitä ennen hän kuitenkin johtaa puolueen eduskuntavaalikampanjaa ja on tulossa takaisin eduskuntaan EU-parlamentista.

Unelmapuheenjohtaja nyt 13 vuotta puoluetta vetäneen Soinin seuraajaksi olisi nelikymppinen nainen, jolla on soinimainen retoriikka. "Naisissa on paljon potentiaalia", Soini sanoo puolueestaan, jonka jäsenistä kaksi kolmasosaa on miehiä.

Soinin mukaan politiikassa on tapahtunut murros, jota suuret puolueet eivät ole pystyneet hyödyntämään. Aloite on muilla. Soinin mukaan ainoastaan vihreät ja perussuomalaiset ovat onnistuneet kasvamaan ja luomaan asialistan, jonka pohjalta kansalaiset tekevät äänestyspäätöksiä. "Nyt äänestyspäätökseen vaikuttaa suhtautuminen turkistarhaukseen tai homoliittoihin", Soini toteaa.

Pukumiehiksi ristityt Homma-forumin liepeillä pyörivät nuoret miehet sopivat Soinin mukaan puolueeseen. Hän muistuttaa kuitenkin, että kuri on kova, mukanaolijoiden pitää hyväksyä perussuomalaisten ohjelma ja perehtyä yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Soini opastaa ehdokaslistojen laatijoita tarkkuuteen. Hän ei halua tulla kertaakaan yllätetyksi jonkun varavaltuutetun töppäilyistä.

Vaikka puolueen päävastustajat löytyvät kolmesta suuresta puolueesta, ratkaisevat perussuomalaiset Soinin mukaan puolueen vaalimenestyksen."Omaan maaliin potkijoita ei nyt kaivata", hän toteaa. Maahanmuuttokysymyksen sijaan Soini haluaa ohjata keskustelua myös EU-politiikkaan, talouteen, työllisyyteen ja hyvinvointiin.

---

Pukumiehet syrjäyttivät tuohipipot

Perussuomalaisten kantti mitataan eduskunta-vaaleissa. Puheenjohtaja Timo Soini vetää tiukkaa linjaa: kaikkien ehdokkaiksi pyrkivien taustat tarkistetaan. Soini ei halua enää kertaakaan tulla vedetyksi vastuuseen jonkun varavaltuutetun typeryyksistä.

Perussuomalaisten joukkoon on viime vuosina tullut uudenlaista väkeä. Vaaliristeilyllä näki, että puolueessa puhaltavat uudet tuulet. Poissa ovat tuohipipoiset pappamopolla paikalle karauttavat ja pihkalta tuoksuvat takametsien miehet. Jäljellä on joukko enemmän tai vähemmän kovia kokeneita pienyrittäjiä ja pientilallisten virkamiesmäistyneitä jälkeläisiä.

Uutena ryhmänä ovat keskiluokkaiset sairaanhoitajat, poliisit ja huoltomiehet ja tietenkin ne hyvin kouluttautuneet nuoret pukumiehet, jotka keskustelevat sosiaalisessa mediassa poliittisesti epäkorrekteista aiheista. Viesti kulkee pappamopon sijaan netissä, porukoiden keskustelufoorumeilla. Aina joukosta löytyy myös niitä matkalla karaistuneita politiikan kiertolaisia, jotka ovat käyneet läpi jo useamman puolueen ja ovat nyt asettuneet perussuomalaisiin, kun aistivat nosteen hajun.

Siinä suhteessa risteilyltä oli turha odottaa mitään raflaavaa, ellei sellaisena pidetä kansanedustaja Pertti "Veltto" Virtasen hauskuutusyritystä Hottentotti-lauluineen. Taiteilijan keskeytyksestä nousi netillinen loiskahdus, jonka pärskeissä yksi jos toinenkin ehti puhua rasismista. Perussuomalaisten pukumiehet ottivat asiaan etäisyyttä. Maahanmuuttokriittisyyttä harjoitetaan perustelluilla argumenteilla, ei puolivillaisella lässytyksellä.

