YLE Uutiset: Perussuomalaiset ilman vaaliliittoja eduskuntavaaleihin 6.3.2010
Kaleva: Soini patistaa tiukkaan seulaan
Helsingin Sanomat: Timo Soini vaatii puolueen ehdokkailta taustaselvitystä
Perussuomalaiset lähtevät vuoden 2011 eduskuntavaaleihin omilla täysillä ehdokaslistoillaan. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini sanoi lauantaina, että puolue ottaa jo ensi kevään vaaleissa huomioon uudistetun vaalilain hengen, joka vuoden 2015 eduskuntavaaleista lähtien kieltää vaaliliitot.
Perussuomalaisten Vuosi vaaleihin -seminaarissa lauantaina puhunut Soini sanoo vaalilakiuudistuksen olevan siedettävä kompromissi, joka lisää suhteellisuutta ja oikeudenmukaisuutta.
- Tämän parempaa tarjousta ei tule ja siksi oikeusministeri Tuija Braxille on annettava asiassa tuki, Soini sanoi.
Puolueen tavoite vuoden 2011 eduskuntavaaleissa on Soinin mukaan merkittävä vaalivoitto ja nousu keskisuureksi puolueeksi. Perussuomalaiset tavoittelee nousua muun muassa vaatimalla entistä tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa.1
- Kyllä tilanne on se, että meidän täytyy saada tiukempi, kireämpi, selkeämpi maahanmuuttopolitiikka. Epämääräiseen ankkurilapsista sosiaalisin perustein tapahtuvaan maahanmuuttoon on suhtauduttava kriittisesti, ja se on lopetettava että turvapaikkaa voi hakea EU-maasta toiseen EU-maahan, se on aivan älytöntä, Soini sanoo.
Puheenjohtaja Timo Soini tuomitsee jyrkästi internetin maahanmuuttoon liittyvien viharyhmien uhkailut.
- Ketään ihmistä, ei ministeriä, ei tavallista kansalaista, fyysisesti, henkisesti saa uhata. Että syytteeseen vaan ja linnaan, jos tällaista tehdään, Soini kommentoi.
_______________________________________________
Kaleva: Soini patistaa tiukkaan seulaan
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kehottaa puoluettaan pitämään tiukkaa linjaa, kun puolue valitsee nimiä kansanedustajaehdokkaiksi. Ehdokkaiden pitää Soinin mukaan olla luotettavia ja perussuomalaiset mitat täyttäviä.
"Ehdokkaiden pitää olla sellaisia, jotka sitoutuvat perussuomalaiseen linjaan", Soini muistutti lauantaina Helsingissä perussuomalaisten vaaliristeilyn alla pidetyssä seminaarissa.
Vaalilainsäädännön uudistus kelpaa perussuomalaisille. Soinin mukaan uudistus takaa nykyistä paremmin äänten tasa-arvon. Myös 3 prosentin äänikynnys kelpaa perussuomalaisille, vaikka työryhmässä mukana ollut Soini olisi halunnut sen nykyistä alemmas.
"Kompromissi on paras mahdollinen näissä olosuhteissa", Soini sanoo. Jos uudistusta ei nyt hyväksytä, vaarana Soinin mukaan on, että se lykkääntyy hamaan tulevaisuuteen.
"Perussuomalaisille uudistus tietää hyvää", Soini arvioi.
_____________________________________________________
Helsingin Sanomat: Timo Soini vaatii puolueen ehdokkailta taustaselvitystä
Perussuomalainen puolue aikoo valvoa kansanedustajaehdokkaidensa nuhteettomuutta ensi eduskuntavaaleissa poikkeuksellisella järjestelyllä.
Normaalin ehdokassitoumuksen lisäksi jokaisen ehdokkaaksi mielivän on allekirjoitettava paperi, jossa hänen on kerrottava avoimesti taustastaan ja tavoitteistaan.
"Olen sanonut tämän joka vaaleissa ja sanon sen taas: jos sinulla on kannaltasi epämiellyttäviä asioita, joista et halua lukea Helsingin Sanomista, älä asetu ehdokkaaksi. Kaikkien taustat tongitaan, ja se on hyvä", sanoi puheenjohtaja Timo Soini perussuomalaisten Vuosi vaaleihin -koulutusseminaarissa lauantaina Helsingissä.
Soini uskoo puolueen saavuttavan vuoden 2011 eduskuntavaaleissa kahdeksan prosentin kannatuksen.
Puolueen tuorein ehdokaskasvo on entinen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Seppo Kanerva, joka ilmoitti lähdöstään vaaleihin lauantaina.
Perussuomalaisten koulutusseminaari on ensimmäinen laatuaan. Sille on syntynyt kysyntää puolueen kunta- ja eurovaalivoittojen myötä. Lauantain seminaariin osallistui kolmesataa puolueaktiivia.
Perussuomalaisten puoluesihteeri Ossi Sandvik esitteli selvitystään puolueen nykyisistä jäsenistä ja kannattajista.
Sen mukaan puolue on pitkälti nimensä näköinen. Tyypillinen persujen äänestäjä on normaalituloinen keski-ikäinen mies, joka asuu pikemmin maakunnassa kuin suuressa kaupungissa. Kaupunkien valloitus on kuitenkin hyvässä vauhdissa.
Naisia jäsenistä on neljäsosa, äänestäjistä kolmannes.
Hienoisena yllätyksenä tuli tieto, jonka mukaan kolmasosa puolueen kannattajista ansaitsee vuodessa yli 50 000 euroa.
Uusia kannattajia perussuomalaiset ovat Sandvikin mukaan saaneet eniten nukkuvien puolueelta, 31 000 ääntä.
Perussuomalaisille on valunut keskustalta 23 000, Sdp:ltä 19 000, kokoomukselta 15 000 ja vasemmistoliitolta 10 000 ääntä, Sandvik laskee.