YLE: Biaudet: Vihapuheiden kimppuun ärhäköillä lailla
Verkkouutiset: "Verkon vihapuheisiin puututtava"
Vähemmistövaltuutetun tiedote: Vihapuheeseen puuttumiseen tarvitaan uutta lainsäädäntöä Verkkouutiset: "Verkon vihapuheisiin puututtava"
Vähemmistövaltuutetun lausunto kokonaisuudessaan (pdf 2,89 Mt)
Vähemmistövaltuutettu haluaisi nykyistä selvästi järeämpiä konsteja vihapuheen vähentämiseksi. Eduskunnassa valmistellaan parhaillaan Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen lisäpöytäkirjan hyväksymistä ja sen seurauksena rikoslain muuttamista.
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet katsoo, että tähän mennessä esitetyt muutosehdotukset eivät ole riittäviä, jotta nettirasismiin voitaisiin puuttua.
Hän esittää lainsäädännön uudistamista, koska katsoo nykyisen lain purevan vain kaikista törkeimpiin tekoihin.
Biaudetin mielestä sananvapaus ja mahdollisuus puuttua muukalaisvihamieliseen toimintaan eivät ole tasapainossa. Hän sanoo, ettei tarkoituksena ole rajoittaa maahanmuutosta käytävää julkista keskustelua.
Hän muistuttaa samalla, ettei sananvapaus oikeuta vihapuheeseen.
________________________________________________________
YLE: Biaudet: Vihapuheiden kimppuun ärhäköillä lailla
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on huolissaan vihapuheesta internetissä. Vähemmistövaltuutetun mukaan tarvitaan lainsäädännön terävöittämistä, jotta nettirasismiin ja muukalaisvihamielisiin lausumiin voitaisiin todella puuttua. Nykylainsäädäntö rajoittaa vain törkeimpiä loukkauksia, ja muutosesityskin on kunnianhimoton, Biaudet sanoo.
Jos rikosoikeudelliset keinot ovat liian kovia, käytössä pitäisi olla muuta lainsäädäntöä, jolla vihapuheeseen voisi puuttua, Biaudet katsoo.
Eduskunnassa valmistellaan Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen lisäpöytäkirjan hyväksymistä ja rikoslain muuttamista sen takia. Vähemmistövaltuutettu on antanut asiasta lausuntonsa ja toivoo esitykseen muutoksia. Nyt esitys on riittämätön vihapuheen suitsimiseen, Eva Biaudet toteaa.
Sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen, vähemmistövaltuutettu Biaudet korostaa. Hän katsoo, että syrjintää kannattaviin lausuntoihin pitää voida puuttua, vaikka lausumat eivät täyttäisi kiihottamisrikossäännösten tunnusmerkkejä.
Lisäksi Biaudet selkiyttäisi keskustelupalstojen ylläpitäjien vastuuta lailla, mikä hänestä olisi oiva keino vaikuttaa palstoihin, kun vastuunkantaja olisi nimetty.
Hänen mukaansa uuden lainsäädännön olisi puututtava nimenomaan yksityisten välisiin suhteisiin, joita yhdenvertaisuuslaki ei koske. Tästä ovat esimerkkinä epäasiallinen käytös taloyhtiössä tai vuokranantaja, joka kieltäytyy vuokraamasta asuntoa tietyn väriselle ihmiselle.
________________________________________________________
Verkkouutiset: "Verkon vihapuheisiin puututtava"
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet on huolissaan verkossa esiintyvän vihapuheen lisääntymisestä ja peräänkuuluttaa vahvempia keinoja vihapuheen vähentämiseen.
- Tarvitaan uutta lainsäädäntöä koska sananvapaus ja mahdollisuudet puuttua muukalaisvihamielisiin tekoihin eivät ole tasapainossa, Biaudet sanoo lausunnossaan eduskunnalle.
