keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Warkauden Lehti: Halpatyömarkkinat uhkaavat

Warkauden Lehti, mielipide: Kari Rajamäki: Halpatyömarkkinat uhkaavat 12.1.2011

Edellisen hallituksen selkeä linjaus Suomessa ja EU:ssa oli, että maahanmuuton määrällinen ja laadullinen hallinta on välttämätöntä työmarkkinoiden vakauden ja sisäisen turvallisuuden näkökulmasta. On ollut surullista nähdä, että nykyisen hallituksen aikana tämä ei ole ollut enää arvo vaan tietoisesti on rakennettu kaksia työmarkkinoita - halpatyömarkkinoita.

Ennakko- ja jälkivalvontaan ei ole riittävästi resursseja. Tuottavuusohjelma vähentää maahanmuuttoviraston, työvoimatoimistojen ja työsuojeluvalvonnan voimavaroja. Vähennykset on toteutettu kaavamaisesti välittämättä seurauksista. Tullin, verottajan, työsuojelun ja keskusrikospoliisin henkilöstöleikkaukset vaarantavat meidän kaikkien arjen turvallisuutta. Mielenkiintoista on keskusrikospoliisin kokemat voimavarojen leikkausuhat juuri tällä ratkaisevalla hetkellä, jolloin myös talousrikostutkinta on ulottunut politiikan ja hallinnon rakenteisiin.

On hämmästyttävää, että sisäministeri ja poliisijohtaja eivät ole joutuneet vastaamaan tästä tilanteesta. Huolestuttavaa suomalaista arkea on, että poliisi lopettaa tutkinnan, vaikka yhteiskunta ja työntekijät menettävä suuria summia. Työsuojelutoimintaa on heikennetty kohtuuttomilla henkilöstövähennyksillä, mikä käytännössä estää tehokkaan työehtojen valvonnan. Tarvitsemme laaja-alaisen myös tulevaisuuteen luotaavan harmaan talouden torjuntaohjelman, jossa määritellään selkeät tavoitteet ja voimavarat viranomaisille, sekä yhteystyömallit työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Kovaa linjaa kuvaa se, että Kokoomus ja Keskusta esittävät, että eduskunta vielä ennen vaaleja hyväksyisi työnantajille mahdollisuuden vapaasti tuoda työntekijöitä EU:n ulkopuolelta. Suomeen voisi mikä tahansa yritys tuoda kenet tahansa mille tahansa alalle ja alueelle töihin ilman, että selvitetään onko omassa maassa työttömiä ja koulutettavia kyseisiin tehtäviin. Toteutuessaan se räjäyttäisi työmarkkinoittemme ongelmat.

Lyhytnäköinen, työnantaja-näkökulmaa palveleva sinivihreä maahanmuuttopolitiikka vauhdittaa edelleen pimeän ulkomaisen työvoiman käyttöä, lisää ulkomaisen työvoiman syrjäytymistä ja harmaata taloutta sekä heikentää turvallisuutta ja taloudellisen toiminnan edellytyksiä. Turvallisuuden kannalta on vakava asia, jos ei edes ydinvoimalan rakennustyömaalla välttämättä tiedetä kuka porukkaa hankkii ja kuka haalarin sisällä on.

Verojen ja maksujen laiminlyönti ja työntekijöiden oikeuksien polkemista katsotaan käytännössä sormien läpi. Etenkin rakennus, ravintola- ja kuljetusaloilla ongelma on mittava. Maahanmuuttajavaltaisilla aloilla on kahdet työmarkkinat, joilla maahanmuuttajien oikeuksia poljetaan ja rikotaan laillisia työsuhteiden ehtoja. Käytännön välinpitämättömyydellä ja torjunnan heikentämisellä on halpatyömarkkinat ja suomalaisten työehtojen heikentäminen tietoinen valinta.

Näin on jos sallimme, että kuka tahansa Euroopan talousalueen kansalainen voi perustaa 75 eurolla toiminimen ja teettää töitä alle työehtojen, maksamatta senttiäkään veroja ja maksuja Suomeen.

Vääristyneen kilpailuaseman ohella meillä esiintyy nyt jo selkeästi työorjuuden ja ihmiskaupan piirteitä. Hallituksen kaavailema saatavuusharkinnan poisto kärjistää tilanteen lopullisesti irti käsistä. Tämän vuoksi SDP edellyttää ulkomaisen työvoiman osalta aina kotimaassa olevan työvoiman sekä nuorten työttömien kouluttamisen kautta saatavan työvoiman ensisijaisuutta.

Turvattomuus työelämässä ja suomalaisten työehtojen heikentäminen halpatyömarkkinoiden kautta, ei rakenna sitä kansallista eheyttä, jolla sosiaalisesti oikeudenmukainen uuden Suomen ja talouden jälleenrakennus onnistuu.

Turvallista uutta vuotta!

Kirjoittaja on valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtaja, varkautelainen kansanedustaja (sd.) ja kansanedustajaehdokas.