Paljon porua olisi kuvitellut myös nousevan, kun samalla risteilyllä olivat mukana kaikki kynnelle kykenevät Suomessa asuvat Irakin kurdit, jotka kävivät Tukholmassa antamassa äänensä Irakin parlamenttivaaleihin. Siitä ei jäänyt paljon kirjoitettavaa, ellei sellaisena pidetä nuorisosiiven totena kertomaa tietoa, jonka mukaan myös kurdit kannattavat perussuomalaisten ajatuksia. Hekään eivät pidä perusteetta maahan tulevista sosiaaliturvan väärinkäyttäjistä. Jos reissulta hakee suomalaisille ominaista asenteellisuutta, niin ryssän solkkauksesta tuli muutama arvioiva huomautus.

Pahan akseli löytyy vanhoista puolueista

Maahanmuuttajien ohella perussuomalaisten inhokkikohteita löytyy kotimaisesta politiikasta. Kolme suurta puoluetta muodostavat perussuomalaisten silmissä pahan akselin, jota epäpyhä RKP täydentää. Joku tosin huomautti, että perussuomalaisten ei pakkoruotsin inhoamisesta huolimatta kannattaisi tuhlata liikaa ruutia RKP:n mollaamiseen, kun päävastustajat löytyvät valtapuoleista. Niiden heikkouksia hyödyntämällä perussuomalaiset voivat kerätä potin kotiin.

Perussuomalaisissa toimiva oululais-piipponen, urheilusankari ja taidemaalari "Julma-Juha" Väätäinen kertoo arvostavansa irakilaisia maahanmuuttajia. Espanjassa pitkään asunut Väätäinen muistuttaa, että kansainvälisyys on hyvä asia, eikä maahanmuutossakaan ole mitään vikaa, mutta maassa pitää asua niin, että on yksi meistä.

"Toimeentulotuen varassa loisena eläminen ei varmaan sovi oikeille maahanmuuttajillekaan. Maahanmuuton tiukentaminen ei ole rasismia tai kansainvälisyyden kieltämistä", Väätäinen miettii.

Väätäinen kehuu olevansa se, joka käänsi Timo Soinin EU-ehdokkaaksi. Hän toimi myös kristillisdemokraattien EU-parlamentaarikko Sari Essayahin kampanjapäällikkönä. "Minä äänestin Soinia ja vaimo Essayhia", Väätäinen virnuilee.

Väätäinen kertoo arvostavansa ihmisiä, jotka uskaltavat näyttää vakaumuksensa. Hänen mukaansa perussuomalaisissa on paljon samaa kuin vankan uskonnollisuuden leimaamissa, työlle persoissa juurevissa pohjoispohjalaisissa. Sen takia hän viihtyy perussuomalaisissa niin hyvin, vaikkei olekaan ehdolla vaaleissa.

EU-tason taakanjako torjutaan yksissä miehin

Perussuomalaisten keskuudessa herättää syvää huolta mahdollisuus turvapaikanhakijoiden taakan jakamisesta EU-maiden kesken. Maahanmuuttokriittisistä ajatuksistaan tunnetun helsinkiläisen kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon liepeille ryhmittyneet nuoret miehet ovat huolissaan uhkaavasta taakanjaosta, mutta myös Suomen liberaalista perheenyhdistämispolitiikasta.

Kotkalainen vastaanottokeskuksen työntekijä Juho Eerola ja espoolainen opiskelija Simon Elo auttaisivat pakolaisia mieluummin heidän lähialueillaan pakolaisleireillä. Elon mukaan kehitysyhteistyövaroista voitaisiin ohjata mikrolainoja, joilla pakolaiset panisivat elämänsä kuntoon suoran tuen sijaan.

Eerola puolestaan huomauttaa, että maahanmuuttajien joukossa tulee myös pahoja ihmisiä. Hän kysyy, olisiko Suomi vastaanottanut natsirikollisia. Tällä hän viittaa muun muassa pakolaisena maahan tulleeseen ruandalaispappiin, jota epäillään ihmisoikeusrikoksista.