Eduskunta valmistelee Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen lisäpöytäkirjan hyväksymistä ja tämän seurauksena rikoslain muuttamista.
Lisäpöytäkirja koskee tietojärjestelmien välityksellä tehtyjen, luonteeltaan rasististen ja muukalaisvihamielisten tekojen kriminalisointia. Vähemmistövaltuutettu toteaa lausunnossaan eduskunnalle, että nykyinen lainsäädäntö ja esitetyt muutosehdotukset eivät näytä riittäviltä keinoilta puuttua Internetissä esiintyviin epäasiallisiin lausumiin.
- Ehdotamme, että etsitään tehokkaampia keinoja nettirasismiin puuttumiseksi. Tämän hetkinen oikeuskäytäntö osoittaa, että lainsäädäntö sisältää välineitä, joiden avulla voidaan puuttua vain kaikkein törkeimpiin loukkauksiin tai vihapuheen muotoihin, Biaudet sanoo.
Hänen mielestään vallalla näyttää olevan käsitys siitä, että sanavapaus sallii verkossa minkälaisen ilmaisun tahansa.
- Haluan muistuttaa, että sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen, Biaudet huomauttaa.
Biaudet'n mukaan tavoitteena ei ole rajoittaa esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta tai maahanmuutosta käytävää julkista keskustelua.
- Sananvapaus on keskeinen perusoikeus, mutta on tärkeää käydä jatkuvaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, millaisten lausumien esittäminen on sananvapauden nimissä sallittua sekä siitä, ovatko olemassa olevat välineet puuttua muukalaisvihamielisiin lausumiin riittävän tehokkaita, hän sanoo.
_______________________________________________
Vähemmistövaltuutetun tiedote: Vihapuheeseen puuttumiseen tarvitaan uutta lainsäädäntöä
Vähemmistövaltuutettu on huolissaan verkossa esiintyvän vihapuheen lisääntymisestä ja peräänkuuluttaa vahvempia keinoja vihapuheen vähentämiseen. Tarvitaan uutta lainsäädäntöä koska sananvapaus ja mahdollisuudet puuttua muukalaisvihamielisiin tekoihin eivät ole tasapainossa.
Eduskunnassa valmistellaan Euroopan neuvoston tietoverkkorikollisuutta koskevan yleissopimuksen lisäpöytäkirjan hyväksymistä ja tämän seurauksena rikoslain muuttamista. Lisäpöytäkirja koskee tietojärjestelmien välityksellä tehtyjen luonteeltaan rasististen ja muukalaisvihamielisten tekojen kriminalisointia. Vähemmistövaltuutettu toteaa lausunnossaan eduskunnalle, että nykyinen lainsäädäntö ja esitetyt muutosehdotukset eivät näytä riittäviltä keinoilta puuttua internetissä esiintyviin epäasiallisiin lausumiin.
- Ehdotamme että etsitään tehokkaampia keinoja nettirasismiin puuttumiseksi. Tämän hetkinen oikeuskäytäntö osoittaa, että lainsäädäntö sisältää välineitä, joiden avulla voidaan puuttua vain kaikkein törkeimpiin loukkauksiin tai vihapuheen muotoihin, vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet sanoo.
- Vallalla näyttää olevan käsitys siitä, että sanavapaus sallii verkossa minkälaisen ilmaisun tahansa, mutta haluan muistuttaa, että sananvapaus ei oikeuta vihapuheeseen, hän jatkaa.
- Tavoitteenamme ei ole rajoittaa esimerkiksi maahanmuuttopolitiikasta tai maahanmuutosta käytävää julkista keskustelua. Sananvapaus on keskeinen perusoikeus, mutta on tärkeää käydä jatkuvaa yhteiskunnallista keskustelua siitä, millaisten lausumien esittäminen on sananvapauden nimissä sallittua sekä siitä, ovatko olemassa olevat välineet puuttua muukalaisvihamielisiin lausumiin riittävän tehokkaita.