Ilkka, pääkirjoitus: Laastaria kerjäläisongelmaan 20.1.2011
Kerjätä saa edelleen, mutta ei enää aggressiivisesti. Näin hallitus päätyi ratkaisemaan maassamme paljon keskustelua herättäneen kerjäämisongelman.
Ongelma korostui Romaniasta pääkaupunkiseudulle tulleiden ja jonkin verran pohjoisemmaksikin edenneiden kerjäläisten kohdalla. Heidän on jatkossa toimittava siivommin.
Adjektiivit ovat kiusallisia nyt esitetyssä järjestyslain muutoksessa. Mitä on aggressiivinen kerjääminen?
Ehdotus mainitsee suullisen uhkauksen, vaatteista nykimisen, tönimisen ja auton kulun estämisen. Kerjäläinen saa edelleen pyytää ja anoa, rukoilla ja vedota. Muutoksella kerjäläinen pakotetaan vain nöyremmäksi.
Leiriytyminen taajamassa on jatkossa myös kiellettyä, jos se on yleistä järjestystä huomattavasti häiritsevää. Mitä on huomattava häiritseminen?
Järjestyslain muutokset tuntuvat laastarilta, joka halutaan painaa havaitun ongelman päälle. Esteettinen vaikutelma muutoksen myötä toki paranee, mutta ei juuri mikään muu. Ellei parannukseksi lasketa sitä, että kerjäläisen ohittaminen helpottuu.
___________________________________________
HBL: Poliisivallan mahdollinen väärinkäyttö huolestuttaa
[...]
-Tämä on rasistinen ja tarpeeton lakiesitys, jota käytännössä käytetään juuri Helsingin romanikerjäläisiä vastaan, sanoo Pekka Tuomola, Diakonissalaitoksen johtaja.
-Häiritsevä kerjääminen on jo laissa kielletty ja maanomistajat voivat pyytää poliisia sulkemaan leirit. Ehdotus antaa poliisille suuren vallan ja vastuun siinä, mikä katsotaan häiritseväksi.
Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta, joka toimii romanien parissa Helsingissä, pelkää, että kysymyksestä tulee poliisiasia, joka etääntyy poliittisesta ja kansalaiskeskustelusta.
-Esityksen voidaan tulkita tarkoittavan, että poliisi voi poistaa leirin, vaikka kaupunki ei edes pyydä sitä. Kuka valvoo poliisin tulkintaa häiritsevästä käytöksestä ja mitä poliisi saa tehdä toisten ihmisten omaisuudelle?
[...]
Pekka Tuomola Diakonissalaitokselta peräänkuuluttaa paikkoja, joihin olisi laillista perustaa tällaisia leirejä.
Maaliskuun puolivälissä Vapaa liikkuvuus -verkosto aikoo tehdä juuri näin.
-Esittelemme 5-6 realistista vaihtoehtoa romanikerjäläisten majoitukseen arviolta maalis-huhtikuussa. Leirien purkaminen maksaa, eikä se ole pitkän tähtäimen ratkaisu, sanoo Katja Tuominen.