Nuoret miehet muistuttavat, että pitää tunnustaa se, että kulttuureissa on eroja esimerkiksi tasa-arvoon ja naisten asemaan liittyen. Monissa EU-maissa tästä on aiheutunut suuria ongelmia. Niitä ei haluta Suomeen.

Kansanedustaja Pietari Jääskeläinen on valmis suitsimaan perheenyhdistämispolitiikkaa. Hän toteaa, että parhaillaan käsittelyä odottaa 5 000 perheenyhdistämispyyntöä. Jos ne toteutuvat, maahan tulee vähintään 30 000 maahanmuuttajaa. "Se on jo puolet Suomessa vuosittain syntyvien lasten määrästä", hän kauhistelee.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini toppuuttelee hieman maahanmuuttokeskustelua. "Asia on minulle kymmenen, mutta ei viiden tärkeimmän joukossa", Soini toteaa.

Perussuomalaisten kulmilla erilaisissa homma-ryhmissä pyörivät nuoret miehet on tarkoitus taltuttaa puolueen linjalle. "Olen sanonut näille pojille, että älkää istuko sököringissä yksin, vaan tutustukaa muihin ihmisiin ja käykää vähän maailmalla", Soini opastaa.

Soini tuhahtaa puheille, joiden mukaan Halla-aho on helsinkiläisnuorten keskuudessa tunnetumpi kuin hän. "En pääse kulkemaan viittä metriä pitempään kerralla, kun ihmiset pysäyttävät", politiikasta nauttiva Soini kuittaa.

Torniolainen ennakkohuoltomies Seppo-Juhani Keinänen, rovaniemeläinen sairaanhoitaja-kätilö Pirita Nenonen ja oululainen piirisihteeri Nina Karjalainen ovat kaikki varsin uusia perussuomalaisia. Keinänen ja Nenonen ovat myös kotikuntiensa valtuutettuja ja tulevia kansanedustajaehdokkaita. Keinänen kääntää maahanmuuttokeskustelun toisinpäin. Hänen mukaansa Ruotsissa asuvat suomalaiset pitäisi saada paluumuuttajiksi. Perussuomalaisissa kolmikko arvostaa vähäosaisen kansanosan puolustamista.

Perussuomalaiset on miesvaltainen puolue. Puolueen pariin on viime vuosina tullut paljon sellaisia nuoria miehiä, jotka muuten jättäisivät äänestämättä. Osalle heistä esimerkiksi kristillisdemokraatit eivät ole riittävän arvokonservatiivisia. Nenosen mukaan tuuli on kääntymässä, sillä myös naiset ovat löytämässä puolueen. Sekä Keinänen että Nenonen katsovat tulleensa valtuutetuiksi pitkälti perhepoliittisiin kysymyksiin panostamalla. Nenosta ahdistaa myös muissa puolueissa vallalla oleva ryhmäkuri.

Monet muistavat kehonrakentaja Kike Elomaan, mutta harva tietää, että hän on maskulainen EU-ehdokas ja valtuutettu, joka imi aatteen jo kodin perintönä. Hänen isänsä Arvo Robert Sainio oli kansanedustajana 1972–75. Veikko Vennamo oli perheessä tuttu vieras. Elomaa torjuu ajatuksen, että olisi jonkinlainen julkkisehdokas, vaan muistuttaa, että on ollut perussuomalaisissa ja sitä edeltäneessä SMP:ssä ikänsä. Elomaata perussuomalaisissa kantaa tiukka oikeudenmukaisuuden vaatimus.

Soini on kaikkinensa varsin tyytyväinen porukkaan. Perussuomalaisista on hänen mukaansa tullut oikea puolue, jolla on tuhannen taalan paikka kasvaa. Moni on tullut valmiiseen pöytään, mutta heille Soini näyttää kovaa kuria. Kotiläksyt pitää olla tehtynä, eikä kaapista saa löytyä luurankoja. Tällä kertaa perussuomalaisilla on varaa valita, eikä ehdokaslistoille tarvitse kelpuuttaa jokaista halukasta.