MTV3: Maahanmuuttajaehdokkaat: Ongelmia ei saa lakaista maton alle 19.1.2011
- Minä en ole kukkahattutäti. Maahanmuuttoon liittyvät ongelmat pitää myöntää ja niihin pitää puuttua, tokaisi kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Fatbardhe Hetemaj keskustelutilaisuudessa eduskunnassa.
Hetemaj tiivisti osuvasti muidenkin maahanmuuttajataustaisten vaaliehdokkaiden tuntoja, kun he eilen kokoontuivat ruotimaan suomalaisen politiikan nykytilaa ruotsalaisen eduskuntaryhmän Kansalaisinfoon.
- Keskustelussa on mielestäni päästy sekä maahanmuuttohysterian että maahanmuuttoidealismin yli. Jos ongelmista vaietaan, siitä kärsivät eniten maahanmuuttajat itse, arvioi puolestaan Husein Muhammed (vihr.).
"Liian monet tippuvat kelkasta"
Ehdokkaiden mielestä eniten ongelmia on maahanmuuttajien koulutuksessa ja kotoutuksessa.
- Olen huolissani nuorten jatkokoulutushaluista ja -mahdollisuuksista, sillä monet nuoret tulevat maahan vasta teini-ikäisinä. Onko meillä resursseja kohdata ja kouluttaa näitä nuoria, kysyi SDP:n ehdokas Nasima Razmyar.
Myös kotouttamiseen ehdokkaat kaipaavat enemmän resursseja ja ennen kaikkea konkreettisia tekoja.
- Pitää olla resursseja siihen, että paperille kirjoitetut kotouttamissuunnitelmat toteutetaan käytännössä. Nykyisin monet tippuvat prosessista ja osa ei edes halua kotoutua. Se ei käy, että Suomeen tullaan elämään albanialaista elämää, Hetemaj jyrähti.
Tällä hetkellä noin kolmannes turvapaikanhakijoista saa jäädä Suomeen, mutta vastaanottokeskuksissa vietettyjen kuukausien tai vuosien aikana kotouttamista ei aloiteta.
- Jos ihminen laitostetaan kolmeksi vuodeksi vastaanottokeskukseen ilman mitään järkevää tekemistä, motivaatio kotoutua on sen jälkeen aika pieni. Ulkomaalaisten rikolllisuutta saataisiin kuriin sillä, että kerrotaan jo vastaanottokeskuksissa, millainen Suomen lainsäädäntö on, Muhammed linjaa.
"Hallitusvastuu tekisi persuille hyvää"
Maahanmuuttokriittisten puolueiden kasvanut kannatus on ehdokkaiden mielestä tuonut ikäviäkin piirteitä keskusteluun.
- Asioista pitää puhua, mutta rasismia ei saa hyväksyä. Nykyisin leimataan helposti kokonaisia ryhmiä. Eihän sellaistakaan saa sanoa, että "vanhuksista on kauheasti kuluja, eikä mitään hyötyä yhteiskunnalle", vertasi vasemmistoliiton ehdokas Hanna Mithiku.
RKP:n ehdokas Tino Singh on hieman eri mieltä.
- Vastakkainasettelu ei poistu. Mielestäni ihminen saa olla rasisti, mutta jos hän yrittää ottaa minulta oikeuksia pois, pistän kyllä hanttiin.
Tilaisuuden yleisö halusi tietää, millaisia terveisiä ehdokkaat haluaisivat lähettää maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuville perussuomalaisille.
- Tällä hetkellä tuntuu, ettei heille kelpaa mikään. Heidän kantansa on, että maahanmuuttajia pitäisi auttaa omissa kotimaissaan, eikä ottaa Suomeen. Siitä huolimatta he eivät halua, että Suomi osallistuu avustusoperaatioihin esimerkiksi Afganistanissa tai Somaliassa. Hallitusvastuu tekisi persuille hyvää, Razmyar sanoi.
- Perussuomalaisten mielipiteet eivät aina ole niin yksisilmäisiä kuin usein ajatellaan. Ongelma on vain siinä, että myös huonosti perustellut ja joskus fiktiivisestkin väitteet uppoavat ihmisiin, jotka eivät ole perehtyneet aiheeseen, Hetemaj puolestaan arvioi.
"Kysykää joskus muustakin"
Vaikka ehdokkailla on paljon asiantuntemusta maahanmuuttoasioista, ovat tärkeimmät vaaliteemat heidän mielestään aivan muualla. He haluaisivat puhua muun muassa talouskasvusta, työurien pidentämisestä, työllisyydestä, eriarvoistumisesta ja energiapolitiikasta.
- Toivoisin, että meiltä kysyttäisiin muustakin kuin pelkistä maahanmuuttoasioista, Muhammed sanoi tilaisuuden päätteeksi.
Tähän toiveeseen muidenkin ehdokkaiden oli helppo yhtyä.